Kuva: Emmi Moilanen

Riikka näki unen, joka muutti hänen elämänsä suunnan - nyt hän luo uraa vaatesuunnittelijana

05.03.2020 19:15 - Reija Saarinen

Vaatesuunnittelija Riikka Ikäheimo on täysin itseoppinut.

Riikka Ikäheimo, 30, on vaatesuunnittelija, joka tunnetaan ennen kaikkea pitsipuvuistaan. Tie muodin maailmaan ei kuitenkaan ole ollut helppo, tai edes se suorin. Ikäheimo päätti nimittäin suunnistaa kohti tuntematonta sen jälkeen, kun hän oli nähnyt vaikuttavan unen. 

"Silloin tajusin, että tämä on se minun juttuni"

Iloinen ja herttainen Ikäheimo saapuu Voice.fi:n haastatteluun hymy huulillaan. Hymyyn on todellakin syytä, sillä yhdestä Ikäheimon unelmasta on tullut totta. Ikäheimon, Riikka Couture Classics -mallisto on nimittäin tullut myyntiin Stockmannille. 

- Olen aina halunnut tehdä vaatteita suomalaisille naisille. Vaikka brändini tunnetaan iltapuvuista, sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pelkästään punaiselle matolle. Stockmannille tulee nyt ensimmäisenä myyntiin parhaiten myyviä t-paitojani. Uusia mallistoja saadaan sitten syksyllä ja keväällä, Ikäheimo toteaa. 

Matka tähän pisteeseen on kuitenkin ollut melko erilainen, kuin mitä voisi ajatella. Vaikka Ikäheimon iltapuvut ovat tunnettuja Suomessa ja maailmalla, oman alan löytäminen on ollut kuitenkin enemmän sattumaa.

Ikäheimo kertoo haastattelussa hetkestä, joka muutti hänen elämänsä suunnan. Se oli oli öinen, omalla tavallaan satumainen hetki.

- Noin parikymppisenä aloin saada pukuja yllättäen uniini. Niitä vain tuli, eivätkä ne tuntuneet jättävän minua rauhaan. Ajattelin sitten, että jos nyt teen yhden puvun, niin ehkä se on siinä sitten, ikäheimo muistelee.

Koulun käsityötunneilla Ikäheimoa ei oltu nähty. Ihailtavalla itsevarmuudella varustettu Ikäheimo päätti kuitenkin tarttua haasteeseen. Hän lainaisi äidiltään ompelukoneen ja teki itselleen puvun, jota leikkisästi kutsuu nykyään sanalla lörö. 

- Kun sitten otin sen "lörön" siitä koneesta pois, tajusin, että tämä on se minun juttuni. 

Ikäheimon ensimmäinen puku syntyi vanhasta mustasta pitsiverhosta, jonka hän oli joskus aiemmin kirpputorilta ostanut. 

- Siinä oli pitkät hihat ja käytin sen alla aina mustaa pitkää toppia. Enää en sitä ole käyttänyt, mutta kyllä se edelleen kaapissa on, Ikäheimo toteaa naurahtaen. 

Lopputulosta Ikäheimo esitteli ylpeänä vanhemmilleen, jotka ovatkin olleet tyttärensä tukena koko tämän uran ja elämän ajan. 

- Ajatus siitä, että minusta tulee vaatesuunnittelija, oli siinä hetkessä ihan todella selkeä. Muistan kuinka juoksin olohuoneeseen ja kerroin vanhemmilleni, että minusta tulee vaatesuunnittelija. Samaan hengenvetoon kerroin, että vaatteitani tullaan tulevaisuudessa näkemään Linnan juhlissa ja lehtien sivuilla. 

Väärässä ei Ikäheimo ollut. Se kaikki vain vaati hieman lisää työtä. 

"Jos Suomi sanoo ei, sanooko maailma kyllä?"

Ensimmäisen puvun tehtyään Ikäheimo aloitti kovan ompelutreenin. Samaan aikaan hän haki myös erilaisiin alan kouluihin. Sisään hän ei kuitenkaan päässyt. 

- Ajattelin silloin, että jos Suomi sanoo ei, ehkä maailma sanoo kyllä. Hain sitten Ranskaan eräälle kurssille, jonne myös pääsin. Siellä sitten löysin myös sen oman tyylini. 

Omien sanojensa mukaan Ikäheimo ei ole koskaan ollut mitenkään muotitietoinen. Oma tyyli hänellä kuitenkin on ollut aina. 

- Pidän klassisesta tyylistä. Itselläni on lähes aina jakku päällä. Se on tyylikäs vaihtoehto, Ikäheimo toteaa. 

Visioiden siirtäminen vaatteisiin olikin Ikäheimosta kiehtova ajatus. Se tietenkin vaatii ompelutaitojen lisäksi myös kaavoihin tutustumista. Se taito, perinteisessä muodossaan, ei Ikäheimolla ole edelleenkään hallussa. 

- En vieläkään osaa kaavoja. Olen kehitellut päässäni sellaisen oman tavan ommella pukuja. Tällä hetkellä pukujen ompelemisen hoitavat ompelijat, minä vastaan vain suunnittelusta. On kuitenkin ollut joskus hauska nähdä, miten ihmeissään he ovat, kun olen jotain heidän edessään ommellut. Minusta sillä tavalla ei kuitenkaan ole väliä, jos lopputulos on sama.

- Kaikki tämä on antanut voimaa siihen, että jos opin ompelemaan eri tavalla kuin muut, niin voin varmasti aloittaa yrittämisenkin eri tavalla. 

Kilpailut

Uusimmat