Kuva: Shutterstock

Kuinka usein hiusharja pitäisi pestä? Katso asiantuntijoiden vastaus

14.04.2024 22:15 - Jasmin Mikkilä

Hiusharjan pesuväliin vaikuttaa oma hiustyyppi.

Hiusharjaa käytetään arjessa yleensä päivittäin, mutta moni voi unohtaa, että myös hiusharjaa täytyy huoltaa sekä pestä. Likaisen hiusharjan käyttämisellä voi olla monia huonoja vaikutuksia hiuksille. Vogue-lehti on listannut asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka ja miksi hiusharja kannattaisi pestä.

Hiuspohjan ja päänahan hoitoon erikoistunut asiantuntija Bridgette Hill kertoo Voguelle, että hiusten harjaaminen levittää talia, mikä on välttämätöntä ylläpitääksemme päänahan pH-tasapainoa sekä latvojen kosteutta. Kun hiuksia harjataan likaisella harjalla, se on Hillin mukaan sama kuin levittäisit jo kertaalleen irronnutta likaa, hiustuotteiden jäämiä ja kuolleita ihosoluja takaisin päänahkaan. 

- Lika, hiustuotteet ja kuolleet ihosolut tarttuvat harjaksiin, ja ne voivat kulkeutua uudestaan päänahkaan. Tämä voi synnyttää bakteereita, ja se voi aiheuttaa ärsytystä päänahalle tai pahimmassa tapauksessa jopa tulehduksen, kommentoi Voguelle puolestaan Clariss Rubenstein, julkisuuden henkilöidenkin suosima kampaaja.

Toisen tunnetun kampaajan, Trace Henningsenin mukaan hiusharjan pesuväliin vaikuttaa se, mikä on hiustyyppisi. Jos sinulla on ohuet hiukset tai luonnonkiharat, hiusharja tulisi pestä viikottain. Paksussa ja karheassa tukassa taas harja kannattaa puhdistaa vähintään kahdesti kuussa. Kuitenkin, jos käytät hiustuotteita ja hiustenmuotoiluvälineitä usein, hän suosittelee hiusharjan pesemistä vielä useammin. 

Hiusharjan voi pestä monella tapaa 

Hiusharjaa pestäessä on huomioitava materiaali, josta hiusharja on valmistettu. Henningsenin mukaan synteettiset hiusharjat ovat helpompia pestä kuin harjat, joissa on luonnonharjakset, koska synteettisistä materiaaleista valmistetut hiusharjat eivät tarvitse niin hellävaraista pesua.

Silikoniset, kovaa muovia tai kumia olevat hiusharjat voidaan pestä käsin shampoon ja veden avulla. Ensin kuitenkin harjaksista kannattaa poistaa hiukset joko kamman avulla tai puhdistusaineella. Tämän jälkeen altaaseen tai kulhoon voi laskea lämmintä vettä, johon lisätään pieni määrä shampoota tai nestemäistä saippuaa. Harjaa liotetaan vedessä 10-15 minuuuttia, minkä jälkeen harja huuhdellaan ja annetaan kuivua. 

Kuitenkin esimerkiksi puiset hiusharjat, joissa on luonnonharjakset, eivät välttämättä kestä liotusta. Hill suositteleekin tekemään suihkepulloon vedestä ja shampoosta seoksen, jota voi suihkuttaa harjaksiin. Tämän jälkeen käytä käsiäsi tai puhdasta hammasharjaa poistaaksesi harjaksista liat sekä tuotejäämät. Lopuksi huuhtele harja lämpimässä vedessä ja anna sen kuivua. 

Hillin mukaan myös etikka on oiva tapa poistaa harjaksista tuotejäämiä, kuten hiuslakkaa tai hiusgeeliä. Henningsen on asiasta samaa mieltä, ja hän suositteleekin etenkin valkoviinietikkaa, koska se tappaa bakteereja ja samalla poistaa myös mahdollisia hajua. 

Hiusharja pitää myös silloin tällöin vaihtaa. Jos hiusharjasi ei toimi oikein, ja se tarttuu esimerkiksi hiuksia harjatessasi hiuksiin kiinni, tai harjakset ovat vääntyneet ja huonossa kunnossa, kannattaa tällöin miettiä uuden hiusharjan ostamista.

Lue myös: Ihonhoidossa tehdään yleensä jo alkumetreillä paha virhe - katso asiantuntijan vinkit

Lue myös: Asiantuntija kumoaa sitkeät myytit, joita ihonhoitoon liittyy - oletko itse uskonut näihin?

Lue myös: Kolme suurinta hiustrendiä vuodelle 2024 - mikä on suosikkisi?

Lähde: Vogue

Kilpailut

Uusimmat