Kuva: Chloe Hashemi / EBU

Käärijä sai vielä viime hetken huolen aikaan viisufaneissa, rauhoittelee nyt lauluraitakohua: "Kuulostaa, miltä pitääkin"

09.05.2023 20:18 - Iiro Myllymäki

Käärijä vakuuttaa olevansa luottavaisin mielin euroviisushow'nsa suhteen. Valtava suosio on tuntunut hienolta, ja Käärijä aikoo nauttia viisukokemuksesta täysillä. Vaikeudetkin on hänen mukaansa nyt voitettu.

Voit kuunnella Käärijän koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Monien kuukausien työ saa ensimmäisen huipentumansa tänään tiistaina 9. toukokuuta illalla, kun Käärijä astelee lavalle Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa. Suomi on tänä vuonna yksi Euroviisujen suurimmista ennakkosuosikeista, ja voi hyvin olettaa, että Käärijä pääsee vetämään Cha Cha Cha -show’nsa myös lauantaisessa finaalissa.

Käärijällä, eli Jere Pöyhösellä, 29, on ollut Liverpoolissa kovaa pyöritystä, ja hän antaa haastatteluja tiukalla aikataululla suomalaismedialle vain muutamaa tuntia ennen semifinaalia. Haastattelut tehdään Käärijän promootiotarkoituksia varten Liverpooliin roudatulla saunarekalla. Artisti astelee haastattelutilana toimivaan saunan sivuhuoneeseen musta toppatakki päällään. Kun artistin tiimistä ehdotetaan, että hän esiintyisi seuraavassa ulkona tehtävässä haastattelussa ilman toppatakkia imagolleen ominaisessa niukassa vaatetuksessa, hän kieltäytyy. Nyt ei oteta minkäänlaisia riskejä vilustumisesta. Kaikesta huomaa, että Käärijä on äärimmäisen fokusoitunut illan koitokseen ja on tosissaan tekemässä parhaansa.

- Minulla on ihan mahtava ja luottavainen fiilis. Menen nauttimaan ja tekemään sen, minkä parhaiten osaan, eli villitsemään yleisön, Käärijä sanoo Voice.fi:lle.

Käärijä-huuma on vallannut euroviisufanit, ja tämä näkyy selvästi Liverpoolissa. Kaduilla tulee vastaan ihmisiä pukeutuneina Käärijä-fanipaitoihin ja monenlaisiin vihreisiin asusteisiin Käärijän esiintymisasusta inspiroituneina. Saunarekalla on haastattelujen teon aikaan kymmenittäin faneja eri maista huutamassa Käärijän nimeä. Hype ei ole todellakaan ollut tyhjää puhetta tai liioittelua. Viisufanit todella rakastavat Käärijää.

Käärijä itse ei osaa antaa mitään selvää selitystä siihen, miksi näin on. Hän uskoo tämän olevan monen asian summa. Hullunkuriset ja erottuvat asut on yksi puoli, ja suuri vaikutus on Käärijän viihdyttävällä persoonalla.

- Koetan vain nauttia ja pitää hauskaa ja luoda viihdettä. Tässä on kyse viihteestä.

(kuva: AOP)

Ei stressiä

Käärijä ei myönnä tunteneensa stressiä tai ottaneensa paineita, vaikka suomalaiset odottavatkin nyt jo kaikkien aikojen viisushow’ta ja menestystä.

- Yritän olla ajattelematta paineita ja stressiä, mutta totta kai ihmisiä tässä vain ollaan. Varmasti jossain sisällä se stressi on, mitä ei halua näyttää.

Juuri ennen viisureissuun lähtemistä Käärijän kroppa sanoi seis ja pakotti miehen lepäämään. Hänelle nousi 40 asteen kuume, mutta onneksi se myös laski nopeasti.

- Se oli selvä merkki siitä, että nyt on höyrykone vain mennyt eteenpäin ja liekki alkaa olla loppu.

Käärijä on onneksi päässyt rentoutumaan myös Liverpoolissa kaiken pyörityksen ohella. Hänellä oli yksi vapaapäivä, jolloin hän meni katsomaan jalkapallo-ottelua. Hän pääsi myös hieman vaihtamaan vapaalle eräissä juhlissa ja nautti myös alkoholijuomia, vaikka oli ennen reissua ajatellut, ettei joisi lainkaan viisujen aikaan.

- Ajattelin, että mitä tätä stressaamaan ja että tänne on tultu pitämään hauskaa ja totta kai tekemään parhaansa ammattitaitoisesti. Annoin itselleni vähän anteeksi siinä asiassa, että olen kerran elämässä täällä ja haluan pitää hauskaa. Nyt on korkki taas ollut kiinni sen jälkeen, Käärijä kertoo.

Käärijä villitsi Euroviisujen avajaisissa. (kuva: AOP)

Vain voitto kelpaa

Käärijä kertoi Urheilucastin jaksossa vieraana ollessaan, että Cha Cha Chan taustanauhaan piti tehdä muutoksia UMK:hon verrattuna. Nyt ennalta nauhoitettuja taustalauluja on vähemmän kuin UMK:ssa, ja somessa on keskusteltu kiivaasti siitä, kuulostaako Käärijän laulusuoritus nyt tarpeeksi hyvältä ja voiko tämä asia vaikuttaa menestysmahdollisuuksiin. Esimerkiksi viestikanava Jodelissa puhuttiin paljon siitä, että miehen laulusuoritus jättäisi liikaa toivomisen varaa eivätkä uudet taustalaulut olisi niin toimivat kuin UMK:ssa. Käärijä itse vakuuttaa olevansa luottavaisin mielin tämänkin suhteen.

- Se kuulostaa siltä, miltä pitääkin. Tuolla on alan ammattilaiset tekemässä tätä juttua. Ei heihin voi muuta kuin luottaa, Käärijä sanoo.

Taustanauhojen muuttumiset ovat välillä aiheuttaneet miehelle hämmennystä, mutta harjoitusten myötä kaikki on saatu hänen mielestään kuntoon.

Käärijän lauluopettaja Aija Puurtinen sanoi Voice.fi:n haastattelussa aiemmin päivällä olevansa myös luottavainen, että kaikki toimii h-hetkellä kuten pitääkin ja kuulostaa hyvältä. Hänen mukaansa miksausasiat ovat nyt paljon paremmalla tolalla kuin maanantaina päivällä, jolloin somemyllytys käynnistyi.

Käärijällä oli ihan ensimmäisissä Liverpoolin-treeneissään ongelmia korvamonitoreidensa kanssa, mutta hänen mukaansa tämä ongelma on saatu korjattua. Käärijä on siis valmis näyttämään koko Euroopalle, mistä hänet on tehty.

Tavoitteet ovat korkealla. Hän on tyytyväinen vain voittoon.

- Sitä lähden hakemaan. Minulle ei riitä mikään muu kuin ykkössijoitus, Käärijä sanoo vakaalla äänellä.

Mitä Käärijä sitten tekee juuri ennen kuin astelee lavalle tiistain semifinaalissa?

- Aion vetää syvään henkeä ja sanoa itselle, että kaikki menee hyvin ja ei muuta kuin lavalle nauttimaan.

Lue myös: Kommentti: Tällainen on Käärijän odotettu euroviisushow - viisuvoitto voi kompastua merkittävään puutteeseen

Lue myös: Euroviisujen ruotsalainen biisintekijäguru Thomas G:son analysoi Käärijän kappaletta - "Rakastan sitä"

Lähde: Urheilucast

Kilpailut

Uusimmat