Kuva: Shutterstock

Uusperheessä elävä Tiina avoimena: 'Lasten äidiltä tuli ohjeistus jopa seksin harrastamiseen'

09.01.2020 16:15 - Reija Saarinen

Moni suomalainen elää elämäänsä uusperheessä. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa.

Ero on asia, joka koskettaa yllättävän monia suomalaista vuosittain. Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia avioliitoista ajautuu eroon. Eniten eroja tulee liittojen alkuvaiheessa. Avioliittojen lisäksi eroja tulee tietenkin myös avoliitoissa. 

Usein eroissa ovat mukana myös lapset. Se asettaa omat haasteensa tulevaisuudelle, jos siis rinnalle löytyy uusi rakkaus. Uusperheessä elämä ei nimittäin aina ole ongelmatonta.

Tämän tietää myös Tiina, joka kertoi oman tarinansa uusperheitä koskevaa podcastia tekevälle Heidi Suomelle, joka tunnetaan myös Radio Novan arki-iltojen juontajana.

Tiinan mukaan hänen ja hänen miehensä kaksi vuotta kestänyt liitto on ollut monella tavalla vaikea. Lasten äiti on ollut koko suhteen ajan Tiinaa vastaan ja se näkyy monella tapaa perheen arjessa.

"Minun ei pitäisi näkyä tai kuulua. Oikeastaan minun ei pitäisi olla olemassa, vaan hävitä kokonaan. Poikien äiti toivoo tai vaatii, etten koskaan olisi millään muotoa lasten elämässä. Enkä sen paremmin näkyisi hänellekään," Tiina kirjoittaa kirjeessään. 

Tiinan mukaan hän ei lasten äidin mielestä osaa tehdä mitään oikein. Sen lisäksi äiti on antanut pariskunnalle kasan ohjeita. Ne sisältävät muun muassa ohjeistuksen seksin harrastamiseen. 

"Emme osaa hoitaa nukkumaanmenoja, ruokailuja tai pukeutumista. Kaikkeen ex-puolisolla on ohjeistus, jopa siihen saammeko halata tai pussata. Saammeko nukkua samassa sängyssä tai harrastaa seksiä. Kyllä, kaikista näistä asioista on tullut ohjeistusta, ja paljon muustakin," Tiina jatkaa.

"Tiina ei ole ainoa"

Tiina on kuitenkin päättänyt, ettei anna miehensä entisen puolison pilata omaa onneaan. Ei, vaikka se arki välillä vaikealta tuntuisikin.

"Vaikka kuinka joku yrittää sanella minulle säännöt ja tunkeutua kotiini, minulla on mahdollisuus valita suhtautumiseni, ainakin yrittää. Voin ottaa ne itseeni ja pyöriä pahassa olossa tai todeta, voi voi, onpa hänellä vielä paljon käsiteltävää, tsemppiä! Keskittyä oman elämäni onnellisiin asioihin. Ihanaan mieheeni ja nyt toiseen ihanaan poikaan, joka meidän elämässä on. Uskon, että toinenkin tervehdyttyään palaa siihen asteittain," Tiina toteaa.

Tiina ei varmasti ole ongelmiensa kanssa yksin. Samankaltaisia tarinoita on monia. Toki myös niitä onnellisia ja iloisia kertomuksia siitä, kuina uusioperhe toimii täydellisesti yhteen. 

Juuri näitä kaikkia puolia Suomi haluaa nostaa esiin omassa podcastissaan. Hän haluaa kuulla äitien, isien, isäpuolten, äitipuolten ja lasten tarinoita siitä, millaista elämä uusioperheessä voi olla.

Syy podcastin aloittamiselle löytyy Suomen omasta elämästä. 

- Itse elän uusperhearkea. Meillä on siis kombo, johon kuuluu mieheni sekä hänen kolme lastaan. Sen lisäksi heillä oli ennestään kaksi koiraa ja minulla kaksi kissa. Lapsista jokainen on ala-asteikäinen. Vanhin on esiteini. Kaikennäköistä sattuu ja tapahtuu. Ajattelin, että en varmasti ole yksin näiden asioiden kanssa ja halusin itsekin kovasti kuulla muiden näkökulmia asiaan, Suomi kertoo. 

Uusperhe-elämää on Suomella takana nyt pari vuotta. 

- Olen asunut tuolla Hämeenlinnassa meidän yhteisessä kodissamme nyt kaksi vuotta. Alussa tuntui, että kaikki sujuu todella hyvin. Nyt, kun ne omat paikat alkaa jokaisella olla, niin tuleekin eteen uusia haasteita. Koko ajan tilanne elää. Vaikka arki pyörisi aikataulullisesti, henkiset asiat saattavat olla eri tavalla. 

 Suomen mukaan hän ei varmastikaan ole aina lasten silmissä se ihana äitipuoli. 

- Jokaiseen lapseen muodostuu ihan omanlaisensa suhde. Varmasti olen välillä niiden mielestä todella ärsyttävä. Itselläni ei ole lapsia ja itse olen ainoa lapsi, olen myös itse tottunut tietynlaisiin asioihin. Pidän tietenkin myös sitä myös omana kotinani, joten minusta minullakin on oikeus asettaa rajoja. Se saattaa heidän mielestään olla joskus mälsää. 

Tähän mennessä Suomi on saanut tarinoita lähinnä äitipuolilta. Niissä näyttää korostuvan yksi asia. 

- Monet tähän mennessä tulleista tarinoista on ollut äitipuolien tarinoita. Usein näyttää siltä, että äidin ja äitipuolen suhde tai suhteettomuus aiheuttaa runsaasti kitkaa. Se on todella valitettavaa. En tiedä, onko isien puolella samanlaista, vai onko se meidän naisten helmasynti, Suomi pohtii. 

Suomi toivookin, että myös isät, isäpuolet, äidit sekä uusioperheessä kasvaneet lapset kertoisivat tarinoitaan. Podcastin tarkoituksena on nimittäin kertoa tarinoita, ei asettua kenenkään puolelle. Jokainen tarina on kertomisen arvoinen. 

- Tässä ohjelmassa en asetu kenenkään puolelle, vaan tarkoitus on kertoa ja jakaa näitä tarinoita. Toki toivon, että tarinat kirvoittavat palautetta seuraaviin jaksoihin, Suomi pohtii. 

Jos sinulla on oma uusperhetarina kerrottavana, lähetä se Heidille osoitteeseen heidi.suomi@bauermedia.fi. Tarinat käsitellään nimettöminä. 

Lue myös: Elätkö uusioperheessä? 9 pahinta virhettä, jotka uusi äiti- tai isäpuoli voi tehdä

Lue myös: Suomalaisten uusperheiden suurimmat haasteet listattiin: "Mies pelkää erossa eniten sitä"

Radio Nova, Voice.fi ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat