Kuva: Youtube

Tšekin euroviisuedustajalla harvinaisen härskit lyriikat - mutta miksi musiikkivideossa on kameli?

10.02.2018 22:15 - Iiro Myllymäki - Luettu 929 kertaa

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Tšekki on Eurovision laulukilpailussa vielä keltanokka verrattuna moniin viisujen veteraanimaihin. Ensimmäisen kerran Tšekki osallistui Euroviisuihin Helsingissä vuonna 2007 ja on osallistunut tämän jälkeen kisaan kuusi kertaa. Nyt Tšekki näyttää tulleen jäädäkseen laajaan euroviisuperheeseen ja osallistuu tämän vuoden mittelöön Mikolas Josefin kappaleella Lie To Me.

Mikolas Josef on 22-vuotias musiikin monilahjakkuus. Hän soittaa lukuisia instrumentteja sekä säveltää, sanoittaa ja tuottaa itse omat kappaleensa. Mies on kunnostautunut myös musiikkivideoiden ohjaajana, ja hän onkin ollut ohjaamassa edustuskappaleelleen kuvattua videota.

Josefin edustuskappaleen sanoitukset ovat herättäneet keskustelua viisufanien keskuudessa. Sanoituksissa kuvaillaan seksiä erinäisillä vertauskuvilla, mutta myös suorasukaisella fuck-sanalla. Kirosanat tosin on jätetty kappaleessa lausumatta, sillä Euroviisujen perheohjelmaluonteen vuoksi kiroilu on Euroviisuissa kiellettyä. Aiemmin sensuurin kohteeksi Euroviisuissa ovat joutuneet muun muassa Islannin vuoden 2006 Silvia Night (alkuperäisessä kappaleessa laulettiin ”the vote is in, I´ll fucking win”) ja Ruotsin viime vuoden edustaja Robin Bengtsson (”I can’t go on when you look this fucking beautiful”).

Kappaleen videolla ja miehen promokuvissa nähtävä kameli esiintyy myös biisin sanoituksissa. Lyriikoiden nainen saa laulajan "kamelin" syttymään, ja kaikki voivat omassa mielessään miettiä, mihin tällä viitataan.

Arvio:

Kappaleensa itse tekevät artistit ovat virkistävä poikkeus Euroviisuissa, missä selvästi useammin naitetaan sinänsä pätevä laulaja ruotsalaisten biisintekijöiden pöytälaatikkolöydöksien kanssa. Päällisin puolin Mikolas Josef vaikuttaa levy-yhtiön masinoimalta teini-idolilta, joten oli yllättävää, että mies on ollutkin vastuussa kappaleensa luovasta prosessista aina musiikkivideon ohjaamiseen asti.

Ensikuulemalla kappaleen torvikuvio ärsyttää ja tuo mieleen kaikuja Jason Derulon Talk Dirty -hitistä, josta ei varsinaisesti olisi halunnut saada muistutusta enää vuonna 2018. Kuuntelukertojen myötä torvikoukku sulautuu kuitenkin kappaleen muuhun tuotantoon oikein mukavasti ja kappaleen vahvuudet alkavat erottua. Mikolas Josef pärjää englannin kielen nopeassa pudottelussa niin hyvällä flow’lla, ettei häntä erottaisi natiivipuhujasta. Toisin oli vielä vuonna 2016.

Lie To Me tulee varmasti olemaan Euroviisujen nuoremman yleisön tämän vuoden suosikkibiisejä ja ansaitsee ehdottomasti finaalipaikan. Kappale on selvästi parasta, mitä Tšekki on Euroviisuihin koskaan lähettänyt. En epäile, etteikö Mikolas Josef onnistu siirtämään videolla hänestä välittyvää ”naapurinpoika I’d like to fuck” -vibaa euroviisulavalle suorassa lähetyksessä.

Voit lukea aiemmat euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Saara Aallon pelko: "Pidetäänkö minua ärsyttävänä?"

Lähteet: Eurovision.tv, Pink News

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat