Kitaristilegenda muistelee pahinta Hurriganes-hetkeä: "30 Euroopan keikkaa peruuntui, kun mokattiin"

18.11.2015 16:15 - Eeva Rajala

Ile Kallion mukaan sekä paras että huonoin hetki hänen 40-vuotiselta uraltaan löytyy miehen Hurriganes-ajoilta.

60-vuotias Ile Kallio on tehnyt musiikkia 40 vuoden ajan. Tänään hän esiintyy juhlakonsertissa Helsingin Kulttuuritalolla. Näiden vuosien aikana Kallio on muun muassa ollut kolmeen eri otteeseen mukana Hurriganes-yhtyeessä. Kallio muistelee Hurriganes-aikoja hyvillä mielin, sillä oli suuri onni olla mukana.

- Se oli kuitenkin bändi, joka mielestäni perusti suomalaisen itseisarvoisen rock n' rollin. Se oli ensimmäinen bändi, jolla oli todella tanakka, oma imago, ja se ryhmä oli silkkaa dynamiittia, Kallio kertoo.

"Cisse ja Remu pakkasivat laukkunsa"

Yhtyeen riveissä syntyi sekä hyviä että huonoja muistoja. Yksi huonoimpia hetkiä Kallion koko uralla oli se, kun Hurriganes muun muassa jätti kesken Englannin kiertueensa. Yhtye oli Englannin kiertueella myöhään syksyllä vuonna 1977.

Kiertue oli puolivälissä ja sunnuntaipäivänä Ile Kallion hotellihuoneessa soi puhelin. Puhelimen toisessa päässä oli englantia ranskalaisittain puhuva mies. Kyseessä oli Pariisin johtavan rockklubin pomo, joka halusi Hurriganesin neljälle keikalle Pariisin suurimmalle rockklubille. Kallio pyysi soittamaan puolen tunnin päästä uudelleen, jotta ehtii kertoa suunnitelmasta yhtyeen muille jäsenille.

- Menin koputtamaan Remun huoneen ovea. Ovi aukeaa ja näin, kun Cisse ja Remu pakkaavat laukkujaan ja ilmoittavat, että he lähtevät himaan. Englannin kiertue oli heidän mukaansa järjestetty päin helvettiä. Sanoin, että ette te voi mihinkään lähteä. Ensinnäkin on sovittu rundi kesken ja sitten päästään Pariisiin, Kallio muistelee.

Pesti Status Quon lämppärinä sivu suun

Remu ja Cisse päättivät kuitenkin lähteä ja loppukiertue peruuntui. Siinä menivät myös Pariisin keikat, mutta pahin oli Kallion mukaan vielä edessä.

- Meillä oli seuraavaksi kevääksi sovittu 30 keikan kiertue Status Quon lämppärinä, Euroopan kiertue. Status Quo oli siihen aikaan Euroopan suurimpia bändejä. Se peruttiin, koska mokattiin oma rundi. Se oli sellainen hetki, kun 'harmitti' oli lievä sana, Kallio kertoo.

Asia ei Kallion omien sanojen mukaan enää kaiverra, sillä siitä koituisi vain negatiivista energiaa. Juttu meni silloin pilalle ja sillä siisti. Hurriganes-aikoihin mahtuu tosin myös Kallion uran yksi parhaista hetkistä. Kyse oli Tukholmassa heitetystä keikasta muutama kuukausi ennen edellä mainittua Englannin kiertuetta.

Elettiin vuoden 1977 elokuuta ja Hurriganesilla oli oma keikka Tukholman Gröna Lundissa, huvipuiston päälavalla. Paikalla oli yli 10 000 ihmistä, jotka olivat tulleet paikalle nimenomaan Hurriganesin vuoksi.

Tallahassee Lassie ja Oh Baby Doll

- Olimme juuri valloittaneet Ruotsin. Se oli uskomatonta, se huuto ja meininki. Se oli ensimmäinen todella iso juttu. Silloin oli hetken aikaa - muttei kovin kauaa - sellainen fiilis, että me olemme kuninkaita, Kallio myöntää.

Ile Kallion on vaikea sanoa, mikä Hurriganes-biiseistä olisi kaikista mieluisin. Lempibiisejä on monta, mutta biiseistä kaksi nousee erityisesti esiin. Tallahassee Lassie oli ensimmäinen kappale, jonka Kallio kuuli radiosta silloin, kun legendaarinen Roadrunner-albumi julkaistiin. Mies mainitsee myös Oh Baby Doll -kappaleen, josta hän hehkuttaa muun muassa omaa kitarariffiään.

Kilpailut

Uusimmat