Kuva: Sanni Seppä

KSML: Gettomasan sanavalinnoista juhannusfestareilla nousi kohu - kutsui yleisöään "koiranpaskaksi"

25.06.2024 18:15 - Sanni Seppä

Himos Juhannus -festivaalin promoottori tuomitsee epäasiallisen kielenkäytön.

Rap-artisti Gettomasan, eli Aleksi Lehikoisen käytös Himos Juhannus -festivaaleilla on herättänyt pahennusta. Asiasta kertovat muun muassa Keskisuomalainen ja Helsingin Sanomat

Gettomasa esiintyi festivaaleilla juhannuspäivänä. Paikan päällä olleen Keskisuomalaisen toimittajan mukaan artisti kutsui yleisöään "vitun vammaisiksi" useampaan otteeseen, ja haukkui yleisöään "koiranpaskaksi". Artisti kritisoi myös yleisön joukossa olleita ihmisiä, jotka eivät hänen mielestään olleet tarpeeksi täysillä mukana.

- Voit lähteä menemään, jos ei kiinnosta, Keskisuomalainen kirjoittaa räppärin todenneen.

Asia on herättänyt keskustelua sosiaalisen median viestipalvelu Jodelissa, jossa kommentoijat ovat ihmetelleet artistin käytöstä. Helsingin Sanomien artikkelissa nähdään myös näytönkaappaus Jodelissa käydystä keskustelusta.

"Itse tykkään [Getto]masan musiikista tosi paljon, mutta itsellä on vaikeasti kehitysvammainen veli, niin kyllä tällainen loukkaa", yksi kommenteista kuuluu.

Gettomasa on pahoitellut asiaa Helsingin Sanomien mukaan vain sähköpostitse levy-yhtiönsä PME Recordsin tiedottajan Saara Everin välityksellä. 

"Kenenkään haukkuminen vammaiseksi ei ole hyväksyttävää, ja se on sellaista vanhentunutta termistöä, joka minun pitää poistaa kokonaan omasta sanavarastostani".

"Asia nolottaa ja pyydän sitä todella nöyrästi anteeksi. Keikalla minulla on tapana käyttäytyä tietyssä kohdassa show’ta provosoivasti, mutta tällä kertaa sanavalinta ei todellakaan mennyt nappiin. Pidän huolen, että jatkossa tätä termiä ei tulla enää koskaan kuulemaan, vaikka provosoiva ohjelmanumero säilyy osana kokonaisuutta", Lehikoisen lausunnossa sanotaan.

Epäasiallisen kielenkäytön on tuominnut myös Himos Juhannus -festivaalin promoottori Janne Tamminen. Hänen mukaansa asia on käyty puhelimessa läpi artistin edustajan kanssa, ja siellä päässä asiaa pahoiteltiin ja epäasiallinen käytös myönnettiin. 

Gettomasan sanavalinnat ovat herättäneet pahennusta. (kuva: Niko Tiainen)

Artisti on ennenkin herättänyt kohua mediassa. Gettomasa nousi otsikoihin vuonna 2022, kun Keskisuomalainen julkaisi artistin kanssa tehdyn haastattelun. Artistin mielestä toimittaja Jemo Kettunen ei ollut tehnyt taustatyötään tarpeeksi hyvin, ja hän päätyi tylyttämään toimittajaa kovin sanankääntein.

Lue myös: Rakkauslauluja kaihtava Gettomasa arvostaa parisuhteessa raakaa rehellisyyttä - "Tarvitsen jonkun samanlaisen ihmisen"

Lue myös: Gettomasa kommentoi vihdoin kohuhaastatteluaan - kertoo, miksi vaikeni kiivaimman kohinan hetkellä

Lue myös: Gettomasa rehellisenä ihmissuhteistaan - 'Ne hetket on ollut mun kaikista isoimpia sydänsärkyjä'

Lähde: KeskisuomalainenHelsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat