IL: Suomalaiset syövät yhä enemmän kipulääkkeitä – "Lääkkeet eivät ole karamelleja"

12.07.2013 09:35 - Katariina Näreaho

Väestötutkimuksen mukaan suomalaisten kipu on lisääntynyt ja sitä mukaa myös kipulääkkeiden käyttö. Moni nappaa pillereitä myös turhaan, mutta harva ymmärtää, millaisia haittavaikutuksia siitä seuraa.

Suomessa kipulääkkeiden käyttö on lisääntynyt: viime vuonna tulehduskipu- ja reumalääkkeisiin käytettiin noin 55 miljoonaa euroa, joka on viisi miljoonaa enemmän kuin vuonna 2009.

Iltalehden haastatteleman sosiaalifarmasian professorin, Riitta Ahosen, mukaan syitä on monia. Yksi niistä on se, että suomalaisten kivut ovat lisääntyneet. Päänsärky ja niska-hartiaseudun kipu ovat yleisimpiä syitä kipulääkkeiden käyttöön. Silti moni ottaa särkylääkkeen turhaan.

- Lääkärin määräämän reseptin lisäksi saatetaan itse ostaa samaa ibuprofeiinia. Tämä ei ole oikea tapa hoitaa kipua, Ahonen huomauttaa Iltalehdessä ja lisää, ettei kipulääkkeitä tulisi käyttää omin päin päivittäin.

Turhasta ja liiallisesta lääkkeiden käytöstä voi seurata vakaviakin vaurioita. Pahimmillaan edessä on kuolema, lievimmillään vatsavaivoja. Kipulääkkeet voivat vaikuttaa myös sydämen toimintaan.

- Kipulääkkeet eivät ole mitään karamelleja. Ne ovat täsmälleen samaa ainetta, mitä lääkärit määräävät. Ei ole olemassa lääkettä, joka tehoaisi, muttei aiheuttaisi mitään haittavaikutuksia.

Jos kipu on jatkuvaa tai sitä on kestänyt pitkää, tulisi aina ottaa yhteys lääkäriin. Tämä on merkki siitä, että elimistössä on jotakin vialla.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat