Uuden albumin julkaissut Kristiina Wheeler: "Raskaus tuo elämään perspektiiviä"

03.11.2015 10:52 - Anna Hopi

Kun katson kauempaa -levy on syntynyt Kristiina Wheelerin kasvun vuosista. Dubaissa hän on löytänyt itsensä ja paikkansa. Elämä täyttyy pian äitiyden iloista.

Kristiina Wheelerin laskettu aika on uuden vuoden aattona 31. päivä joulukuuta.

- Jännittää. Aamuisin tulee välillä mieleen, että apua, minunhan täytyy vielä synnyttää. Odotan todella paljon, millainen tyyppi sieltä tulee. Sanoin juuri jollekin kaverilleni, että tämä on kuin kantaisi koko ajan kahvakuulaa mukanaan. Se alkaa painamaan, joten onhan vauva mukava saada uloskin, kertoo Kristiina Iskelmälle.

Laulaja kertoo voineensa hyvin raskauden aikana. Pahoinvointia ei ole ollut ja mieli on ollut kirkas.

- Siihen voi vaikuttaa se, että olin aika hyvässä kunnossa ennen raskautta. Liikuin paljon ja söin terveellisesti. Olen mielestäni silti todella onnekas, koska olen kuullut niitä tarinoita, joissa naiset vain oksentelevat raskausaikana, eivätkä pysty tekemään töitä.

Wheeler sanoo olleensa vain yhden viikon kipeänä odotusaikanaan.

- Huomasin, että se vaikutti heti mieleeni. Huolehdin, onko vauvalla kaikki hyvin. Jos tuollaista jatkuisi pitkään, se lamauttaisi todennäköisesti aika paljon, pohtii nainen.

- Minulla on kulkenut raskausaikana mukana kaksi parasta ystävääni, jotka ovat molemmat olleet viimeisen kolmen vuoden sisällä raskaana. Jos paniikki on iskenyt, olen ottanut heti heihin yhteyttä ja he ovat rauhoitelleet, ettei ole mitään hätää. Kaikilla naisilla pitäisi olla tällainen raskausajan kuumalinja.

"Dubaissa raskaus on ylpeyden aihe"

Kristiinan arki ei ole perinteistä loskasäässä tarpomista. Hän asuu Dubaissa puolisonsa kanssa. Tilaisuus ulkomailla asumiseen tuli miehen työtarjouksen ansiosta.

- Se oli niin mielenkiintoisen kuuloinen tarjous, että halusimme katsoa tämän kortin. Olen pystynyt helposti hoitamaan työni Suomessa, olen vain hurauttanut lentokoneella paikan päälle. Ehkä on vain vähän pidempi työmatka, nauraa Wheeler.

Hänen mukaansa elämä kuumassa maassa eroaa paljon Suomen oloista.

- Vietimme kesän Suomessa, jolloin olin energinen. Nautin siitä, että sain kävellä paljon. Helsinki on suunniteltu siten, että ihmiset kävelevät joka suuntaan. Dubai on sen vastakohta ja lähellä Jenkkilää. Kaikkialle mennään autolla. Se helpottaa nyt raskauden loppuvaiheessa, kertoo nainen.

- Asumme kerrostalossa, mutta meillä on uima-allas. Se löytyy sieltä kaikista taloista ilmaston takia, vähän kuten Suomessa meillä on takapiha. Se on ollut täydellinen raskauden loppuaikaan, pääsen uimaan.

Tukava ja raskas olo hellittää Kristiinan mukaan vedessä.

- Vesi on tosi meditatiivinen elementti, kun vaan lillut siinä. Et voi räplätä kännykkääsi tai tehdä mitään muutakaan. Olet vain omien ajatustesi kanssa. Se on todella rauhoittavaa ja  vaikuttaa varmasti hyvällä tavalla mieleen.

Wheelerin mukaan Dubain arki on suurelta osin samanlaista kuin Suomessa, mutta raskautensa aikana hän on oppinut huomaamaan, että paikalliset ottavat raskaana olevat naiset erityisen huomion kohteeksi.

- Suomessa ollaan varautuneempia raskauden suhteen, jännitetään kysyä kuinka monennella kuulla olet. Dubaissa kysellään koko ajan, kuinka monta kuukautta vielä ja ihastellaan tulevaa lasta. Monet haluavat arvailla, koska lapsi syntyy ja kumpi sieltä tulee, kertoi tuleva äiti.

- Raskaus on heille ylpeyden aihe ja mieletön juttu. Ihmiset tekevät kaikkensa sun puolesta, saat mielettömän hyvää palvelua ja ovia avataan puolestasi. Se on ollut mielenkiintoinen ero.

Suomessa naiselta ja äidiltä vaaditaan vahvuutta, mikä voi olla raskasta.

- Siinä se korostuukin. Dubaissa on luonnollista, että on suuremmat perheet ja kaikki auttavat toisiaan. On lastenhoitajat - tosin siellä avun palkkaaminen on paljon halvempaa kuin Suomessa. Perheet pitävät huolta lapsistaan. Suomessa äiti kantaa enemmän vastuuta ja äidin tehtäväksi jää enemmän. On hienoa nähdä tätä toista kulttuuria, että siellä on luonnollista saada lastenhoitaja. Minultakin on kysytty monta kertaa, että olenko jo haastatellut lastenhoitajia, puhelee laulaja.

- Mieheni tukee raskaudessa ja hän on todella innoissaan vauvasta. On kuitenkin hienoa tietää, että jos tulee väsymys ja ei ole voimia, voin pyytää apua ja sitä on helposti saatavilla.

"Uusi levy kertoo välimatkan tuomasta perspektiivistä"

Kolmas albumi on Wheelerin mukaan hänen kasvutarinansa kipuilevasta nuoresta naisesta itsenäiseksi elämästä nautiskelijaksi. Kieli on suomea, ja menneisyyden r&b-päivät ovat ohi.

- Kävin mun vanhoja cd-levyjä ja sieltä löytyi järjetön määrä Destiny's Child -levyjä. Olin aivan järjetön fani. Hamstrasin niitä levyjä, vaikka kukaan ei edes tiennyt bändistä, muistelee nainen, joka on jättänyt tuon vaiheen musiikillisesti taakseen.

- Uusi levy sen sijaan on teemaltaan pop-iskelmää. Biiseissä on isoa, elokuvallista tuotantoa. Se keskittyy tarinoiden kertomiseen. Osa kappaleista on kirjoitettu muutama vuosi sitten, jolloin en vielä ollut niin hyvinvoiva ja minulla oli aika paljon haasteita mielen ja elämäntilanteiden kanssa. Etsin itseäni ja koin nuoruuden tuskaa. Osa kappaleista on kirjoitettu sen jälkeen, kun olen voinut paremmin.

30. lokakuuta julkaistun albumin nimi on Kun katson kauempaa. Siinä kiteytyy ajatus siitä, että Dubai on tuonut Kristiinan elämään perspektiiviä.

- Raskaus antaa myös aika paljon perspektiiviä, kun mahassa kasvaa tuollainen tyyppi. Millään muulla ei ole silloin merkitystä. Se helpottaa paljon. Pienet asiat, joista olen stressannut, menettävät merkityksensä, huokaisee Kristiina.

- Olen saattanut ottaa siitä kauheat stressit, että promokuvassa on hius väärässä paikassa. Se kertoo tietenkin siitä, että minulla ei ole ollut hyvä olla. Olen kehittänyt pienistäkin asioista draamaa ja aiheuttanut itselleni pahaa mieltä. Nyt tajuan, ettei tuollaisilla asioilla ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta. Olen tehnyt myös paljon muutoksia elämässäni, että mieleni selkiytyisi.

Wheelerin olo parantui konkreettisillä elämäntapojen muutoksilla. Hän etsi itselleen sopivimman rytmin, jossa voi nyt hyvin.

- Kaikki lähti siitä, että minun piti tiedostaa, että tapa, jolla toimin, ei ole minulle toimiva. Valvomiset, juhliminen, ylilyönnit... Minun piti ymmätää, ettei näin voi jatkua. Huono olo heijastui kaikkeen, mitä teen. Tajusin, ettei elämäntyylini palvellut minua. Mitään radikaalia ei tapahtunut - en tullut uskoon tai lopettanut alkoholin juontia. En usko ääripäihin, kertoo tähti.

Nainen otti liikunnan elämäänsä, koska sopiva määrä hikoilua piristää ja selkiyttää myös mieltä. Terapeutin kanssa käydyt keskustelut auttoivat häntä eteenpäin ajatustensa kanssa. Tärkeintä on hänen mielestään aito halu eheytyä.

- Musiikki on tullut luontevaksi osaksi elämää. Se ei enää hallitse jokaikistä päivää ja jokaista ajatustani. Nyt olen tehnyt levyn ja se tulee ulos, ja elämä menee eteenpäin.

Wheeler keskittyy ensi vuonna äitiyteen ja haaveilee tekevänsä keikkoja kesällä. Hän ei kuitenkaan ota asiasta stressiä.

- Alkuun, kun kaikki on niin uutta äitiydessä, en välttämättä pysty muuhun keskittymäänkään. Toivon, että voisin ensi kesänä tehdä keikkoja. Pikkuisella on monta tätiä jonossa, jotka odottavat lapsen syntymää kuin joulua. Hän on myös vanhemmilleni ensimmäinen lapsenlapsi. Luulen siis, että hoitajia löytyy, jos tarvetta tulee, virnistää laulaja.

Kilpailut

Uusimmat