Kuva: Senja Rapila

Paula Koivuniemi ja Katri Helena rakkauden löytämisestä: "Harva mies kestää tällaista"

20.11.2017 16:30 - Anna Hopi

Iskelmäkuningattaret valitsivat nuorina muusikon uran. Kolikon kääntöpuolena ovat tulleet vaikeudet rakkausasioissa.

Suomalaisella iskelmätaivaalla on kaksi kiistatonta naistähteä. Paula Koivuniemi, 70, ja Katri Helena, 72, ovat aloittaneet uransa samoilta tanssilavoilta 1960-luvun puolivälissä. Heidän työmoraalinsa, lavakarismansa ja rakkaus yleisöä kohtaan ovat saaneet iskelmäkuningattaret pysymään huipulla yli 50 vuotta.

Naiset istuvat vierekkäin helsinkiläisen hotellin aulassa ja puhe soljuu lämpimän jälleennäkemisen merkiksi. Paula Koivuniemi ja Katri Helena toteavat tunteneensa toisensa ainakin 45 vuotta. Lähes yhtä kauan he ovat olleet ystäviä.

Molemmat muistavat hetken, jolloin ystävyys syttyi.

(kuva: Senja Rapila)

Paula Koivuniemi tuli käymään Katri Helena kotona 1970-luvun lopussa. Laulajattaret tunsivat tuolloin toisensa lähinnä lehtijuttujen pohjalta, ja muutamien tehtyjen yhteiskonserttien tiimoilta, joissa ei kuitenkaan ollut aikaa tutustua syvemmin.

- Pysähdyin Palokassa, olin menossa keikalle jonnekin ylöspäin pohjoiseen vielä. Kurvasin auton pihaan ja Timo Kalaoja tuli ovella vastaan. Minut otettiin avosylin vastaan. Katri laittoi heti pöydän koreaksi. Siitä tapaamisesta alkoi meidän ystävyys, Paula muistelee.

Katri oli tuolloin ehtoisa lapsiperheen äiti ja muusikko-säveltäjä Timo Kalaojan vaimo. Emännöiminen tulee 70-vuotiaalta laulajattarelta edelleen selkärangasta. Hän puhuu haastattelua edeltävissä kuvauksissa toivovansa sitä, että ehtisi haravoida vielä samana päivänä kotipihan lehtiä.

Koivuniemi taas on pesunkestävä kaupunkilaislikka, jonka helskyvässä naurussa ja veikeissä eleissä on jotain diivamaista, hyvällä tavalla. Hänestä löytyy myös herkkä ja huomaavainen puoli.

- Paula on reilu. Muistan, kun joskus oli yhteiskonsertteja, joissa oli paljon artisteja. Raili Hulkkonen meikkasi meitä kaikkia. Paula tuli paikalle ja iski ison kassin pöydälle. Hän sanoi, että ottakaa tästä, mitä haluatte. Kun jollakin ei ollut sopivia kenkiä esitykseen, Paula totesi, että odotas vähän, kun hän hakee sopivat kengät, Katri muistelee.

- Halusin vain, että kaikki näyttävät ulospäin hyvältä ja tyylikkäältä. Minulla iso arsenaali mukana keikoilla, Paula kikattaa vieressä.

Katri Helena muistelee Koivuniemen toimineen usein Raili Hulkkosen kanssa makutuomareina, jotka antoivat vinkkejä muille artisteille.

- Paula välillä sanoi minulle, että nyt sun täytyy vähän terästäytyä. Minulla oli pienet lapset kotona ja mielessä ei ollut kuin pyykit ja ruoat, niin oli kiva, että ympärillä oli apusilmiä näkemässä, mitä kannatti laittaa ylleen, Katri heläyttää lämpimän naurun.

Paula Koivuniemellä on ollut aina pettämätön tyylitaju. Jo uransa alussa hän auttoi myös muita artisteja lainaamalla keikkapaikalla esitykseen sopivia asusteita ja koruja. (kuva: Senja Rapila)

"Kiperiä tilanteita Leidit lavalla -kiertueella"

Iskelmäkuningattarien juttelua seuratessa käy nopeasti selväksi, miten syvä kunnioitus naisille on toistensa uraa kohtaan. Harvalla artistilla on onni nauttia yleisön suosiosta yli viidellä vuosikymmenellä. Paulassa ja Katrissa on molemmissa lämpöä ja karismaa, joka on kantanut nämä vuodet.

- Olen ihannoinut Katria koko elämäni ja urani ajan. Hänellä on ollut monta lasta ja siinä sivussa hän pystyi silti tekemään mahtavaa uraa. Itse en olisi pystynyt samaan, Paula Koivuniemi sanoo ja katsoo rehellisesti silmiin.

- Parasta hänessä on lämpöinen ja herkkä luonne. Olen aina ihmetellyt hänen kykyään olla rauhallinen ennen konsertteja. Kun olemme tehneet yhteiskonsertteja, hän ei hermoile, vaan ottaa oman tilansa ja luo olemuksellaan rauhaa ympärilleen. Se on ihailtavaa.

(kuva: Senja Rapila)

Yksi hienoimmista kiertueista oli vuonna 2000 tehty Leidit lavalla -kiertue, jossa Paula ja Katri esiintyivät yhdessä Marion Rungin ja Lea Lavenin kanssa.

- Leidejä tehdessä opimme enemmän toistemme luonteesta ja toimintatavoista. Näimme, että olemme samassa veneessä. Ihmisillä oli erilaiset luonteet, mutta ei meille mitään sotaa syttynyt - päinvastoin jäi aika kiva kaveruus siitä, Katri Helena kiteyttää ja hymyilee.

- Hyvin erilaiset luonteet meillä oli kaikilla kyllä, yksi oli sulkeutunut ja toinen tosi räiskyvä, Paula huomauttaa.

- Kapellimestarillemme Esa Niemiselle olisimme mieluusti antaneet diplomaatin arvonimen. Hän käsitteli meitä laulajattaria niin tasapuolisesti. Oli siinä varmasti vähän varpaillaan oltava, että kaikki kokivat tulevansa huomioiduiksi. Jokaisella meistä oli oma persoonallisuus ja imago, mutta kokonaisuuden kannalta oli hyvä, että osasimme antaa tilaa toisillemme lavalla, Katri summaa.

- Kyllä siellä muutama kiperä tilanne oli, mutta jääköön ne historiaan. Ei tosin meidän välillämme, Paula Koivuniemi nauraa kihertää.

"Kättä päälle, yhteiskeikalle!"

(kuva: Senja Rapila)

Kun uraa on takana useita vuosikymmeniä ja ikää on yli 70 vuotta, on luonnollista, että artisti pohtii urakaarensa jatkumista. Ovatko Katri ja Paula miettineet missään vaiheessa suurilta estradeilta vetäytymistä?

- Tapasin itseasiassa tyttäreni eilen, kävimme yhdessä uimassa ja hän sanoi, että miten suhtaudut siihen, että jossain vaiheessa lopetat. Tyttäreni kysyi, että pystyisitkö lopettamaan nyt, Katri Helena kertoo.

- Sanoin siihen, että kyllä tämä ammatti on niin veriin mennyt, että niin kauan kuin koneisto toimii, lopettamisen ajatus on tosi hankala. Jos yleisö ei enää tule keikoille, niin se on eri asia. Myöskin jo tulisi joku sairaus tai muu este, olisi luonnollista lopettaa. Kyllähän me muuten tässä kynsin hampain roikumme, hän nauraa.

Paula Koivuniemi on samoilla linjoilla, ja sanoo, ettei ole miettinyt missään vaiheessa lopettamista. Päinvastoin, nyt puhe kääntyy laulajattarien tuleviin keikkoihin.

- Oletko tehnyt kaupunkiorkesterin kanssa keikkoja? Paula tiedustelee, ja kun Katri nyökkää, hän jatkaa.
- Ne ovat ihania, ja koen, että ne ovat minulle sellaista tulevaisuutta. Haluaisin myös esiintyä Big bandien kanssa. Muusikot aina houkuttelevat minua siihen. Pikkaisen se aristaa ja jännittää, kun jazz jännittää.

- Mutta sä olet hyvä siinä jazzissa, Katri kannustaa.

- Jaa-a. Mutta vielä en ihan uskalla. Kiva, että saa tehdä kuitenkin jotain. En ole miettinyt ollenkaan lopettamista. Suunnitelmissa on näitä big band -juttuja ja sinfoniaorkesterikeikkoja.

Katri Helena on keikkaillut kuluneen vuoden kesällä festivaaleilla bändinsä kanssa. Tekipä hän paluun myös juhannuksena tanssilavalle. Nyt laulajalegenda valmistautuu tuleviin joulukonsertteihinsa, jotka alkavat 29. marraskuuta Nurmijärveltä ja jatkuvat joulukuun puoleenväliin.

- Odotan keikkoja todella paljon, jouluesiintymisissä on aina oma harras tunnelmansa. Tuollaisen keikkaperiodin jälkeen täytyy pitää pitkä vapaa, että palautuu kunnolla. Saatan olla todella väsynyt kiertueen jälkeen, olo voi olla kuin tapetulla madolla, mutta sillä ei ole mitään väliä, jos on voinut tuottaa yleisölle jouluiloa, Katri heittää pilke silmäkulmassa.

Paula Koivuniemi tarttuu heti tähän.

- Hei mato, tehdäänkö vielä joku juttu yhdessä? Ei kovin montaa vuotta odoteta, eihän, hän ehdottaa, ja naiset iskevät kättä päälle.

(kuva: Senja Rapila)

"Juttumme jatkuu siitä, mihin se viimeksi jäi"

Naisten elämänurat ovat vieneet heitä eri puolille Suomea jo vuosien ajan. Siksi ystävyyskin on sitä, että silloin tällöin tavataan tai soitellaan. Ihan viikkotasolla Paula ja Katri eivät ole tekemisissä. Silti iskelmälaulajien välit täyttävät hyvän ystävyyden mitan: juttu jatkuu hersyvästi aina siitä, mihin se viime kerralla jäi.

- Ei minulla ainakaan ole hirveästi seurapiiriä. Ystävät ovat hirveän vähissä. Yhteydenpito lapsiin, lapsenlapsiin ja omaan äitiin on tiivistä. Aina kun Paulan kanssa tapaamme, tulee se varmuus ja hyvä olo, että toinen on siinä. Jos tulee mikä tahansa työhön liittyvä juttu, voin aina soittaa hänelle, Katri sanoo.

- Minulla on määrätyt ystävät, joiden kanssa olen tekemisissä. En laajenna ystäväpiiräni ollenkaan. Asun Helsingin keskustassa, ja tykkään käydä konserteissa ja teattereissa. Lähden liikkeelle aina, kun jaksan pynttäytyä. Jos on kova konserttiperiodi, en jaksa, Paula kertoo.

Parivaljakko juttelee tavatessaan yleensä työasioista. He tekivät jo kauan sitten ystävyys- ja avunantosopimuksen, jonka mukaan toisella oli lupa sanoa, jos kollegan esityksessä oli jotain viilattavaa.

- Et sä kertaakaan huomauttanut, ei tainnut olla paljon parantamista. Tarkkana oltiin, Paula nauraa.

- Et sinäkään, Katri yhtyy nauruun.

(kuva: Senja Rapila)

Iskelmäkuningattarien elämän varrella on tullut vastaan erilaisia miehiä, joista monikaan ei ole tullut jäädäkseen. Katri Helenan nuoruudenavioliitto Matti Turuseen päättyi jo ennen tämän laulajauran alkua. Laulajatar menetti onnettomuudessa vuonna 1988 aviomiehensä Timo Kalaojan, ja liitto kirjailija Panu Rajalan kanssa päättyi myös eroon vuonna 2004. Paula katsoo lämmöllä sitä, että Katri Helenalla on nyt elämässään Tommi Liimataisen kaltainen kunnon mies.

- Olisi tietenkin hauskaa saada elämään mies - sitten kun tulen vanhaksi. Nyt olen vasta 70-vuotias. Tähän työkuvioon mies ei sovi. Minulla on Oliver-kissa, hänestä on seuraa, Paula sanoo.

Koivuniemikin on tapaillut elämänsä varrella vaihtuvia miehiä. Hänellä on takanaan kaksi avioliittoa 70-luvulla Harri Lehden ja 90-luvulla Hannu Hiltusen kanssa. Koivuniemi on ehtinyt tapailla elämänsä varrella muun muassa poliitikko Ilkka Kanervaa, joka on kehunut kultakurkkua elämänsä naiseksi.

- Harva mies kestää tällaista työkuviota, huomauttaa Katri Helena.

- Se on nähtävissä muidenkin artistien kuin meidän elämässä. Oma elämäni on ollut erilaisia vaiheita. En ajattele enää koskaan mistään, että tämä kestää lopun elämää. Nautin siitä, mitä on. Kaikki virtaa ja muuttuu, hän jatkaa.

- Onko sun tuotantoon jäänyt jotain biisejä Vain elämää -sarjasta? Katri kysyy yhtäkkiä Paulalta, joka vastaa kieltävästi.

- Mulla jäi tuo Vanha nainen hunningolla. Sitä yleisö jaksaa kuunnella ja on aina riemuissaan, kun esitän sitä. Sattuneesta syystä! Mulla ei ole koskaan ollut onnea olla 40 vuotta saman miehen lakanoissa. Eikä sullakaan, hän nauraa.

- Ei todellakaan! Ne on olleet lyhkäisiä aikoja yhden miehen pedissä, Paula yhtyy nauruun.

(kuva: Senja Rapila)

Landepaukku ja kaupunkilaislikka

Iskelmälaulajattaret ovat ystävinä kuin yö ja päivä. Toinen myöntää olevansa täysi landepaukku, ja toinen on kaupunkilaislikka, joka viihtyy teatteriesityksissä ja pääkaupungin sykkeessä.

- Kun olen kaupungissa päivän, niin saan siitä tarpeekseni. Maalta ei myöskään niin usein jaksa lähteä käymään missään. Muistan, kun Paula tuli taannoin käymään meillä, niin hän hämmästeli, että "eihän täällä ole mitään, ei täällä voi olla", ja Katria naurattaa.

- Olen täysi landepaukku ja myönnän sen! Vietän todella paljon aikaa luonnossa. Teen omalla pihalla pihatöitä ja hoidan taloa. Se pitää minut vetreänä. Kun lähden tästä, minua odottavat kotipihalla kottikärryt ja harava. Tänään on ihana ilma ja ne suurimmat lehtikasat täytyy saada pihalta pois, hän suunnittelee.

Paula on ihan toista maata.

- Asun keskellä Helsinkiä, ja olen koko ajan ihmisvilinän keskellä. Asuin silloin puoli vuotta New Yorkissakin ja nautin siitä todella paljon. Se kontrasti maaseudun hiljaisuuteen oli todella iso! Näin erilaisia me ollaan, hän päivittelee.

Koivuniemi on vasta myöhemmällä aikuisiällä löytänyt metsälenkkeily-harrastuksen. Hän sanoo käyvänsä Espoossa Olarin metsissä lenkillä.

- Managerini Lauran koira on aina mukana, se on ihanaa, hän suitsuttaa.

Kuvauksissa kameran eteen pääsi myös Paula Koivuniemen Laura-managerin suloinen koira. (kuva: Senja Rapila)

"Tämä työ täytyy ottaa tosissaan"

Mikä on Paulan ja Katrin vuosikymmenten suosion salaisuus? Naiset kiteyttävät sen parilla lauseella.

- Tämä työ on raskas ja se pitää ottaa tosissaan. Täytyy harjoitella laulut hyvin, että selviytyy. Kaikki täytyy tehdä yleisöä kunnioittaen, Paula summaa.

- Siinähän se tuli. Sanoisin nuorelle itselleni uran alussa, että anna mennä vaan! Nyt kun mietin jälkikäteen, olisin voinut järjestelmällisemmin harjoitella esiintymistä. Se poistaa jännitystä, mitä paremmin on harjoitellut, Katri Helena sanoo.

- Se on jännä, kun en koskaan nähnyt sinussa sitä jännitystä. Olit aina niin coolisti, Paul katsoo Katria hämmästellen.

- Aika alussa tajusin, että minua ei auta mikään muu kuin se, että treenaan ihan hulluna, Katri virnistää.

(kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Katri Helena hehkuttaa Suvi Teräsniskan uraa: "Kulkee samoja polkuja kuin minä"

Lue myös: Paula Koivuniemen läpimurtohitistä 50 vuotta - alkuperäinen teksti kertoi ilotytöstä

Lue myös: Katri Helena mukana Rajaton-yhtyeen uudella singlellä - kuuntele

Lue myös: Paula Koivuniemi MTV:lle rakkauselämästään: En voisi ottaa nuorempaa kumppania kuten Danny

Lue myös: Paula Koivuniemi liikuttui kyyneliin puhuessaan isänsä menettämisestä: "Teimme sovinnon loppuaikana"

Kilpailut

Uusimmat