Kuva: Andres Putting

Ukrainan euroviisuedustajalla tänä iltana luvassa hämmentävä show - kuin nuori Dracula

10.05.2018 16:45 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Ukrainaa edustaa Euroviisuissa paikallinen X Factor -voittaja Melovin. Mies on itse säveltänyt edustuskappaleensa Under The Ladder. Melovin-taiteilijanimi tulee yhdistelmästä Halloween-sanasta ja brittiläisen muotisuunnittelijan Alexander McQueenin sukunimestä.

Melovin voitti X Factorin vuonna 2015 ollessaan vasta 18-vuotias. Nyt toisella yrittämällään hän pääsi edustamaan Ukrainaa Euroviisuissa. Edellisellä yrittämällä hän sijoittui kolmanneksi.

Melovin kertoo, että Under The Ladder -kappale kertoo siitä, että omia unelmiaan täytyy tavoitella pelkäämättä epäonnistumisia. Melovin tietää omasta kokemuksestaan, että ei ole voittoja ilman epäonnistumisia. Melovin kilpailee tämäniltaisessa Euroviisujen toisessa semifinaalissa ja esiintyy illan viimeisenä.

Arvio:

Euroviisuissa pärjätäkseen pitää esiintyjällä olla kokonaisvaltainen paketti hallussa. Biisin on oltava hyvä, esiintyjän taitava ja koko esityksen konseptin kekseliäs ja kappaleen teemaa tukeva. Ukrainalla on paketti levällään kuin Jokisen eväät.

Melovin on stailattu jonkin sortin teini-Draculaksi, ja tätä vaikutelmaa lisää vielä miehen viisuesityksen alku. Pääsin seuraamaan Lissabonissa toisen semifinaalin pukuharjoituksia, jossa näin myös Melovinin lopullisen esityksen. Esitys alkaa sillä, että Melovin makaa flyygelin sisällä - kyllä - ja nousee sieltä elävän kuolleen lailla pystyyn. Esityksen loppupuolella mies palaa flyygelin luokse ja soittaa sitä samalla, kun hänen takanaan oleva porrasrakennelma on tulessa. Näyttävää tämä toki on, mutta mikä on kaiken pointti?

Pointtia ei ainakaan löydy kappaleen sanoja tutkailemalla. Kuten Melovin on itse todennut, biisi kertoo siitä, miten vastoinkäymisistä huolimatta täytyy jahdata unelmiaan. Itse kappaleella ei siis ole mitään tekemistä sen ympärille rakennetun goottiteeman kanssa. Näin ollen esitys on täysin tyhjä ja jättää katsojalleen vain hämmentyneen olon. Kappale ei myöskään sävellyksellisesti eikä sovituksellisesti ole lainkaan samalla aaltopituudella esityksen tummanpuhuvan ja vahvan visuaalisuuden kanssa. Pikemminkin se on letkeä rallatus, jollaista Dracula tuskin laulaisi edes suihkussa. Tämä esitys on surullinen esimerkki siitä, kun muoto ja sisältö eivät kohtaa.

Voit lukea aiemmin julkaistut viisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Ruotsin viisutiimillä pahoja vaikeuksia - harjoituksissa tapahtui pahin mahdollinen

Lähde: Eurovision Song Contest Official Programme -kirja

Kilpailut

Uusimmat