Kuva: Shutterstock

MTV: Onko vapaaehtoinen lapsettomuus luonnotonta? Monesti päätöstä vähätellään

16.04.2019 20:45 - Katariina Auvinen

Toimittaja-kirjailija Heini Maksimainen kirjoitti teoksen, jossa hän tutki vapaaehtoisesti lapsettomia ja yleisiä ennakkoluuloja.

MTV haastatteli toimittaja-kirjailija Heini Maksimaista, jonka Vauvattomuusbuumi-kirja ilmestyi vastikään. Maksimaisen kirjassa pohditaan muun muassa sitä, miltä elämä näyttää silloin, jos biologinen kello ei tikitä. 

Maksimainen sanoo haastattelussa, että valitettavan usein niitä, jotka eivät halua lapsia, katsotaan vielä hieman karsaasti. Toiset vetoavat muun muassa ympäristösyihin olla hankkimatta lapsia. 

- Jos ihminen vetoaa ympäristövalintoihin, niin katsotaan, että hänen täytyy olla hurja pyhimys. Helposti tällaista argumenttia vähätellään ja sitä ei pidetä niin sanotusti oikeana syynä olla hankkimatta lapsia, Maksimainen kertoo ennakkoluuloista. 

Lapsettomat voivat kokea helposti painetta ulkopuolisilta ihmisiltä. Maksimaisen mukaan vallalla on vielä käsitys, että lisääntyminen on luonnollista ja se on evoluution koodaama asia kaikkiin meihin. 

- Tämä ei tee siitä valinnasta, ettei päätetä hankkia lapsia, mitenkään luonnotonta tai väärää. Historian saatossa on aina ollut ihmisiä, jotka eivät ole onnistuneet hankkimaan lapsia, joten tämä ei ole mikään modernin maailman outo vitsaus, jos lapsia ei hankita. On myös hyvin yleistä, että ihmiset vetävät paljon pidempiä johtopäätöksiä lapsettomuuspäätöksestä. Moni ajattelee, että lapsettomuuden taustalla täytyy olla joku äärettömän vahva syy, Maksimainen kertoo. 

Lue myös: Noora luovutti munasolujaan - kotiovelle saattaa ilmestyä joskus erityinen henkilö

Lue myös: Tulevat vanhemmat voivat valita julkkiksen näköisen lapsen - yksi nimi on ylitse muiden

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat