Kuva: Mikko Räsänen

Frederik: "Suomalaisten junttius ei ole häpeä"

08.08.2016 08:00 - Anna Hopi

Laulaja Frederik on nimennyt itsensä junttidiscon kuninkaaksi. Mies kertoi Iskelmäfestivaaleilla, mitä suomalainen junttimeininki oikeastaan käytännössä on.

Riehakkaasti sujuneen Finnhittien kuninkaiden keikan jälkeen Frederik antoi luennon aiheesta.

- Junttius ei ole mikään häpeä, se on suomalaisuutta, aloittaa laulaja.

- Me suomalaiset olemme ihan oma rotumme - oma kansakuntamme. Olemme vähän jääräpäisiä. Ajan junttiudella nimenomaan tätä suomalaisuutta eteenpäin.

Reetun biiseihin on nivottu suomalaista periksiantamattomuutta, huumoria ja asennetta. Arvostus näkyy keikoilla - esimerkiksi Harva meistä on rautaa -kappaleen aikana yleisö räjähti hurjaan yhteislauluun Finnhittien kuninkaiden keikan aikana.

Artistilla onkin resepti hittikappaleeseen, joka vie eteenpäin Suomi-junttiuden ilosanomaa.

- Pitää olla yksinkertainen poljento, hyvä laulaa, hyvät sanat, jotka jäävät heti päähän vaikka olisit kolmen promillen kännissä Iskelmäfestivaaleilla Himoksella, veistelee mies.

"Juntti ei välttämättä sikaile"

Pyysimme Frederikin kuvailemaan, miltä näyttää kotimainen tosijuntti. Laulaja on selvästi miettinyt asiaa vuosien mittaan, koska vastaus tuli kuin tykin suusta.

- Uskallat pukeutua miten haluat. Ei tarvitse olla perinteisen fiini ja hieno, mutta ei mkään Uuno Turhapurokaan. Sanon aina jätkille, että kun menette naisten kanssa juttusille, niin älkää olko likaisia ja haisko hielle. Neuvon, että ajakaa parrat, käykää suihkussa, laittakaa deodoranttia ja laittakaa tukat kuntoon, selostaa laulaja.

- Silti sinulla voi olla jotain persoonallista pukeutumisessa ja käytöksessä. Se ei merkitse remukäytöstä ja sikailua vaan sitä, että olet oma itsesi. Jos tekee mieli pistää joku komea Lapin hattu päähän, niin pistät sen. Se ei häiritse ketään. Se on suomalaisuutta. Se erottaa meidät muista - vaikka ruotsalaisista.

Osaako Frederik sanoa syvällä kokemuksen rintaäänellä, mistä päin Suomea löytyvät parhaimmat juntit?

- Niitä on joka puolella. Kun ollaan discoissa, vaikka jossain Helsingissä, kuunnellaan ensin jotain käsittämätöntä discomusaa. Yöllä kuitenkin pannaan Frederikin levy soimaan, kun tullaan kotiin jatkoille. Jengi sanoo, että laitettiin sun biisit yöllä päälle ja laitettiin koko porukka ääneen, toteaa mies.

- Kun mennään vaikka noille Himoksen mökeille katsomaan, niin siellä ei soi mikään Robbie Williams, vaan suomihitit. Suomalaisuus säilyy suomalaisessa musiikissa ja sanoituksissa.

Lue myös: Arvostelu: Finnhittien kuninkaiden keikka ei jättänyt kylmäksi: "Alushousuja, hurttia huumoria ja nostalgiaa"

Kilpailut

Uusimmat