Kuva: Fotolia

Hoida bikinialue kuntoon - lääkäri kertoo, kuinka pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista

25.07.2016 09:15 - Tiina Svensk

Bikinialueen ongelmat voivat olla kiusallisia. Onneksi niihin löytyy myös vastauksia.

Bikinialuetta siistiessä vaivaksi voivat koitua esimerkiksi kutina, ihottuma ja sisäänkasvaneet karvat. Jokainen epäonnistuneen lopputuloksen itselleen sheivannut tietää varmasti, kuinka kiusallinen ja kivulias vaiva on kyseessä. Myös SELF -sivuston toimittajat tietävät, kuinka vaivaannuttava ongelma voi olla.

Hiuslaatu vaikuttaa sisäänkasvaneisiin karvoihin

Jos ihoalueelle kasvava karva ei pääse lävistämään ihoa, se käntyy sisäänpäin ja muodostaa punaisen, tulehtuneen näpyn, kertoo SELFin haastattelema ihotautilääkäri Chrstine Choi Kim. Yleensä vaiva helpottaa muutamassa päivässä, mutta joskus hiustuppi saattaa tulehtua. Kosteus, bakteerit ja hankaus voivat tehdä vaivasta entistä kivuliaamman.

Sisäänkasvaneita karvoja voi saada herkemmin, jos hiustyyppisi on paksu ja tumma. Myös kiharat hiukset saattavat todennäköisemmin kasvaa sisään. Jotta sisäänkasvaneita karvoja voisi välttää, kannattaa käyttää aina puhdasta ja hyvälaatuista terää. 

Älä yritä puhkaista paisetta

Jos sisäänkasvanut karva muodostaa paiseen, älä yritä puhkaista sitä. Vaikka näppy olisikin kivulias, pahennat vain tilannetta yrittäessäsi puhkaista sitä. Jos paise ei häviä kahden viikon kuluessa, ole yhteydessä lääkäriin, joka voi puhkaista paiseen turvallisesti.

Ehkäise ongelmia kuorinnalla

Onneksi sisäänkasvaneita karvoja voi myös ennaltaehkäistä: hanki itsellesi intiimialueille suunniteltua, hellävaraista kuorinta-ainetta jolloin pääset eroon kuolleesta ihosolukosta. Silloin karvojen on helpompi lävistää puhdas, terve iho.

Milloin kannattaa huolestua?

Näpyt ilmestyvät yleensä yksittäisen hiustupin ympärille, kertoo Kim SELFille. Jos ihottuma tai kutina on iholla, missä karvoja ei kasva, on syytä huolestua. Epänormaali paise voi olla merkki epänormaalista luomesta, virheestä iholla - ja myös sukupuolitaudista. 

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen intiimialueen ongelmissa: jos jokin tuntuu sinusta huolestuttavalta, kannattaa käydä tarkistamassa asia lääkärin vastaanotolla. Silloin saat itsellesi luotettavan vastauksen lisäki mielenrauhan.

Lue myös: Milloin alapään tuoksusta kannattaa huolestua? Lääkäri vastaa

Lähde: SELF

Kilpailut

Uusimmat