Kuva: Fotolia

Milloin itsekriittisyys alkaa hallita elämää? 4 varoittavaa merkkiä

08.08.2016 21:15 - Emmi Moilanen

Itsekriittisillä ihmisillä on taipumus pitää itsensä kiireisinä. He todennäköisesti viettävät runsaasti aikaa myös sosiaalisen median parissa.

Elämäntapavalmentaja ja kirjailija Melissa Ambrosini toteaa Mind Body Green -sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa, että liialliseksi kasvaneen itsekriittisyyden määrän voi usein tunnistaa viidestä tyypillisestä piirteestä.

1. Vertaat itseäsi jatkuvasti muihin

Jos huomaat vertailevasi itseäsi usein muihin ihmisiin, tämä voi olla merkki siitä, että sisäinen kriitikkosi on päässyt liiallisesti valloilleen. Jos jatkuvasti moitit itseäsi siitä, että et ole riittävän menestynyt työtovereihisi verrattuna tai murehdit, että sinulla ei ole samanlaista perhe-elämää kuin ystävälläsi ja tunnet tyytymättömyyttä asiasta, on hyvä pysähtyä miettimään.

Ambrosinin mukaan tärkeintä onkin ensimmäisenä tiedostaa, etteivät itsekriittiset ajatukset määritä sinua ihmisenä.

2. Et koskaan ole tekemättä mitään

Itsekriittisillä ihmisillä on taipumus pitää itsensä myös koko ajan kiireisinä. Ambrosinin mukaan tämä johtuu siitä, että kiireisenä et todennäköisesti ehdi moittia itseäsi asioista, jotka sinun tulisi omasta mielestäsi tehdä paremmin - tai jopa toisin.

Jos huomaat, että sinun on vaikea antaa anteeksi itsellesi satunnaista laiskottelua, varaa kalenteristasi aikaa pelkälle rentoutumiselle. Esimerkiksi lyhyt meditointihetki voi toimia loistavana apukeinona sisäisen kriitikkosi vaimentamisessa.

3. Olet jatkuvasti sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median kanavat ovat loistava ympäristö vertailla itseään muihin ihmisiin. Ambrosin ehdottaakin, että itsekriittisten ihmisten tulisi yrittää pitää viikossa yksi päivä, jolloin he eivät kirjaudu lainkaan sisään sosiaalisen median kanaviin tai edes sähköpostiinsa. Kyseisenä päivänä kuulumisten vaihtamiseen tulisi suosia perinteistä puhelua uutisvirran selaamisen sijaan.

4. Pysyt mukavuusalueellasi

Liiallinen itsekriittisyys saattaa pitää sinut myös tiukasti oman mukavuusalueesi sisäpuolella. Tämä puolestaan voi estää saavuttamasta asioita, joita todella haluaisit elämäsi sisältävän. Tämä kierre voi aiheuttaa riittämättömyyden ja huolestuneisuuden tunteita, sekä aiheuttaa yhä runsaampaa itsensä vertailua muihin ihmisiin nähden.

Kun tunnet huolestuneisuuden nostavan päätään, Ambrosinin mukaan tulisikin oppia tunnistamaan, millaisissa tilanteissa näin tapahtuu. Tällöin sinun on helpompi päästää pelostasi irti ja sen sijaan keskittyä siihen, mitä asioita haluat elämäsi oikeasti sisältävän ainaisen huolehtimisen sijaan.

Lähde: MindBodyGreen

Lue myös: Nukkumisasentosi voi vaikuttaa itsetuntoosi - lue, miten

Kilpailut

Uusimmat