Kuva: AOP / Timo Korhonen

Sami Yaffan soololevy ammentaa vaikeasta maailmantilanteesta - nimi oli valmis jo pari vuotta sitten

29.03.2024 16:15 - Aaro Heiskanen

Hanoi Rocksin riveistä julkisuuteen noussut Sami Yaffa oli Radio Nostalgian vieraana keskustelemassa vastikään julkaistusta sooloalbumistaan. Hän paljasti myös jutun musiikkivideon kulisseista.

Basisti ja pitkän linjan muusikko Sami Yaffa , 60, aloitti bändiuransa rockyhtye Hanoi Rocksissa vuonna 1979. Esimerkiksi myös New York Dollsin riveistä tuttu muusikko julkaisi nyt maaliskuussa toisen sooloalbuminsa Satan's Helpers, War Lazer Eyes and the Money Pig Circus.

Pitkästä musiikkiurastaan huolimatta Yaffa julkaisi ensimmäisen soololevynsä vasta vuonna 2021. Kysyttäessä, että miksi vasta nyt, on vastaus selkeä.

- Olen vaan ollut aika tyytyväinen kaikkeen aikaisempien bändien kanssa tehtyyn, niin mulla ei ole ikinä ollut tarvetta tehdä soolomateriaalia, Yaffa kertoo Nostalgian Susanna Heikin haastattelussa. 

Yaffa kertoo kuitenkin huomanneensa, että häneltä löytyi tietokoneelta hirveästi kappaleiden ideoita, jotka eivät välttämättä ole sopineet muille bändeille.

- Yhtäkkiä aloin kelaamaan, että tää on sitä mun omaa musiikkia, jota lähdin sitten työstämään.

Yaffalle oli iso harppaus laulaa itse levyn kaikki kappaleet. Hän kertoo olleensa tottunut laulamaan vaan taustoja, ja luonnehtiikin johto-osuuksien laulamista "helvetin hauskaksi" seikkailuksi.

Toista levyä tehtiin melko pitkään ja muuallakin kuin Suomessa. Muusikko kuvailee albumia pomppuilevaksi luomukseksi.

Taustaraidat tehtiin Yaffan kotistudiolla, jossa kappaleita muutenkin kasailtiin. Bassot ja rummut paukuteltiin Espanjassa kaverin studiolla - edellisen levyn tapaan.

Yaffa kertoo, että myös länsinaapurissa tuli käytyä.

- Tällä levyllä on pari Hellacopters-tyylistä kohkausbiisiä. Ajattelin, että kuka olisi parempi kohkaamaan kuin Dregen. Mentiin mun aputuottaja Erno Laitisen kanssa Tukholmaan äänittämään Dregenin osuuksia pariksi päiväksi.

Albumin teko on ollut palapelimaista tekemistä. Yaffa on halunnut säilyttää levyllä myös tietynlaista rouheutta. Hän kokee, että nykyään rock-maailmassa kiinnitetään liikaa huomiota täsmällisyyteen.

- Olen tällekin levylle yrittänyt säilyttää sellaisen livebändin fiiliksen. Halusin tehdä orgaanisen, oikeasti huokuvan rock 'n' roll -levyn. Toivon mukaan onnistuin, Yaffa naurahtaa.

Levyn nimi syntyi epävarmasta maailmantilanteesta

Levyn nimi kiinnitti huomiota jo ennen ilmestymistään. Yaffa kertoo keksineensä albumin nimen pari vuotta sitten kuunnellessaan valmiita kappaleita. Nimi juontaa juurensa vaikeaan maailmantilanteeseen.

- Maailmantilannehan tuntuu siltä, että tämä sirkus olisi suurin piirtein paholaisen kätyreiden käsissä. Hetken mietin, onko tämä liian raskas nimi albumille. Päädyin kuitenkin kuuntelemaan intuitiota.

Pelkkä nimi levyn kannessa olisi ollut aika raflaava, ja levy tarvitsi osuvan kannen. Siihen pestattiin vanha tuttu.

- Pyysin Monroe-bändin kitaristia Rich Jonesia tekemään ranskalaisten, 60-luvun alun elokuvajulisteiden tyylisen kannen. Rich tekikin sen kanssa ihan mielettömän duunin.

Yaffa paljastaa musiikkivideon kulisseista

Sami Yaffan nyt ilmestyneeltä toiselta soololevyltä julkaistu single Crashing Down kertoo Hanoi Rocksin päättymisestä ja siitä selviytymisestä. Yaffa kertoo, ettei kappaleen aiheelle ollut mitään tiettyä syytä.

- Se oli vähän sellaista saven muovausta. Pyörittelin varmaan neljää tai viittä eri lyriikkaa, se aihe vaan yhtäkkiä ilmestyi sieltä. Ei siinä ollut mitään syvempää ajatusta, että tekisin Hanoi Rocksista biisin. Se tapahtui aika orgaanisesti.

Kappaleelta julkaistiin myös musiikkivideo. Videolta voi tarkkasilmäinen bongata muitakin Hanoi-herroja.

- Joo Nasty pääsi messiin, ja soittaa tällä levyllä kahdella kappaleella.

Videolla saksofonia vaikuttaisi soittavan Michael Monroe. Yaffa kuitenkin korjaa juontaja Susanna Heikin väärinkäsityksen.

- Michael pääsi tekemään sen saksofonisoolon, mutta jos puhutaan totta, sen verhon takana olin minä eikä Michael.

Kuvauspäivänä oli hirveä lumimyrsky, eikä Turussa asuva Michael päässyt ajamaan paikalle.

- Michael ei päässyt tulemaan, joten piti keksiä jotain luovaa. Muistin, että mulla on saksofoni kotona, joten otin sen mukaan ja sanoin, että nyt kehitetään Monroe tonne taakse.

Kuuntele koko haastattelu täältä.

Lue myös: Sami Yaffa täytti 60 vuotta - muusikon uralle on mahtunut legendaarisia yhtyeitä ja traagisia hetkiä

Lue myös: Sami Yaffa muisteli päivää, jolloin Hanoi Rocks -rumpali menehtyi - "Mick Mars herätti minut"

Lue myös: Sami Yaffa nukkui nuoruudessaan Tukholman kaduilla ja luotti Hanoi Rocksiin - "Meillä oli visio"

Kilpailut

Uusimmat