Mitä tapahtuu oikeasti, jos nielaisee purukumin?

02.05.2012 06:20 - Antti Granlund

Lapsia on vuosikymmenien ajan varoitettu purukumin nielaisemisesta, vaikka harva vanhempi on osannut kertoa perusteluja varoitukselleen. Voiko purukumista olla oikeasti jotain vaaraa?

Purukumin nielaiseminen ei ole Kids Healthin mukaan sinänsä kovinkaan vaarallista, mutta lapsena kuullut uhkakuvat eivät silti ole välttämättä tuulesta temmattuja.

Purukumi sisältää pääosin aineita, joita keho pystyy sulattamaan, esimerkiksi makeutusaineita ja aromeita. Purukumin kumiaine on silti liian kova pala ruoansulatus­elimistön sulatettavaksi, eivätkä edes hapan mahaneste ja tehokkaat entsyymit tepsi siihen.

Vaikka kaikki ainesosat eivät sulakaan, purukumi kulkee elimistön läpi ja poistuvat ulos luonnollista tietä - tosin hieman hitaammin kuin tavallinen ruoka. Näin ollen purukumin nieleminen ei ole vaarallista, eikä se jää kehoon vuosikausiksi.

Suurin purukumin nielemiseen liittyvä riski liittyy tukehtumisvaaraan. Esimerkiksi pienemmät lapset eivät välttämättä ymmärrä, että purukumi on tarkoitettu pureskeltavaksi, ei nieltäväksi. Näin ollen liian iso purukumipala saattaa niellessä juuttua kurkkuun.

Jos lapsi nielee kerralla paljon puru­kumia, suolen toiminta voi häiriintyä. Seurauksena voi olla ummetusta, ja on myös mahdollista, että kiinteä aine ja purukumi aiheuttavat yhdessä tukoksia. Puru­kumia ei pitäisikään antaa aivan pienille lapsille, sillä he eivät välttämättä osaa pureskella sitä oikein.

Lähde: Kids Health

Kilpailut

Uusimmat