Kuva: Emmi Moilanen

"Kuoleman käsitteleminen oli vaikeaa" - Samuli Putro on pohtinut usein elämän suuria kysymyksiä

25.11.2018 20:15 - Lauri Kujanpää

Putrolta tulee uusi albumi ensi vuonna.

Samuli Putro, 48, julkaisi 22. marraskuuta uuden laulun Ilmasta tehtyjä. Katkeransuloinen kappale on ensimmäinen single Putron alkuvuodesta ilmestyvältä albumilta. Putro kertoo Voice.Fi:lle, kuinka hänen laulunsa syntyvät.

- Perustapa ei ole muuttunut tässä vuosien varrella, sillä harvoin minulla on valmiiksi mielessä mitään aihetta. Kappaleen kirjoituspäivä vaikuttaa siihen, mistä laulan ja millaisia lauluja teen. Siihen vaikuttavat kaikki mahdollinen, kuten kokemukset, aika, viikonpäivä, vuodenaika ja niin edelleen.

- Ilmasta Tehtyjä -kappaleessa on oivallus siitä, että jos jonkun ihmisen kanssa on vaikeaa ja jos sen ihmisen kadottaa, niin kadottaa samalla ison pätkän myös omaa historiaansa. Rakkauden määritelmä on sellainen, että pystyy rakastamaan jotain ihmistä, vaikka itse rakkaus olisi jo loppunut.

Putrolta nähdään tammikuussa hyvin mielenkiintoinen audiovisuaalinen konserttisarja Ateneumissa, jonne Putron tuotantoryhmä on pyytänyt ihmisiltä muun muassa rukouksia, joita sitten käytetään konsertissa tietyssä kohtaa. Putro kertoo, mikä hänen oma suhteensa on uskontoon.

- Minulla on seurakuntamenneisyys Raahesta. Kyllä ne vuodet antoivat enemmän kuin ottivat. Ne muovasivat varmasti luonnetta, ja minulla kasvoi kiinnostus ihmistä ylempiin asioihin. Olen tyytyväinen, että olen kokenut sen. En tiedä, onko uskoni kirkollista uskoa, ja se vaihtelee kuukausittain, mutta minulla on tarve uskoa johonkin.

Myös kuolemaa mies on pohtinut monelta kantilta.

- Minusta katosi lapsenusko vasta 40-vuotiaana. Siihen asti olin varma, että on esimerkiksi taivas ja helvetti. Kun se katosi, niin tilalle tuli todella tyhjä olo ja sen käsitteleminen oli  vaikeaa. Pyörittelin mielessä päivittäin asiaa sen 4-5-vuotta ja lopulta tuska katosi pois. Toivoisin, että se tarkoittaa sitä, että olen asian kanssa sinut, mutta eipä minulla ole koskaan ollut sellaista hetkeä, että olisin sinut minkään asian kanssa.

Lue myös: Samuli Putro kappaleistaan: "Ihmiset löytävät näitä ikääntymisen myötä"

Lue myös: Samuli Putro tiivisti maailman nykymenon uuteen levyynsä: "En muista nähneeni mitään vastaavaa"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat