Kuva: Fotolia

Syy ei välttämättä ole sinussa - 6 äitityyppiä, joiden kanssa on mahdotonta tulla toimeen

27.02.2017 22:45 - Rea Tallgren

Toimittaja Angela Levin kasvoi aikuiseksi äidin kanssa, joka alisti ja haukkui häntä. Nykyään hän neuvoo muita selviämään vastaavista kokemuksista.

Toimittaja Angela Levin tietää, mistä puhuu, kun hän puhuu vaikeista äitisuhteista. Angelan äiti kohteli häntä järkyttävin tavoin ja harjoitti tytärtään kohti henkistä väkivaltaa koko elämänsä ajan.

Angelan äiti muun muassa ei antanut hänen lukea kuuteen vuoteen yhden yhtäkään kirjaa, vaikka lukeminen oli pienen tytön lempiharrastus. Angelan koira annettiin kuuden viikon jälkeen hänelle kertomatta eteenpäin, koska äiti halusi näyttää Angelalle, kuka määrää talossa.

Kun Angelan äiti kuuli hänen ystävänsä kerran lainaavan häneltä vitosen, kertoi hän vuosikausien ajan kaikille, kuinka Angela joutui ostamaan ystäviä - näin siitäkin huolimatta, että Angela sai täysin sovitusti vitosen takaisin jo seuraavana päivänä koulussa. 

(kuva: Fotolia)

Nyt Angela on paitsi menestynyt kirjoittaja, myös Myhorridparent.com-sivuston perustaja. Sivustolla käsitellään vaikeita vanhemmuussuhteita ja keinoja selvitä niitä. Angela on listannut sellaisia äitityyppejä, joiden kanssa on lähes mahdotonta tulla toimeen suurimman osan ajasta.

Lue alta, minkälaisia kyseiset äitityypit ovat. 

Kontrolloiva äiti
Hän haluaa pitää sinua tiukassa hihnassa. Jos yrität tehdä omia päätöksiä, hän räjähtää vihasta. 

Tukahduttava äiti
Hän haluaa päättää asiat puolestasi ja näkee usein vaan negatiiviset puolet kaikessa, mitä sanot tai teet. 

Itsekeskeinen äiti
Tällainen äiti näkee vain itsensä, ja hän on luonteeltaan arvaamaton ja vaikeaselkoinen. Vaikka heidän mielentiloillaan ei olisi mitään tekemistä sinun kanssasi, käyttävät he sinua lattiamattona. 

Vihainen äiti
Tällainen äiti on tekopyhä ja löytää vikoja kaikesta, mitä sanot. Hän ylireagoi kaikkeen, saaden pienistä asioista tehtyä isoja katastrofeja. Hän kantaa kaunaa, eikä ikinä anna sinulle kunniaa onnistumisistasi. 

Kateellinen äiti
Hän ei ole saavuttanut elämässään niitä asioita, joita on halunnut, joten hän yrittää elää elämäänsä sinun kauttasi. Kuitenkin, jos saavutat asioita, joita he haluavat sinun saavuttavan, he ovat kateellisia ja yrittävät vähätellä sinua. 

Välinpitämätön äiti
Tällainen äiti voisi henkisesti olla vaikka toisella planeetalla, niin kaukaiselta hän tuntuu. Sinä et ole koskaan ollut hänen prioriteettilistallaan korkealla, eikä häntä kiinnosta kuunnella sinua. Hän ei myöskään yritä salata sitä, ettei ole juurikaan kiinnostunut asioistasi. 

Mitä tehdä?

Angela neuvoo myös, miten kyseisten äitien kanssa kannattaa toimia akuutin ärtymyksen hetkellä: 

- Vastaanväittäminen yleensä vain pahentaa asioita. Kannattaa siis yrittää pysytellä tyynenä. 
- Hengitä syvään ja rauhallisesti. 
- Laske sadasta alaspäin.
- Älä puristele käsiäsi nyrkkiin ahdistuksen kourissa, jottet näytä, kuinka ärtynyt olet.
- Yritä pitää äänesi tyynenä ja rauhallisena.
- Älä katso äitiäsi silmiin, jotta voit pitää itsesi hieman etäällä tilanteesta.
- Älä pelkää poistua paikalta, jos et jaksa enää kuunnella. 

Lue myös: Kuva mieheksi naamioituneesta sinkkuäidistä leviää - taustalla riipaiseva tarina

Lue myös: Onko äitisi paras ystäväsi? Asiat, jotka ovat sinulle tuttuja

Lue myös: Olitko nuorena läheinen äitisi kanssa? Paljastaa jotain seksielämästäsi

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat