Kuva: Yle / Nelli Kenttä

Artisti Lxandra oli jetlagissa ja koronassa, kun hän tajusi merkittävän asian - nyt vientitoivo on mukana UMK:ssa

17.01.2023 12:15 - Iiro Myllymäki

Lxandra kilpailee UMK:ssa herkällä balladilla. Kansainvälistä uraa luova artisti ei koe paineita häneen lyödystä vientitoivon leimasta.

Lxandran koko haastattelun voi kuunnella alta tai Podplaysta.

Artisti Lxandra, oikealta nimeltään Alexandra Lehti, 26, on mukana Uuden musiikin kilpailussa kappaleella Something to Lose. Kyseessä on tämän vuoden UMK:n ainoa balladi.

Lxandra kuvailee kilpailukappalettaan herkäksi ja tarinalliseksi.

- Se kertoo siitä, miten tärkeää on, että on tärkeitä ihmisiä elämässä ja he tuovat merkitystä elämään, Lxandra sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Lxandra on luonut kansainvälistä uraa, mutta ei ole vielä suurelle yleisölle kovin tunnettu artisti. Laulaja-lauluntekijä muutti Berliiniin 19-vuotiaana työskentelemään kansainvälisten musiikintekijöiden kanssa. Vuonna 2019 hän voitti EU:n rahoittaman Music Moves Europe -palkinnon, joka jaetaan lupaaville eurooppalaisille artisteille. Samana vuonna palkinnon sai myös espanjalainen Rosalía, joka on tehnyt viime vuosina huimaa nousukiitoa maailmanlaajuiseksi kiinnostavaksi poptähdeksi. Lxandran musiikkia on kuultu monissa amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, ja debyyttialbuminsa hän julkaisi vuonna 2021.

Lxandra kertoo miettineensä pitkään UMK:hon hakemista.

- Juttelin ystävän kanssa, ja hän kannusti minua hakemaan tänä vuonna. Päätin hakea, jos kirjoitan sellaisen biisin, joka voisi toimia UMK:ssa. Sitten sellainen biisi tuli kirjoitettua ja päätin hakea, Lxandra sanoo.

Lxandra tajusi kappaleen potentiaalin viime huhtikuussa palattuaan Los Angelesista, missä hän oli kirjoittanut kappaleen.

- Olin jetlagissa ja oli iskenyt korona ja olin keskellä yötä hereillä. Kuuntelin biisiä ja ajattelin, että tämä voisi oikeasti toimia tosi hyvin, Lxandra sanoo.

Hänelle tuli heti myös visuaalisia mielikuvia siitä, millaisen lavashow’n kappaleen ympärille voisi rakentaa. Artisti lupailee, että UMK-esityksessä on draamaa, tanssia ja tunnetta.

Lxandran kanssa kappaleen ovat kirjoittaneet Amy Kuney ja Belinda Huang. Kuney on aiemmin kirjoittanut kappaleita muun muassa Adam Lambertille ja Kelly Clarksonille.

Lxandraa on pidetty yhtenä suomalaisen popmusiikin suurimmista vientitoivoista. Kun Yle ensimmäisen kerran antoi vihjauksia tämän vuoden UMK-artisteista, Lxandraan viitattiin juurikin vientitoivona. Asettaako tällainen paineita artistille?

- Ei se oikeastaan nykyään enää aseta hirveästi paineita. Ehkä joskus aikaisemmin tuntui, että siitä pitäisi ottaa vastuuta ja paineita. On siistiä, että ihmiset uskovat minuun, Lxandra sanoo.

UMK:n voittaja selviää helmikuun 25. päivä Turun Logomossa käytävässä kilpailussa. Voittaja lähtee edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuun Britanniaan Liverpooliin. Lxandran lisäksi kilpailussa ovat mukana Keira, Benjamin, Robin Packalen, Käärijä, Kuumaa ja Portion Boys.

Koko haastattelun voi kuunnella artikkelin alusta tai Podplaysta.

Lue myös: Kuumaa-bändi lupaa vauhtia UMK:hon - "Olemme pitkään haaveilleet, että tuon tyyppinen kappale syntyisi"

Lue myös: Portion Boysin UMK-kappaleessa on syvä sanoma - "Se on lohtua tuova ajatus"

Lue myös: Benjamin Peltonen kilpailee UMK:ssa seksiä tihkuvalla biisillä - "Myös mies voi haluta tulla hoidettavaksi"

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Lähde: Music Finland

Kilpailut

Uusimmat