Kuva: Senja Rapila

Jenni Vartiainen: En tavoita sielua muiden tekemistä biiseistä

12.09.2018 21:15 - Henna Koste

Laulaja Jenni Vartiainen haluaa itse tehdä kappaleensa, jotta hän voi koskettaa. Monologi-albumilla kuullaan kuitenkin Teemu Brunilan tekemä Taas-kappele, joka oli soinut Vartiaisen sisällä 10 vuotta.

Jenni Vartiainen julkaisi viime perjantaina neljännen albuminsa Monologi. Made in Heaven -kappale nousi Spotifyn kuunnelluimmaksi. Kautta albumin käydään läpi lähdön hetkiä ja lähtemisen syitä. Vartiainen iloitsee saamastaan palautevyörystä.

- Moni on kertonut saaneensa vertaistukea. Valitettavasti en ole ehtinyt vastata kaikille, artisti kertoo.

Vartiainen kuvailee kappaleiden tunnelmaa melankoliseksi discoksi. Kuvaus osuu nappiin, Made in Heaven -kappeleen kohdalla on vaikea pysyä paikoillaan. Albumin viimeinen kappale Taas on Teemu Brunilan käsialaa. 

- Teemu tarjosi sitä minulle Ihmisten edessä -levylle. Silloin kappale oli todella mahtipontinen ja marssimainen. Silloin se ei tuntunut omalta. Halusin tälle levylle yhden rakkauslaulun. Koitin kirjoittaa sellaista, mutta kaikki tuntui vähän liian vaaleanpunaiselta tähän kokonaisuteen, joka on aika suorapuheinen ja lakoninen. Taas-kappale alkoi taas soimaan päässäni. Tajusin, että sen pitää tulla nyt. Se on vähäeleinen ja kiintymyksestä puhuva, Vartiainen perustelee.

Edes Brunilalta ei löytynyt enää demoa. Käytännössä biisiä ei ollut olemassakaan. Kappale oli soinut Vartiaisen sisällä viimeiset kymmenen vuotta. He tapailivat kappaletta studiolla yhdessä Jukka Immosen kanssa ulkomuistista. Levy-yhtiössä ihastuttiin raakaan demoon, eikä sitä muutettu enää levylle. 

Jenni Vartiaisen Monologi-albumi julkaistiin 7. syyskuuta. (kuva: Henna Koste)

- Yli kymmenen vuotta meni, etten ollut laulanut sitä kertaakaan. Se oli minulle tosi elossa. Siinä oli varmaan muutakin tekstiä, mutta en sitä muistanut. Tuo oli se, mitä siitä pitikin muistaa - se oleellinen. Se täydentää levykokonaisuuden, Vartiainen iloitsee.

Laulajattarelle kappaleiden tekeminen on tärkeää, ja Brunila on poikkeustapaus, jonka kappaleita Vartiaisen levyillä kuullaan. 

- Muiden tekemät biisit ovat minulle vaikeita, koska en sitä sielua tavoita sieltä. Laulut ovat minulle pyhiä. Koen vastuuta siitä, että laulan yleisölle lauluja, jotka ovat minulla isosti sydämellä. Eivät he tosin minua uskoisikaan, jos laulaisin vain jotain jargoniaa. Silloin ei voi koskettaa, Vartiainen korostaa.

Kuuntele Taas-kappale alta.

Lue myös: Jenni Vartiainen julkaisi uransa henkilökohtaisimman kappaleen: "Tekoprosessi oli järisyttävä"

Kilpailut

Uusimmat