Varovasti helteellä! Vinkit turvalliseen lenkkeilyyn

08.07.2013 17:15 - Katariina Näreaho

Liikkuminen kesän helteillä vaatii erityistä tarkkuutta.

Lenkkeily on mukavaa, ja mikä olisikaan parempi tapa kierrellä luonnossa kuin kunnon juoksulenkki. Mutta kesällä olosuhteet ovat raaemmat kuin moni tajuaakaan. Siksi kesäisin lenkkeilijöiden on hyvä hidastaa hieman tahtia. Näin kestävyys paranee eikä lenkki jää kesken liiallisen repimisen ja ryntäilyn vuoksi.

Lifestyle-sivusto Yahoo! Shine listasikin muutamia asioita, joita kesällä urheilevien kannattaa ottaa huomioon.

Ajankohta
Lähde lenkille ennen kuin aurinko on ehtinyt nousta kokonaan tai vastaavasti sen laskettua. Ulkona on huomattavasti viileämpää kuin keskipäivän auringossa, ja näin juokseminen taittuu mukavammin.

Lämpötila
Jos lämpöasteet ovat reippaasti hellelukemilla, tulee juoksemisesta entistä vaarallisempaa. Mitä kuumempi on, sitä heikommin keho pääsee viilentymään. Muista myös, että mitä suurempi ilmankosteus, sitä huonommin hiki pääsee haihtumaan iholta.

Elohopean mennessä yli 30 asteen, lämpö ei pääse poistumaan kehosta, sillä iho lämpiää myös ulkopuolelta. Lämpöhalvaus voi olla lähellä, jos nestetasapainosta ei pidä tarpeeksi huolta. Varaa aina juomapullo mukaan, kun lähdet helteillä lenkille. Entä jos satutkin ekysmään? Voimasi hiipuvat nopeasti, mikäli nesteytyksestä ei pysty pitämään huolta.

Nesteytys
Pidä huoli nestetasapainostasi juomalla pitkin päivää. Vähintään kahdeksan lasillista vettä päivässä on sopiva määrä. Muista nesteytys myös juoksulenkin aikana. Etenkin pitkillä matkoilla olisi hyvä juoda vartin välein desistä kahteen desiin vettä. Muista myös juoda heti suorituksen jälkeen.

Lähde: Yahoo! Shine

Kilpailut

Uusimmat