Tiesitkö? Rypsiöljyä ei pitäisi käyttää paistamiseen

20.09.2012 07:30 - Antti Granlund

Terveyden tukipilareissa on käsitelty muun muassa paistamiseen soveltuvia rasvoja. Paula Heinosen mukaan rypsiöljyä ei pitäisi lämmittää missään tilanteessa.

- Rypsiöljy ei sovellu paistamiseen, sillä se sisältää alfalinoleenihappoa, joka härskiintyy välittömästi, jos sitä kuumentaa. Hyviä paistorasvoja ovat voi, kylmäpuristettu oliiviöljy, kylmäpuristettu kookosöljy ja kylmäpuristettu avokadoöljy, Heinonen luettelee.

Alfalinoleenihappo on omega-3-rasvahappojen lähtörasvahappo. Se on ihmiselle välttämätön. Parhaat alfalinoleenihapon lähteet ovat pellavansiemenöljy, hamppuöljy, rypsiöljy ja saksanpähkinä. Suositusten mukaisen vuorokausiannoksen saa noin kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä.

- Rypsiöljy on muuten terveellistä. Sitä voi käyttää salaattiin, kastikkeisiin ja kaikkeen muuhun, mutta ei kuumentamiseen. Itse en uskaltaisi lämmittää sitä ollenkaan, Heinonen kertoo.

Terveyden Tukipilarit Iskelmässä sunnuntaisin klo 9 ja torstaisin klo 18.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat