Kuva: Shutterstock

Morsian, älä stressaa! Hääpäivänä tärkeintä on nauttia

02.06.2022 11:57 - Katja Nygård

Onnistuneet häät ovat monien asioiden summa. Panosta etukäteen ennen kaikkea itsellesi ja puolisollesi tärkeisiin asioihin. Kun H-hetki koittaa, muista nauttia! Päästä irti langoista ja anna jonkun muun huolehtia käytännön asioista.

Häitä järjestäessä kaikkeen voi ja kannattaa varautua etukäteen. Kun suunnitelmat on tehty, ja tarvittaessa ehkä myös niiden varasuunnitelma, on helpompi fiilistellä ainutlaatuista päivää ja heittäytyä tunnelman vietäväksi.

Jos joku asia kaikesta huolimatta menee pieleen, ei kannata antaa sen lannistaa mieltä. Jälkikäteen pikku kömmähdyskin on vain yksi hauska muisto muiden joukossa.

Panosta erityisesti näiden yksityiskohtien suunnitteluun:

Ohjelma

Vieraat tekevät juhlan, mutta osa juhlasta kannattaa silti panostaa hyvää ohjelmaan. Mikäli ystäväpiiristä löytyy supliikki esiintyjä, joka ei vieroksu mikin varteen tarttumista, anna hänen toimia niin sanottuna seremoniamestarina, jolla on käsissään juhlan punainen lanka. Sitä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, mutta on aina parempi, että edes yksi ihminen tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja koska, kuin että vieraat tuskastuvat odotteluun ja ihmettelyyn. Ohjelma on myös hyvä olla juhlapaikalla näkyvästi esillä, jolloin vieraat pystyvät itsekin seuraamaan, milloin ulkoa kannattaa siirtyä sisätiloihin tai mihin aikaan iltapala tarjoillaan.

Monille musiikki on tärkeä osa juhlaa, ja siihen halutaan panostaa. Toisille riittää itse kasattu soittolista, eli kukin tavallaan.

”Kaikki kiusalliset seurapelit ja anopin ryöstöt oli karsittu pois häistämme. En voi sietää sitä myötähäpeän tunnetta, jonka on eräissäkin häissä joutunut kokemaan, joten en halunnut omien vieraidemme joutuvan samaan tilanteeseen. Isäni on myös arka esiintyjä ja hän olisi stressannut koko päivänsä pilalle, jos olisin vaatinut häntä pitämään maljapuheen. Meidän häissämme morsiamen isän puheesta vastasikin siis morsiamen äiti.”

Jutta, morsian vm. 1999

Vieraslista

Vieraslistan kokoamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Yleensä joko juhlatilan istumapaikat tai budjetti saattavat määritellä vieraslistan pituuden, mutta näiden lisäksi on hyvä pysähtyä miettimään, ovatko kutsuttujen joukossa varmasti juuri ne oikeat henkilöt. Vanhempien isotätejä ei ole pakko kutsua vain yksinomaan velvollisuudesta. Juhlat ovat pääosin järjestetty hääparille, jolloin myös he viime kädessä päättävät vieraslistan kokoonpanosta, vaikka häiden kustannuksiin osallistuisi muitakin kuin he itse.

”Jos menisimme nyt uudestaan naimisiin, vieraslistamme näyttäisi hyvin erilaiselta kuin häissämme 14 vuotta sitten. Elämäämme on toki tullut tuon jälkeen uusia ihmisiä, mutta jonkin verran myös sen aikaisten ihmisten kanssa yhteydenpito on harventunut, osan kanssa jopa loppunut kokonaan.”

Satu, morsian vm. 2008

Juhlapaikka

Suositut juhlapaikat varataan etukäteen joka vuosiksi eteenpäin, joten jos mielii jotain tiettyä paikkaa, kannattaa liikkeellä olla hyvissä ajoin. Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa pelkästään taivasalle sijoittuvat juhlat ovat aina riski, koska hyytävä tuuli tai niskaan putoava vesisade eivät varsinaisesti nosta kenenkään juhlatunnelmaa. Vähintään riittävän iso ja tuulenpitävä katos lämpölamppuineen on hyvä varata varmuuden vuoksi.

”Olin pikkutytöstä asti haaveillut hääpaikasta, joka sijaitsee meren rannalla, mutta lähellä Helsingin keskustaa. Tällainen paikka nielaisi suuren osan hääbudjetistamme, mutta se oli sen väärti. Vieraat ovat vielä 10 vuotta häidemme jälkeenkin muistelleet miljöötä ja sen kauneutta. Toki aurinkoisella ja lämpimällä säälläkin oli osuutta asiaan, mutta emme katuneet valintaamme hetkeäkään.

Jonna, morsian vm. 2011

Ruoka

Ruokailu sekä hääkakku ovat häiden eittämättä yksi tärkeimmistä ohjelmanumeroista. Harvemmin vieraat muistavat millainen puku tai sormus hääparilla oli, mutta hyvä ruoka – kuten myös kehno sellainen jää paremmin vieraiden mieleen. Ruoka olisi hyvä tarjoilla melko pian häiden virallisen osuuden ollessa ohi, eikä saisi saa loppua kesken.

”Olin itse kerran häissä, joissa hääkakku loppui kesken kaiken. Lähes kolmannes vieraista jäi kokonaan ilman kakkua. Jos olisin ollut itse hääparin paikalla, olisin kuollut häpeästä.”

Taru, morsian vm. 2018

Tunnelma

Loppujen lopuksi ei ole juurikaan väliä missä häät vietetään tai millainen sää juhlapäivänä on. Tärkeintä on hyvä tunnelma, jonka luovat ihmiset sekä itse juhlan aihe. Voiko olla parempaa syytä juhlaan kuin rakkaus?

”Hääpäivänämme satoi kaatamalla heti aamusta, mutta olin niin onnellisen rakastunut, etten ehtinyt edes huomata kurjaa säätä. Samaa ovat sanoneet vieraina olleet ihmiset. Näytimme kuulemma niin onnellisilta, ettei vesisade juuri haitannut edes juhlaväkeä.”

 Julia, morsian vm. 2019

Lue myös: Mökkikausi alkaa! Hoida nämä asiat kuntoon

Lue myös: 3 vaimoa kertoo: "Näin minut on yllätetty hääpäivänä"

Lue myös: Kevään sisustustrendit 2022: Uusia ideoita keittiöön, rottinkia kalusteisiin…

Kilpailut

Uusimmat