Kuva: Shutterstock

Miestä kiusattiin vuosia ja siihen sortuivat myös opettajat - 'Kyllähän tuo poika nämä ruokajutut tietää'

08.08.2023 21:15 - Jenni Tuusjärvi

Mies muistelee Siitä on vaikea puhua -podcastissa vuosia jatkunutta kiusaamiskierrettä, jota aikuiset eivät saaneet loppumaan.

Siitä on vaikea puhua -podcastissa ihmiset kertovat elämänsä vaikeimmista kokemuksista. Näkymätön -jaksossa mies kertoo kokemastaan kiusaamisesta, joka on varjostanut miehen elämää aina aikuisuuteen saakka.

Mies kertoo ensimmäisten kiusaamisen alkaneen ala-asteella.

Voit kuunnella koko jakson alta sekä Podplaysta.

- Jossain vaiheessa minulla alkoi paino nousemaan, minua alettiin kiusaamaan ylipainosta, mies muistelee.

Possu, pulla, läski. Tällaisia haukkumanimiä mies sai kuulla itsestään.

- Toinen, mikä oli aika ilmeinen, oli se, että punastuin herkästi. Jossain vaiheessa se punastuminen alkoi olemaan kiusaamissyy, mihin ihmiset sitten tarttuivat, hän jatkaa.

Vaikka koulunkäynti tuntui epämiellyttävältä, oli koulussa kuitenkin käytävä.

Kiusaaminen oli ajoittain myös fyysistä. Mies muistelee tulleensa tönäistyksi alas koulun portaista, jonka seurauksena hänen ranteensa murtui.

- Hänelle sanottiin jotain, että 'ei tällaista saa tehdä' ja hänet pakotettiin pyytämään anteeksi, se oli käytännössä siinä, mies kuvailee välikohtauksen jälkeisiä tapahtumia rehtorin kansliassa.

Ala-asteen päätyttyä mies vaihtoi koulua. Uudessa koulussa rehtori piti syyslukukauden alkaessa puheen oppilaille koulun liikuntasalissa. Puheessaan rehtori totesi, ettei kyseisessä koulussa kiusata ketään.

- Sillä hetkellä ajattelin, että se olisi ollut jonkinlainen fakta tältä rehtorilta, mies muistelee.

Kiusaaminen seurasi koulusta toiseen ja siihen sortuivat myös opettajat

Pian mies sai kuitenkin huomata, etteivät rehtorin puheet tarkoittaneet kiusaamisvapaata koulua.

- Aika kädettömiä he olivat siihen puuttumaan, hän tokaisee.

- Eräänä päivänä luokanvalvojani katsoi valvontakameratallenteita, kun näytin hänelle yhden tai kahden luokkalaiseni hakanneen minua putken pätkillä. Niistä oli tullut mustelmia. Katsoimme nauhoja ja hän [luokanvalvoja] näytti hieman naureskelevan, että kyllähän ne näyttävät putkella hakkaavan.

- Siitä ei seurannut mitään, mies summaa.

Mies pohtii jaksossa toivovansa, että opettajat ja aikuiset olisivat toimineet toisin. Hänen mukaansa kiusaamiseen puuttuminen oli puutteellista. Hänen mukaansa kiusaamiseen puututtiin lähinnä nuhtelemalla.

- Siellä ei puututtu siihen, että sellainen jatkuvuus katkaistaisiin, että sellainen päivittäinen kiusaaminen loppuisi.

Mies muistelee saaneensa kiusaamista osakseen myös opettajien toimesta. Hän muistelee jaksossa erästä maantiedontuntia, jossa käsiteltiin erilaisia viljalajikkeita.

- Viittasin ja vastasin. Sitten opettaja siinä virnuili, että 'kyllähän tuo poika nämä ruokajutut tietää', hän muistelee.

Vuosien mittainen kiusaaminen on saanut miehen jättäytymään pois nuorelle tärkeistä tapahtumista. Häntä ei esimerkiksi kutsuttu rippikoulun jälkeisiin, nuorten järjestämiin juhliin.

Lukioikäisenä mies ei halunnut ottaa osaa muun muassa vanhojen tansseihin, eikä penkkareihin. Hän ei tuntenut kuuluvansa joukkoon, joten hän koki, että olisi parempi olla osallistumatta lainkaan tapahtumiin.

- Ei ole tullut sellaisia melko yleisiä sukupolvikokemuksia käytyä läpi, mies pohtii.

Myös armeija jäi välistä, sillä mies kärsi kutsuntojen aikaan masennuksesta ja fyysistä sairauksista.

Pelimaailma tarjosi mahdollisuuden vapautuneeseen kanssakäymiseen

Koulunkäynti kärsi kiusaamisen seurauksena, ja mies kertookin pitäneensä taukoa lukiosta. Hän kertoo viettäneensä noin vuoden verran aikaa lähinnä nettipelejä pelaillen.

- Niissä nettipeleissä oli se kiva, että niissä pystyi toimimaan ikään kuin ilman historian taakkaa koulukiusaamiseen ja muuhun liittyen, mies kertoo.

- Kun oli kyseessä tällainen roolipelityyppinen peli, niin eihän kukaan nähnyt, miltä näytän tai muuta. Sillä tavalla pystyi ikään kuin toimimaan puhtaalta pöydältä.

- Se oli todella vapauttavaa, että minua ei määrittänyt punastuminen tai vaikka ylipaino, vaan se, mitä saan pelissä aikaiseksi ja mitä viestittelen muiden pelaajien kanssa.

Mies kertoo kokeneensa muiden pelaajien kanssa yhteisöllisyyttä. Hän viihtyi pelikavereidensa seurassa ja pelikaverit halusivat miehen pelaavan heidän kanssaan.

- Se oli siinä vaiheessa elämää tärkeä henkireikä, että oli se peliyhteisö, jossa oli hyvää porukkaa ja tuli onnistumisen tunteita, mies kuvailee kokemuksiaan.

Hänen mielestään pelaamiseen ja peleihin kohdistuu ajoittain tarpeetonta kritiikkiä.

- Aika monta hyvää juttua sieltä pelimaailmasta voi tulla. Tietysti aina on hyvä huomioida se, että liika on liikaa.

- Jos kohtuudella pelailee pelejä ja varsinkin sellaisia, joissa ollaan porukassa, niin uskon sen keskimäärin olevan hyvä asia, mies summaa.

Lue myös: Vuosikymmen sitten Kotkassa tapahtui lapsen sieppaus - uhri muistelee tapahtumia

Lue myös: Seksuaalinen väkivalta parisuhteessa jatkui vuosia - "Tein paljon miellyttääkseni toista"

Lue myös: Vainoaminen vaikuttaa uhrin elämän jokaiseen osa-alueeseen - vuosittain satoja ilmoituksia

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat