Syötkö liikaa karkkia - näin saat makeanhimon kuriin

20.06.2012 11:16 -

Karkkihammasta kolottaa taas, etkä tiedä miksi. Katso, miksi sokerinhimo yllättää ja kuinka siltä voi välttyä.

Kun mieli tekee jotakin makeaa, johtuu se yleensä huonoista ruokailutottumuksista. Katso kolme pahinta sokerihiiren ansaa ja vinkit siihen, kuinka sokerinhimon voi välttää.

1. Epäsäännöllinen ruokarytmi
Ihmisen tekee mieli makeaa silloin, kun edellisestä ruokailusta on vierähtänyt liian pitkä aika. Kun verensokeri laskee, alkaa makeanhimo. Sokerin hiilihydraatit korjaavat tilanteen nopeasti kuntoon. Tätä kuitenkin seuraa usein kahta kauheampi nälkä, minkä vuoksi sokeria parempi vaihtoehto on verensokerin tasaisempana pitävä ruisleipä tai hedelmä.

2. Sokeri koukuttaa
Nälässä syöty makea aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Mitä useammin makeita herkkuja syö tyhjään vatsaan, sitä enemmän niitä myös tekee mieli.

3. Makeasta on tullut tapa
Makeasta tulee helposti tapa, minkä vuoksi itseään ei kannata opetella lohduttamaan sokeripitoisilla herkuilla. Tämä kannattaa muistaa myös lasten kanssa; jos lasta on lohdutettu tai palkittu makealla, tapa jatkuu usein myös aikuisiällä.

Sokeri on täynnä tyhjää energiaa, eikä se sisällä elimistölle tärkeitä vitamiineja tai kuituja. Tämä tekee sokerista huonon piristäjän. Sokeri myös lihottaa, mikä voi aiheuttaa sen, että masennut ja sorrut taas lohdukkeeksi makeaan.
 
Sokerihimon kurissa pitämiseksi kannattaa huomioida kolme asiaa:

- Syö säännöllisesti ja oikein
- Älä mene nälkäisenä kauppaan
- Syö makeita herkkuja vasta ruoan jälkeen, älä nälkäisenä

Lähteet: Kiloklubi



Kilpailut

Uusimmat