Kuva: Shutterstock

Sirkkelionnettomuus olikin nuoren suomalaismiehen pelastus - johti käänteentekevään diagnoosiin

21.05.2023 11:15 - Iiro Myllymäki

Onnettomuuden myötä mies meni tutkimuksiin, joissa hänellä havaittiin syöpä. Mies kertoo tarinansa omin sanoin Siitä on vaikea puhua -podcastissa.

Siitä on vaikea puhua -podcastissa ihmiset kertovat omin sanoin kertomuksensa vaikeimmasta asiasta, joka heille on tapahtunut. Uusimmassa jaksossa nuori mies kertoo 19-vuotiaana saamastaan syöpädiagnoosista ja erittäin rankoista hoidoista.

Jaksossa nimettömänä esiintyvä mies kertoo syöpädiagnoosin paljastuneen sattuman kautta. Hän oli ammattikoulun kolmannella luokalla työssäoppimisjaksossa. Hänen työnään oli valmistaa puusta erinäisiä kuljetuslaatikoita. Eräänä päivänä hän teki hommia liiankin vauhdikkaasti, ja huolimattomuuden seurauksena hänen etusormensa osui pöytäsirkkeliin. Kipu oli suunnaton.

- Se sormi räjähti siinä käytännössä. Kuului kauhea pamaus. Se meni melkein ensimmäiseen niveleen asti. Luu meni ihan tuusan nuuskaksi, mies kertoo.

Nuorukainen kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, missä hänelle annettiin kipulääkkeitä ja sormi laitettiin pakettiin. Tutkimuksissa havaittiin, että miehellä on erittäin vähän veren hyytymiseen vaikuttavia verihiutaleita, eli trombosyyttejä, veressään. Hän meni vielä myöhemmin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ottamaan verikokeita ja näytteitä, kuten luuydin- ja luunäytteet. Näiden perusteella lääkärit huomasivat, että miehellä on akuutti myelooinen leukemia, joka on luuytimen kantasolujen syöpäsairaus.

- Kysyin, kuolenko minä. Lääkäri sanoi, että et sä mitään kuole, me rupeamme hoitamaan sinua, mies muistelee.

Hän oli juuri edellisenä päivänä täyttänyt 19 vuotta.

Lopulta sormen ruhjominen sirkkeliin oli käänteentekevä asia, sillä ilman sitä leukemiaa ei olisi havaittu vielä tuossa vaiheessa.

- Olen iloinen, että se onnettomuus tapahtui, koska se pelasti minut. Minulla ei ollut mitään oireita. Siinä kohtaa, kun syöpä diagnosoitiin, minulla oli syöpäsoluja luuytimessä 70 prosenttia. Seuraava piste olisi ollut teholla tai kohta kuolleena. Minulla kävi hyvä tuuri ja onni onnettomuudessa.

Kuolemanpelko iski

Diagnoosista alkoivat rankat hoidot, joihin kuului muun muassa kantasolusiirto. Tämä oli erityisen rankka kokemus.

- Siinä annetaan iso annos solusalpaajia, jotka tuhoavat koko luuytimen, missä veri ja verisolut muodostuvat. Ideana on, että huonojen solujen tuotanto loppuu ja sinne laitetaan uusia terveitä soluja, jotka saatiin isältäni. Aika siinä välillä, kun ei ole omia soluja ja kun siirre annetaan, oli tosi pelottava, mies kertoo.

Miehen mukaan tuossa kohtaa ei voinut yhtään tietää, mitä tulee tapahtumaan ja onnistuuko operaatio. Epävarmuutta kesti viikkoja.

- Siinä oikeasti ensimmäistä kertaa pelkäsi kuolemaa ja mietti, että mitä jos tämä ei onnistukaan. Onko tämä sitten vain tässä?

Onneksi kantasolusiirto onnistui. Kaikkinensa syövän hoito oli miehelle rankka kokemus paitsi fyysisesti, myös psyykkisesti. Hän kärsi huomattavasta pahoinvoinnista ja kivuista, mutta pahalta tuntui myös kokonaisvaltainen tylsyys. Mies kertoo olleensa eristyksissä muista sytostaattihoitojensa ja kantasolusiirron aikana ja välillä tylsyys kävi niin voimakkaaksi, että hän alkoi kaivata fyysistä kipua, joka olisi edes herätellyt häntä.

Paikallaan olo oli outoa vilkkaalle ja urheilulliselle nuorukaiselle. Mies oli harrastanut aktiivisesti itsepuolustuslajeja ja paennut vaikeaa perhetilannetta kuntosalitreeniin.

- Treenaaminen oli minulle pärjäämismekanismi, ja se otettiin pois. Treenejä oli minimissään seitsemän viikossa ja joskus jopa yhdeksän. Se tuntui hirveältä menetykseltä ja on tuntunut vuosia sen jälkeenkin. Itkin osastolla monta kertaa sen takia.

Ilon kyyneleet

Kun mies sai lopulta hoitojen myötä terveen paperit, ilo oli suunnaton. Kaikki tunne purkautui, kun hän pääsi kotiin.

- En odottanut sellaista reaktiota itseltäni. Kun astuin kotiin, purskahdin olohuoneessa itkuun. Aloin itkeä onnesta ja helpotuksesta. Olin niin huojentunut, että se paska on nyt ohi, mies muistelee.

Nyt hän voi hyvin, ja sairaudesta muistuttavat vain tietyin väliajoin tehtävät kontrollikäynnit.

Podcast-jaksosta pääset kuuntelemaan lisäksi, miten syöpäkokemus muutti miehen koko elämän suunnan ja unelmat ja mitä hän on oppinut itsestään rankkojen kokemusten jälkeen. Voit kuunnella miehen koko kertomuksen alta tai Podplaysta tästä linkistä.

Artikkeli on julkaistu alun perin 18.9.2022.

Lue myös: Liikuntakyky heikkeni nivel kerrallaan - hiljalleen etenevä sairaus oli vaikea havaita

Lue myös: Äiti valehteli lapselleen sairastavansa syöpää - yritti saada rahaa tarinalla

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat