Kuva: fotolia

Liian vähäinen uni voi tuhota parisuhteesi - uusi tutkimus paljastaa

14.09.2017 11:15 - Katariina Auvinen

Jos nukut alle seitsemän tuntia yöllä, se voi vaikuttaa negatiivisesti parisuhteeseesi.

Yhdysvaltojen Ohion yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin unen ja parisuhteen yhteyttä toisiinsa. The Guardian -julkaisu uutisoi tutkimuksen tuloksesta. Yliopistossa selvisi, että vähäisellä unella on negatiivisia vaikutuksia parisuhteeseen. 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että pariskunta ajautuu helpommin riitoihin, jos toinen on nukkunut seitsemän tuntia tai vähemmän. Puoliso alkaa ärsyttämään ja ihminen ajautuu helpommin ajattelemaan enemmän negatiivisia asioita toisesta. 

Edellisessä tutkimuksessa selvisi jo, että miehet riitelevät helpommin jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Jos univajetta jatkuu parisuhteessa parikin viikkoa, riidat lisääntyvät. Lyhyet yöunet vaikuttivat myös käyttäytymisen lisäksi kehoon. 

Lyhyitä yöunia nukkuvat sairastuvat helpommin muun muassa diabetekseen, koska kehon tulehduksellinen tila nousee univajeen myötä. Aiemmin on todistettu, että univaje vaikuttaa aivojen osaan, joka käsittelee ongelmia. Näin ollen riitojen ratkaisu vaikeutuu. Ei ole myöskään tuulesta temmattua, että tuoreiden vanhempien ensimmäinen vuosi on parisuhteen kannalta rankin. Asiaan vaikuttaa myös univaje, joka lisää ristiriitojen syntymistä. 

Lue myös: Hätkähdyttävän monet käyttävät deittisovelluksia vielä parisuhteessa - uusi tutkimus paljastaa

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat