Kuva: Shutterstock

Pettääkö kumppani sinua painajaisissasi? Asiantuntijat kertovat, mitä uni paljastaa parisuhteesta

18.04.2021 14:15 - Emmi Moilanen

Unet voivat paljastaa hylätyksitulemisen pelon mutta myös useita muita seikkoja pariskunnan väleistä.

Unen aikana alitajuntamme käsittelee päivän tapahtumia, niin erilaisia iloja kuin surujakin. On tavallista, että painajaisiin heijastuu arkipäiväiset murheet ja pelkomme – yksi yleisistä painajaisunista onkin joutua unessa oman kumppanin pettämäksi.

Bustle kysyi asiantuntijoilta, mistä nämä unet oikein kumpuavat ja mitä pettämiseen liittyvät painajaiset voivat kieliä parisuhteen tilasta.

Pelkäät, että tulet parisuhteessasi petetyksi tai hylätyksi

Unentulkintaan perehtyneen Lauri Quinn Loewenbergin mukaan pelko on yleisin selitys painajaisille, joissa kumppani pettää. Jos kärsit näistä unista säännöllisesti on hyvä pohtia, onko parisuhteessanne jokin seikka, joka saa sinut erityisen epävarmaksi juuri nyt.

Pettämisunet voivat kieliä myös hylätyksi tulemisen pelosta.

- Pettämisaiheiset unet voivat osoittaa sinulle jo tiedostamiasi tai alitajuisia pelkoja esimerkiksi hylätyksi tulemisesta, psykoterapeutti Alex Ribbentrop täsmentää.

Suhdettanne kalvaa pettämisestä aiheutunut luottamuspula

Jos kumppani on pettänyt sinua aiemmin, luottamuksen muodostaminen uudelleen voi olla vaikeaa. Painajaiset voivat siis kieliä myös parisuhteen eletystä historiasta.

Suhteessanne on niin sanotusti ”kolmas pyörä”

Jos pettämisunet valtaavat alitajuntasi lähes joka yö, ongelma voi juontaa juurensa parisuhteen nykytilanteesta. Onko kumppani aloittanut uudessa työssä tai aloittanut uuden, runsaasti aikaa vievän harrastuksen? Oletko kenties joutunut kilpailemaan hänen huomiostaan jonkun muun, kiirettä aiheuttavat elämäntilanteen kanssa?

Olet ollut viime aikoina pettynyt parisuhteeseenne

Pettämisunet voivat johtua myös viime aikaisista riidoistanne, jotka ovat tavalla tai toisella jääneet painamaan mieltäsi. On mahdollista, että olette olleet kumppanisi kanssa joistakin asioista eri mieltä ja petyit hänen reaktioonsa.

Ette enää luota toisiinne

Painajaisten myötä on hyvä pysähtyä pohtimaan, aiheuttaako luottamuspula ongelmia parisuhteessa.

- Unet ovat metaforia ja unissa tapahtuva pettäminen edustaa luottamuksen rikkomista, parisuhdeterapeutti Michael Ceely muistuttaa.

Lue myös: Näitkö unta kuolemasta? Lue, mitä se kertoo elämäntilanteestasi

Lue myös: Liian vähäinen uni voi tuhota parisuhteesi - uusi tutkimus paljastaa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat