Kuva: Mikko Räsänen

Erika Vikman haluaa erottua äänellään: "Naispopparin ei tarvitse mennä pelkkien huokausten varassa"

15.02.2017 08:00 - Anna Hopi

Laulaja Erika Vikmanin tummaa laulusoundia on verrattu Kaija Koohon. Hän on vertauksesta mielissään, koska haluaa esittää yleisölle voimalauluja.

Erika Vikman, 23, astuu tamperelaiseen kahvilaan sisään pieni kamera kädessään, ja yllättää toimittajan.

- Ei kai haittaa, vaikka kuvaan tässä jonkun verran samalla, kun jutellaan, Erika hymyilee, ja laskee kameran hetkeksi pöydälle.

Tällaista hänen elämänsä on ollut joulusta lähtien, jolloin Vikman päätti lähteä mukaan AVA-kanavalla keväällä alkavaan Iholla-realitysarjaan. Siinä julkisuudesta tunnetut ihmiset avaavat arkensa Suomen kansan nähtäväksi. Hän suhtautuu kameraan luontevasti kuin vanhaan ystävään, joka kulkee mukana. Eikä se ole ihme.

Erika on näkynyt kuluneen vuoden ajan kiitettävästi julkisuudessa. Ensin tuli tangokuningatar-voitto, sitten tieto hänen ja 74-vuotiaan viihteen konkarin, Dannyn seurustelusta. Jotkut kasvavat julkisuuteensa hitaasti, Erikalle koko huomio on tullut nopeasti, ja lujaa.

Erika haluaa kuitenkin puhua ensisijaisesti musiikista, ja omasta urastaan. Hän sanoo monien kuvittelevan, että miesystävä Danny, ohjailee hänen tekemisiään kummisedän tavoin taka-alalta. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta.

- Danny ei puutu musiikillisiin tekemisiini, eikä muutenkaan elämääni. Kun julkaisin ensimmäisen uuden singleni perjantaina, hän ei sanonut kappaleesta mitään. Totesi vain, että ääneni kuulostaa siinä hyvältä.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Elämä menee hukkaan, jos tunteitaan ei elä todeksi"

Ettei mee elämä hukkaan on lupaavan kuuloinen iskelmäpop-kappale, jossa Erikan tumma ääni tulee oikeuksiinsa. Erika on tyytyväinen hittinikkari Jonas Olssonin kanssa tehtyyn työhön.

- Kappale kuulostaa minulta. Halusin alusta asti tehdä biisejä, joissa on voimakas sanoma. Parisuhteesta on hyvä laulaa, koska ne herättävät paljon tunteita. Se on luonnollinen aihe laululle, hän kertaa.

- Tuottajani kanssa löytyi hyvä linja musiikille, jota teemme. Tekstissä on syvyyttä, ja se koskettaa itseänikin. Vaikka ulkopuolelta tulisi mitä tahansa mielipiteitä, ja mietin että voinko tehdä, kuten tunteeni ohjaavat, niin olisi elämän hukkaan heittämistä, jos omia tunteitaan ei elä todeksi. Jos kokee rakkautta, niin miksi sitä alkaisi tukahduttamaan.

Vikman sanoo, ettei olisi itse onnellinen, jos eläisi täysin vaaratonta ja tasaista elämää. Vahvat tunteet ovat osa häntä, ja hän haluaa olla niille uskollinen.

- On tehtävä, mitä sydän sanoo. Biisin sanoma on, että kannattaa heittäytyä rakkauteen, ja se kuvaa hyvin elämääni. Kappaleen tarinassa on erottu, ja halutaan takaisin, koska muuten elämä on turhaa. Vaikka se ei olekaan yksyhteen oma elämäntilanteeni, niin koen niin, että vaikka pelottaisi rakastaa, se kannattaa, koska muuten elämä menee hukkaan.

(kuva: Mikko Räsänen)

"En halua tehdä biisejä, joissa vain huokaillaan nätisti"

Vikmanin ääntä on ehditty uuden singlen ilmestymisen jälkeen verrata Kaija Koohon. Ettei mee elämä hukkaan -kappaleessa toden totta on samankaltainen vahva poljento, ja täysin palkein tehty tulkinta kuin Kaija Koon viime vuosien hittikappaleissa.

- Vertailu tuli yllätyksenä. Kaijan nykytuotanto on todella hienoa, ne ovat sellaisia voimalauluja. Omaa ääntä on vaikea analysoida, ja kun kuuntelin valmista biisiä, huomasin, että jotain samaa vivahdetta siitä ehkä löytyi. Tällaiselle Kaijan tyyliselle vahvalle naistulkinnalle on mielestäni tilausta, jossa sanat lauletaan selkeästi, eikä eikä mennä pelkkien huokausten varassa, mikä on yleinen trendi naispoppareiden keskuudessa, Vikman pohtii.

- Pienemmälläkin äänenkäytöllä on tehty suuria biisejä. Vaikkapa Sannin ja Jenni Vartiaisen kappaleisiin on haettu tarkoituksella herkkyyttä äänenkäytöllä. Tulkinta on varmasti mietitty tuottajien kanssa etukäteen, ja siitä on syntynyt tietylle artistille ominainen soundi, joka sopii vaikka Sannille ihan loistavasti. Tämä on vallalla oleva trendi. Uskon, että tähän naispoppareiden kirjoon mahtuu yksi artisti lisää, jonka tyyli on erilainen.

Vikman löytää naisartistien joukosta monta ihailtavaa tulkitsijaa. Hän on ammentanut paljon esimerkiksi Laura Voutilaisen tuotannosta.

- Koen olevani vähän erilainen nuorten naisartistien keskellä. Tulen tangopuolelta, vaikka olen koko ikäni kuunnellut popmusiikkia. Olen ottanut vaikutteita molemmista genreistä. Liputan vahvan laulamisen puolesta, ja haluan tehdä tulevan levyn tämän ajatuksen siivittämänä.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Ihmiset luulevat, ettei artisti itse päätä mistään"

Erika Vikmanilla tuntuu nuoreasta iästään huolimatta olevan selvät sävelet musiikillisen uransa suhteen. Hän haluaa vaikuttaa omiin lauluihinsa ja luoda itsenäisesti omaa artistiuraansa. Se näkyy suurissa ja pienissä valinnoissa.

- Uudet promokuvat on ottanut Nana Simelius, joka kuvasi viimeksi esimerkiksi Jenni Vartiaisen kuvat. Hän on ihan killeri kuvaaja. Bongasin hänet Instagramista ja ajattelin, että minun täytyy saada ammattilainen, joka on kuvannut isoja nimiä. Halusin pelata asian kanssa varman päälle ja otin häneen yhteyttä, hän hehkuttaa.

- Ihmiset luulevat, että artisti antautuu vain levy-yhtiön hoiviin, eikä itse päätä mistään, mutta oikeasti itse minä Nanan valitsin.

Hän näyttää kaksi kuvavaihtoehtoa, joita punnitsi singlen promokuvaksi. Niistä iloisempi versio voitti.

- Se sai eniten ääniä, kun vähän kyselin mielipiteitä läheisiltä ihmisiltä.

(kuva: Mikko Räsänen)

Suuren yleisön huomion keskipisteenä

Vikman on käynyt pikakoulun julkisuuden suhteen, ja sanoo tutustuneensa myös sen raadolliseen puoleen.

- Mediapyöritys tuli yllätyksenä. Se on ollut matkan varrella aika värikästäkin, hän hymyilee.

- Olen tehnyt huikean määrän töitä sen jälkeen, kun tangokuningattaren kruunu laskettiin päähäni. Olen ajanut kymmeniä tuhansia kilometrejä ja työstänyt pitkiä päiviä uusia kappaleita. On naurattanut, että vaikka tässä tekee töitä kuin hullu, niin silti joidenkin ainoa tieto minusta on se, että kenen kanssa seurustelen. Tärkeintä on ollut keskittää silti oma fokus vain siihen tekemiseen.

- On ollut kummallista huomata, miten paljon aikuisillakin ihmisillä on aikaa kirjoittaa negatiivisia juttuja somessa. En ole käynyt lukemassa itsestäni juttuja, mutta joskus Facebookissa on osunut joku kommentti silmään. Toleranssi tässä vain kasvaa, en ota niitä juttuja itseeni.

Vikman sanoo saaneensa kuluneen vuoden mediamylläkässä paljon tukea läheisiltään.

- Omakin perspektiivi on pysynyt vakaana, koska tuttu ja rakas ihminen on todennut, että hei, mä tunnen sinut oikeasti. Tiedän, kuka todella olet.

Laulaja sanoo olevansa onnellinen siitä, että pöly hänen ja Dannyn suhteen ympärillä alkaa olla laskeutumassa. Aluksi pyöri huhumylly ja spekulaatiot, jotka hiljenivät seurustelusta kertomisella.

Nyt Erika saa puhua haastatteluissaan lempiaiheestaan, musiikista. Johon Danny ei vaikuta muuten pätkääkään, Vikman painottaa.

- Keikkailuni ja levyttämäni musiikki ovat omasta työpanoksestani syntyneitä saavutuksia, hän ei liity niihin asioihin. Ne ovat omia valintoja. Danny on 60-luvun rock 'n roll -fani. Ei hänellä ole sanottavaa minun urastani. Hän on iloinen, että olen saanut aikaiseksi, hymyilee Erika.

- Osalla ihmisistä saattaa olla se käsitys, että olen mennyt Dannyn siivellä, mutta meillä on kyllä musiikillisesti aivan eri suunnat ja teemme omat päätöksemme. Tämä kaikki, mitä on tehty, on revitty omasta selkänahasta. Ja toivon, että saan tehdä tätä duunia vielä 50 vuotta lisää, hän nauraa.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Kuvasin niitä puoliani, joita en muuten dokumentoisi"

Keväällä alkava Iholla-sarja tuo jälleen uuden aspektin Erikan julkisuuskuvaan. Hän avaa katsojille arkensa. Vikman sai lisää voimaa päätöksestä lähteä mukaan sarjaan. Syy on tämä. Nyt hän saa kertoa itse oman totuutensa katsojille.

- Olen joutunut kovaan kouluun näiden lööppien takia, joiden takia olen toisinaan ahdistunut itse todella paljon. Tämä on siisti väylä kertoa asiat omalla äänellä, miten ne ovat. Eikä niin, että joku lehti kertoo minun asiani, Erika painottaa.

Vikman suhtautuu kuvaamiseen luontevasti - ja dokumentoi haastattelun aikanakin pätkän juttutuokiosta.

- Olen kulkenut rennosti kameran kanssa, ja kuvannut niitä puolia elämästäni, joita en varmasti ikinä muuten dokumentoisi. Se on ollut hauskaa, hän kuvailee.

- En kuvaa mitään suihku- tai saunahetkiä, enkä vessanpöntöllä istumista. Joku hampaiden pesu on juuri sellainen, mikä vielä menee. Intiimimpää en kuvaa. Ideana oli kuvata itseään myös ilman meikkiä. Se mietitytti minua paljon. Pohdin, että kuuluisiko minun näyttää itseäni rähjäisenä julkisesti. Se ei kuitenkaan olisi aitoa, jos heräisin täydessä tällingissä säteilevänä.

Dannya ei ohjelmassa tulla näkemään muuta kuin vilaukselta.

- Häntä olen kuvannut vain töihin liittyen, kun Danny on edustustehtävissä. Olin yhden kerran mukana Finnhittien keikalla, ja pidin kameraa mukana takahuoneessa, kun herrat olivat valmistautumassa keikkaansa.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Suomalaismiehet lähestyvät sosiaalisessa mediassa"

Jokaiselle artistille tulee mitä erilaisimpia fanikohtaamisia. Erika sanoo saavansa päivittäin positiivisia viestejä somessa, ja keikkojen yhteydessä tullaan aina välillä tervehtimään.

- Suomalaiset lähestyvät varsinkin sosiaalisessa mediassa. On tullut kaikennäköistä ihailijapostia eri ikäisiltä ihmisiltä, etenkin miehiltä. Vähän vähemmän tulee lähestymistä keikoilla, hän sanoo.

- Saan kauniita viestejä. Fanit tykkäävät ulkonäöstä tai uudesta kappaleesta. Hyvältähän ne sanat tuntuvat. Joukkoon mahtuu kuitenkin aina myös yksi sellainen, joka pyytää käytettyjä sukkahousuja. Olen jutellut useiden naisartistien kanssa, ja osittain ne ovat ne samat miehet, jotka pyytävät aina niitä sukkahousuja.

Vikman kertoo tapauksesta, jossa hänen mielestään ylitettiin reilusti soveliaisuuden rajat.

- Yksi mies alkoi lähettelemään viestejä, joissa hän halusi tavata. Hän uhkasi erota vaimostaan. Se kesti puoli vuotta, että joka päivä tuli rakkausviestejä ja treffiehdotuksia. Minusta tuntui siltä, että apua, nyt jonkun parisuhde on rikkoutumassa. Laitoin tälle miehelle lopulta eston, ettei hän voi lähestyä minua somessa. Tuli niin paha fiilis sen miehen vaimon puolesta, Erika kuvailee.

(kuva: Mikko Räsänen)

- Ymmärrän, jos tällaisia ihailijaviestejä tulee yksi tai kaksi, mutta tuo menee jo yli. Hän laittoi ihan paikan ja kellonajankin minulle, että "Tulen sinne siihen ja siihen kellonaikaan, ja minulla on tällainen takki päällä. Ilmesty sinne." En ole vastannut hänelle mitään näihin viesteihin, koska se viestittely vain yltyy, jos annat yhtään köyttä.

Erika puistelee päätään. Hän kertoo ahdistuneensa tilanteesta todenteolla.

- Sama ihminen lähetti kerran jopa kuvan elimestään. Alkoi jo mietityttää, että kohta hän oikeasti ilmestyy jonnekin. Voi silti olla, että jos hän oikeasti tulisi esimerkiksi keikalleni, hän saattaisikin olla niin ujo, ettei uskaltaisi edes sanoa moi, laulaja pohtii.

"Haluan olla esikuva nuorille naisille"

Erika Vikman tietää, että hänen uransa on yleisön ja kuulijoiden käsissä. Menestykseen tarvitaan paitsi omaa tahtoa, myös hyviä biisejä ja taustatekijöitä. Hän kokee, että tällä hetkellä oikeat avaimet löytyvät kädestä.

Paljon siitä, mitä on Erikan elämässä juuri nyt, löytyy lapsuuden toivelistalta.

- Tämä työ on vienyt todella paljon mennessään. Uudet ihmiset ympärillä ja kaikkea. Nuoruus ja lapsuus tuntuu todella kaukaiselta. Olen jo lapsena haaveillut, että pääsisi tekemään tätä työtä. Muistelen lapsuutta useasti kiitollisena. Ihanaa, että nuoruudessani puskin itseäni tätä kohti. Halusin harjoitella asioita tätä uraa kohti, hän muistelee.

- Kävin yläasteen Lempäälässä. Se on suhteellisen pieni paikkakunta ja vähän ihmisiä. Siellä pääsi helpommin loistamaan musiikissa, mikä ei olisi välttämättä onnistunut Tampereen kouluissa. Siellä kasvoi se vähän höpsökin itsevarmuus tähän kaikkeen. Hyvä niin!

(kuva: Mikko Räsänen)

Vikmanin kuvaa arkensa olevan kovaa työtä laulajauran edistämiseksi. Hän on oppinut nauttimaan työhönsä liittyvistä rutiineista.

- Tekee hyvää, että voi olla hetken itsekseen ja laittaa pään asetukset tulevaan keikkaan. Ennen keikkaa täytyy varata pari tuntia laittautumiseen, se on terapiahetki. Silloin minulla menee aivot narikkaan, en ajattele mitään. Teen vain sen roolin vaihdoksen - arki-Erikasta tulee se säteilevä lava-Erika, hän nauraa.

Tulevaisuudelta laulaja toivoo paitsi pitkää uraa, myös mahdollisuutta inspiroida toisia naisia elämään omaa unelmaansa todeksi.

- On hienoa, että suomalaiset naiset antavat arvostusta vahvoille naisille, jotka eivät välttämättä mene sen mukaan, mitä yhteiskunta vaatisi. Olisi hienoa, jos joku nainen inspiroituisi siitä, mitä teen. Ja kun en välitä, jos minusta joku pahoittaa mielensä, hän toteaa.

- Kukaan ei tule sanelemaan, millainen olen. Olen ehkä vähän erilainen tangokuningatar ja erotun laulusoundiltani naispoppareista. Julkisuuskuvanikaan ei taida olla normaaleimmasta päästä, mutta siitä rohkeudesta voi saada myös inspiraatiota. Haaveilen siitä, että voisin jonain päivänä olla nuorten naisten esikuva urani kautta, Erika hymyilee säteilevästi.

(kuva: Mikko Räsänen)

Kuuntele Erika Vikmanin uutuussingle alta.

Lue myös: Tangokuningatar Erika Vikman: "Aki Samuli on suurin esikuvani"

Lue myös: Erika Vikman, 23, suhteestaan Dannyyn, 74: "Saan viestejä, joissa sanotaan, että olen sairas"

Lue myös: Me Naiset: Erika Vikman rohkaisi Dannyn, 74, liittymään Instagramiin

Kilpailut

Uusimmat