Kuva: Jim Bergström

Viime vuoden euroviisuedustajamme Norma John teki paluun - "Olimme keskellä taiteellista kaaosta"

13.03.2018 16:45 - Iiro Myllymäki

Norma Johnin uusi Hellfire-single edustaa paremmin yhtyeen yleistä linjaa kuin viisukappale Blackbird.

Suomen viime vuoden euroviisuedustaja Norma John on julkaissut toisen singlensä. Kyseessä on Leena Tirrosen ja Lasse Piiraisen muodostaman duon ensimmäinen uusi julkaisu Euroviisujen finaalista karsiutuneen Blackbirdin jälkeen. Hellfire-niminen kappale sai alkunsa keskellä hankalaa tilannetta. Norma John oli päättänyt aivan toisen kappaleen olevan heidän seuraava singlensä, ja he odottivat pääsevänsä viimeistelemään tämän kappaleen tuottajan kanssa viime kesänä. Aikataulullisten ongelmien takia kappaletta ei päästykään viimeistelemään, ja näin ollen tarvittiin suunnitelma B.

- Olimme viime kesän lopulla keskellä taiteellista kaaosta. Päätimme vain mennä työhuoneelle ja tehdä lisää musaa. Se oli tällaisen kriisin ratkaisemiseen ainoa keino, jonka tiesimme. Hellfire syntyi lokakuussa sessiossa, jossa teimme kolme biisiä nopealla tahdilla valmiiksi, kertoo yhtyeen säveltäjä ja kosketinsoittaja Lasse Piirainen Voice.fi:lle.

Aiemmin singleksi ajateltu kappale on tarkoitus saattaa maaliin vielä jossain vaiheessa tuottajan kanssa. Tähän asti Norma John ei ole käyttänyt ulkopuolista tuottajaa, vaan myös Blackbird oli kokonaan kaksikon käsialaa.

Sisäinen kiirastuli

Siinä missä Blackbird oli kaikessa surullisuudessaan riipaisevan kaunis kappale, Hellfire edustaa toisenlaista kauneutta. Varjot ovat korvaantuneet valoilla, ja lyriikat kuvaavat parisuhteen päättymisen jälkimaininkien sijaan kiirastuleen heittävää palavaa ihastumista. Tosin kaksikon mukaan kappaleen sanoissa on muitakin tulkinnan tasoja. Norma Johnin pääasiallinen laulusolisti Leena Tirronen vastaa kappaleen lyriikoista kuten muidenkin yhtyeen kappaleiden kohdalla.

- Minua kiehtovat tekstit, jotka avautuvat eri ihmisille eri tavoilla. Minulle tämä teksti kertoo ihmisen sisäisestä kiirastulesta ja siitä, että haluaa jotain, mitä ei voi saada. Laulun sanojen kirjoittaminen on minulle vähän kuin kirjoittaisi näytelmää tai elokuvaa. Sanojen ei välttämättä tarvitse liittyä omaan elämään, Tirronen sanoo.

Kaksikko halusi tietoisesti julkaista jotain täysin Blackbird -kappaleesta poikkeavaa. Piirainen ja Tirronen sanovat, että Hellfire edustaa Blackbirdia paremmin yhtyeen musiikin yleistä linjaa.

- Blackbird on varmaan meidän hitain ja biitittömin kappaleemme. Hellfire edustaa meidän popimpaa kulmaa. Meitä kiehtoo ajaton popmusiikki, Piirainen kertoo.

Omakustannealbumi mahdollinen

Norma John menee tällä hetkellä julkaisuissaan kappale kerrallaan tietämättä, mihin julkaisut lopulta johtavat. Tavoitteena on joskus saada albumikokonaisuus julkaistua, mutta tällaisen mahdollistavaa levytyssopimusta Norma Johnilla ei ole. Materiaalin puutteesta albumin julkaisu ei ainakaan jää kiinni. Tirronen ja Piirainen tutustuivat toisiinsa jo lukiossa ja alkoivat melko pian tehdä musiikkia yhdessä. Aiemmin Voice.fi:n haastattelussa he arvioivat, että yhdessä tehtyjä biisejä on kertynyt jo sadoittain. Myös Euroviisujen jälkeen on syntynyt kymmenittäin uusia kappaleita. Omakustannelevyn tekeminen on kaksikolle mahdollinen vaihtoehto.

- Soitimme juuri keikalla melkein kaksi tuntia lähinnä omaa musaa. Materiaalia on niin paljon, että voisi tehdä vaikka tuplalevyn. Olisi kiva tehdä vähän luomumpi levy Norma John -sivuprojektina ilman että tuotannossa kestäisi kahdeksaa vuotta, Piirainen miettii.

Vaikka viisumenestystä ei Norma Johnille tullutkaan, viisut toivat kaksikolle paljon näkyvyyttä ja sitä myöten myös faneja ympäri Eurooppaa. Kaksikko laskeskelee, että he ovat keikkailleet viisujen jälkeen seitsemässä eri maassa noin 20 keikan verran. Keikkailua rajoittaa kaksikon muut kiireet ja se, että molemmat haluavat Norma Johnin painopisteen olevan tällä hetkellä studiotyöskentelyssä uuden musiikin kimpussa. Norma John on alkanut tehdä kappaleita myös muille artisteille.

Norma Johnin lisäksi Lasse Piirainen soittaa muun muassa The Voice of Finland -ohjelman ja Kasmirin bändeissä. Leena Tirrosella on kaksi pientä lasta, ja hän opiskelee parhaillaan terveydenhoitajaksi. Piirainen asuu Helsingissä, kun taas Tirrosella on koti Kouvolassa. Kaksikko näkee välimatkassa hyviä puolia Norma Johnin kannalta. He ovat viime aikoina nähneet noin kerran viikossa ja työstäneet uutta musiikkia.

- Aina kun näemme, olemme tuotteliaita, Piirainen sanoo.

Lue myös: Mihin katosi Suomen edellinen viisuedustaja Norma John? Selittävät hiljaiseloaan Instagramissa

Lue myös: Saara Aallolla yllättävät biisinkirjoituskumppanit - fanit sekosivat uutisesta

Kilpailut

Uusimmat