Kuva: Fotolia

Kuinka ylläpitää intohimo pitkässä parisuhteessa? Suomalaispsykologi kertoo

16.05.2017 20:15 - Senja Rapila

Huomenta Suomi haastatteli tänään psykologi Toni Dunderfeltiä, joka julkaisi juuri uuden kirjansa Iloiseksi. Kirja on tarkoitettu parisuhderakkauden syventämiseksi ja rikastuttamiseksi.

Psykologi Toni Dunderfelt vieraili tänään aamulla Huomenta Suomi -ohjelmassa ja neuvoi suomalaisille keinoja siihen, kuinka kipinän voi pitää suhteessa vielä pitkänkin ajan jälkeen. Dunderfelt kertoi, että vaikka intohimo toista kohtaan muuttaa muotoaan vuosien varrella monin tavoin, voi ne ensimmäisen vuoden kihelmöivät tunteet saada aina ajoittain takaisin. 

- Periaatteessa samat hormonit, jotka hyrräsivät siellä suhteen alussa, näitä hormoneja voi saada hyrräämään myöskin suhteen keskivaiheilla, hän kommentoi ja kertoo, kuinka läheisyys ja intohimo eroavat toisistaan:

- Läheisyys syntyy siitä, että olemme samanlaisia ja samanhenkisiä. Intohimo ja vetovoima syntyy siitä, että ollaan kiinnostavalla tavalla erilaisia. Että sinussa on jotain vielä, mitä en ole näiden kaikkien kymmenen, kahdenkymmenen vuoden jälkeen.

Leikkimielisyys suhteen liimaa

Dunderfelt kertoo myös, että leikkimielisyys on monen suomalaisen tärkein ainesosa pitkän parisuhteen intiimiyden tunteen ylläpitämisessä.

- Lähes kaikki pitkät parisuhdeihmiset sanovat, että heidän salaisuutensa on se huumori ja leikkimielisyys. Se luo vetovoimaa, kun taas vakava keskustelu ja analysointi siitä, mitä nyt tehdään, luo läheisyyttä. 

Miten pitkään parisuhteeseen voi tuoda sitä alkuhuumaa, mikäli se on kadonnut kokonaan?

- Parisuhteessa kannattaa kokeilla uusia asioita yhdessä, enkä nyt vain aina puhu siitä seksistä. [...] Sitten olen suositellut sitä, että joskus voisi, jos vaan on mahdollista, nukkua eri sängyissä.

Voit kuunnella koko Huomenta Suomen haastattelun alapuolelta.

Lue myös: Uusi tutkimus naisten kumppaninvalinnasta saattaa yllättää - päteekö sinun suhteessasi?

Lue myös: Kumpi on tärkeysjärjestyksessä ensin - aviopuoliso vai lapset? Ota tärkeä näkökulma huomioon

Lue myös: Missä iässä ihminen harrastaa elämänsä parasta seksiä? Vastaus saattaa yllättää

Kilpailut

Uusimmat