Kuva: Mikko Räsänen

Jonsu julkaisi hyvän mielen videon - katso Tanssin sut pyörryksiin

01.12.2017 12:25 - Mikko Räsänen

Indicasta tutun Jonsun toinen soolokappale syntyi oivalluksesta, että onnellisuus on tässä hetkessä.

Indica-yhtye jäi tauolle kolme vuotta sitten. Viime kesänä bändin laulaja Jonsu yllätti siirtymällä soolouralle. Tänään ilmestyi Jonsun toinen single ja musiikkivideo Tanssin sut pyörryksiin. Uutuuskappale pursuaa onnellisuutta ja hyvää mieltä. Jonsu vahvistaa, että kappale syntyikin onnellisuuden oivalluksesta.

- Ensimmäinen singleni Valloita maailma kertoi tämän päivän menosta ja siitä, miten tuntuu, että koko ajan pitää saada enemmän ja enemmän. Tämä kappale on vastaisku sille. Joskus nimittäin avain onneen ja elämästä nauttimiseen onkin pysähtyminen. Biisin sanoma on se, että lopulta vähemmän onkin enemmän.

Katso uutuusvideo alta.

On tavallista, että kun artistit tulevat 30-40 vuoden ikään, tekevät he kappaleita, jossa muistellaan lapsuus- ja nuoruusvuosia, ja mietitään, miten elämä onkaan lopulta mennyt eri tavalla kuin silloin ajattelin. Anssi Kelan noista lähtökohdista tekemä 1972 oli suuri hitti. Jussi Hakulisen vastaava muistelukappale Luokkakuvassa päätyi Olli Lindholmin soololevylle. Jukka Immosen ja Teemu Brunilan kirjoittama Välitunnilla taas nousi hitiksi Katri Ylanderin esittämänä. 

Jonsu, 33, kertoo, että myös Tanssin sut pyörryksiin -kappaleessa on vastaavan kaltainen lähtöajatus.

- Nykyään on vallalla hirveä suorittamisen ja saavuttamisen kulttuuri. Pitää olla superurheilullinen, parisuhteen pitää olla täydellinen ja urallakin pitää mennä lujaa. Menestyksen jahtaaminen kaikilla osa-alueilla saattaa nousta liian suureen osaan, ja silloin jo saavutetuista asioista nauttiminen voi unohtua kokonaan.

- Tanssin sut pyörryksiin syntyi, kun aloin fiilistelemään sitä, millaista elämä oli silloin, kun oli 13. Silloin tunne oli se, että mitään ei täytynyt saavuttaa, vaan kaikki oli jo siinä, ja oli onnellinen.

Tuota samaa ajatustapaa Jonsu haluaa opettaa itselleen ja muille. 

- Biisiä tehdessä elin todella hektistä aikaa elämässä. Mahtavia asioita tapahtui koko ajan, mutta jotenkin oli niin kiire, etten oikein ehtinyt nauttia niistä.

- Biisin kirjoituksen jälkeen ymmärsin, ettei minulla oikeasti ole yhtään rauhallista hetkeä päivässä. Tein päätöksen, että jatkossa vuorokaudessani on vain 23 tuntia. Sen viimeisen tunnin pyhitän sille, että vain tuijota kattoa tai tähtiä, tai sitten meditoin itsekseni. Sen päätöksen jälkeen elämäni rauhoittui tosi paljon, voin paremmin ja saan jopa enemmän aikaan.  

Tanssin sut pyörryksiin -musiikkivideosta Jonsu on erityisen innoissaan.

- Olimme musiikkivideon tiimoilta yhteydessä useisiin videotuotantoyhtiöihin. Kudos Collectiven idea oli mielenkiintoinen. Minulle tuli heti fiilis, että he olivat ymmärtäneet, mistä tässä biisissä on kyse.

- Itsensä löytämisen ja hyväksymisen ideologia tuli käsikirjoituksessa vahvasti esiin. Ja se on biisin keskeisiä sanomia. Sinun ei tarvitse rakentaa ympärillesi palatseja vaan ihminen on arvokas omassa pienuudessaan. 

Videolla nähdään useita tanssijoita.

- Sekin oli uutta. Minun videoissani ei ole oikeastaan koskaan ollut tanssijoita. Nyt mukana on mielenkiintoisia hahmoja ja itsensä hyväksymisen tarinoita. Kun vielä miespääosaan oli ehdolla Sami Saikkonen, olin vakuuttunut, että näin tämä tehdään. 

- Kuvauspäivänä vain Samin osuus kuvattiin samana päivänä kuin minun osuuteni. Pääsin näkemään hänen esityksensä ja se oli mahtavaa. Hän oli niin hieno tulkitsija. Oli mieletöntä, miten hän pystyi pelkällä liikkeen kielellä välittämään samaa tarinaa. 

- Samin tanssin jälkeen monet kuvauksia seuranneet kyynelehtivät. Videolla toki näkyy koko tanssista vain pieni osa.

Kahden soolosinglen jälkeen voi jo kysellä, milloin on kokonaisen albumin vuoro?

- Ensi vuoden aikana. Tarkkaa päivää ei olla vielä päätetty. 

Kuuntele alta Jonsun ensimmäinen soolosingle Valloita maailma.

Lue myös: Indican Jonsu palasi muuttuneena: "Metsästä kaupunkiin!"

Kilpailut

Uusimmat