Kuva: Mikko Räsänen

Paula Koivuniemi liikuttui kyyneliin puhuessaan isänsä menettämisestä: "Teimme sovinnon loppuaikana"

19.06.2017 10:00 - Anna Hopi - Luettu 1 023 kertaa

Laulaja Paula Koivuniemi sai viettää ennen isän kuolemaa tämän kanssa unohtumattoman hetken.

Laulaja Paula Koivuniemi istuu tyytyväisenä Sinebrychoffin puistossa  lintujen laulaessa ympärillä. On kaunis kesäpäivä, ja kotimaisen iskelmätaivaan kirkkain kuningatar viettää pian syntymäpäiväänsä. Ei ole mikä tahansa juhlapäivä, vaan Koivuniemi täyttää juhlalliset 70 vuotta.

- Hyvin miettein otan tämän päivän vastaan. Silloin kun täytin 40 vuotta, minulla oli kriisiä asian kanssa. Mietin, että lopetan laulamisen kokonaan, olen niin vanha. Kun tuli 50 tai 60 vuotta mittariin, ei tullut mitään fiiliksiä. Nyt kun olen 70 vuotta, ikä ei ole ongelma, Koivuniemi sanoo Iskelmän taajuudella Sadun Sunnuntaivieras ohjelmassa.

- Teen samaa työtä, minulla on ympärillä samoja ihmisiä ja olen hyvässä kunnossa. Otan sen verran keikkoja kuin jaksan. Teen erilaisia keikkoja ja otan haasteita vastaan. Teen esimerkiksi jazz-keikkoja ja sinfoniaorkesterin kanssa konsertteja, joihin joudun opettelemaan uusia asioita.

Laulaja aikoo viettää juhlapäivän kotonaan. 

- En juhli mitenkään erityisemmin. Joka osaa meille, saa tulla kahville. Mitään ei saa tuoda mukana. Yksi ruusu riittää, hän tokaisee hymyillen.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lapsuuden ihanat syntymäpäivät

Lapsuuden kesänsä Paula Koivuniemi muistaa viettäneensä maalla, jossa juhlittiin aikoinaan nuoren tytön syntymäpäiviä.

- Äiti vei meidät Alavudelle mummolaan koko kesäksi, kun hän itse teki töitä ja isä keikkoja. Se oli riemullinen hetki, kun äiti tuli viikonloppuna käymään. Ikävöin häntä kovasti, nainen kertoo.

- Meillä oli syreenimaja pihassa, ja siellä pidimme aina synttärit kaikille meille kolmelle lapselle. Lähitaloissa oli aika paljon samanikäisiä lapsia, joiden kanssa pelasimme pesäpalloa pihalla. Hyppäsimme ruutua tyttöjen kanssa pihatiellä. 

Laulaja sanoo, että vanhempien merkitys on hänen elämässään ollut todella suuri. Paula kertoo oman äitinsä olleen perheen koossa pitävä voima.

- Äiti oli merkonomi ja virkanainen, ja isä oli muusikko, joka hankki elannon kiertämällä Pohjanmaalla ja muuallakin. Äitiin turvauduin aina, kun tarvitsin jotain. Meitä oli minä, vanhempi sisko ja nuorempi veli, laulaja muistelee.

"Teimme isän kanssa loppuaikana sovinnon"

Koivuniemi sanoi isänsä jääneen elämässään etäisemmäksi hahmoksi. Hänellä oli tämän kanssa enemmän yhteistä aikuiseksi kasvettuaan.

- Isä oli lapsuudessa paljon poissa. Hän kiersi orkesterinsa kanssa ja jäi joskus vähän reissun päällekin. Teimme kuitenkin joka kesä retken Helsinkiin ja pysähdyimme Tampereella papan luona. Isän kanssa tehtiin sitten hänen loppuaikana vähän töitä yhdessä, hän sanoo.

Viimeisinä aikoina isän kanssa korostui heidän yhteinen rakkautensa - musiikki.

- Teimme konserttikiertueen, jossa hän oli mukana. Hän oli silloin jo huonommassa kunnossa syöpänsä kanssa. Yhtäkkiä isä tuli keikalla haitari sylissä sivusta ja yleisö nousi seisomaan. Minä lauloin, isä säesti. Siinä tuli sellainen huikea loppukohtaus. Minulla oli loppuaikana isän kanssa viileämmät välit. Yhtäkkiä hän nosti minut syliin. Se oli sellainen ele, että kaikki on anteeksiannettu, jos on jotain annettavaa, laulaja liikuttuu kyyneliin haastattelussa.

Kuuntele koko haastattelu alta.

Iskelmän taajuudella Sadun Sunnuntaivieras sunnuntaina klo 14 - 15. Juontaja Satu Kotonen haastattelee sydämellä julkisuudesta tuttuja henkilöitä.

Paula Koivuniemi kertoo olevansa rakkaudessa heittäytyjä: "Kun rakastun, siinä jäävät kaikki työt." Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat