Armi Toivanen kehuu Veskua: "Lahjakkaalla näyttelijällä on kiiluvat silmät"

20.08.2015 12:27 - Anna Hopi

Armi Toivasen mukaan hyvän näyttelijän tunnistaa yhdestä piirteestä.

Putouksestakin tunnettu näyttelijätär Armi Toivanen nähdään 21. elokuuta ensi-iltansa saavassa Elämältä kaiken sain -elokuvassa Vesa-Matti Loirin ja Peter Franzénin kanssa. Elokuvassa tarina käsittelee ikääntyvän, sairaan isän ja hänen kaupunkilaistyttärensä suhdetta.

- Minusta tuntuu, että näyttelemälläni Tiina-hahmolla on joku kohta, mihin kalahtaa. Hänellä tulee voimakas fiilis, ettei hän voi kääntää selkää isälleen, kun hän näkee, missä kunnossa tämä on. Vaikka heillä onkin huonot välit, kertoi Armi Toivanen Iskelmälle.

Elokuvan päähenkilö Tiina kokee vahvoja tunteita ja välillä ne lähtevät yli äyräiden.

- Hänessä on katkeruutta ja ajoittain hän jopa taantuu lapsen tasolle. Haluaa isältään huomiota. Kaikki me haluamme vanhemmiltamme huomiota, olivat he sitten elossa tai kuolleita. Mehän ei olla koskaan minun mielestäni vapaita sellaisesta "Katso minua" - tunteesta. Aina kaipaamme sitä vanhempien rakkautta ja tunnustusta. Mutta kun et saa sitä, niin milloin on aika luopua? Se on Tiina-henkilön tunteiden katalysaattori.

Tähti on puhunut julkisuudessa oman isänsä menettämisestä. Vesa-Matti Loirin näyttelemällä Urholla on elokuvassa hiipivä Alzheimer, joka herättää tyttäressä menettämisen pelon. Käyttikö Toivanen omia kokemuksiaan apuna hahmon luomisessa?

- Näytteleminen ei ole sitä, että fiilistelisin asioita pelkästään omien kokemusteni kautta. Siltsi kaikki roolihenkilöt löytyvät omasta itsestä. Kaiken sen pystyy tunnistamaan sisältä. Jokaisesta hahmosta pitää vaan löytää se, mitä hän pelkää ja mitä hän ei halua näyttää. Millä volyymilla esität hänen tunteitaan.

Armi Toivanen ja Vesku eivät olleet tavanneet toisiaan ennen Elämältä kaiken sain -elokuvan kuvauksia. Mika Kaurismäki teki Urhon roolin täysin Loiria varten, ja piti Armia sopivaksi vastapariksi hänelle.

- Oli hienoa kohdata. Odotin mielenkiintoista käsistä, jota pääsee näyttelemään. Halusin mennä työpaikalle sillä mielin, että kollega kohtaa kollegan. Veskulla on rauha ja se olo, että menen siihen kiljuen fanittaen tai peläten paikalle. Meidän piti olla tasavertaisia.

- Hän on upea näyttelijä. Se syttyminen kohtauksessa on jotain mieletöntä. Siinä on helppo näytellä. Vesku saa sinut pelkällä katseella mukaan. Elokuvassa on kohtauksia, jossa isä laittaa hanttiin ja ilkeilee. Mun ei tarvinnut kuin katsoa Veskua, ja ottaa se vastaan, niin tuli jo kyyneleet silmiin.

Mitä Veskun silmistä näkyi?

- Siellä on se palo. Lahjakkaalla näyttelijällä on kiiluvat silmät. Se on näyttää vetiseltä silmältä, mutta siinä ei ole mitään tekemistä kyyneleiden kanssa. Silmät kiiluvat - se on joku, mikä tulee ihmisen sisältä. Se on energiaa, mitä ei voi opetella. Sitä joko on, tai sitä ei ole. Voi olla hyvä näyttelijä, vaikkei tätä olisi, mutta on siinä ero.

Katso elokuvan traileri alta.

Kilpailut

Uusimmat