Viekö kesä yöunesi? Näillä vinkeillä saat unen päästä kiinni helpommin

23.07.2013 14:00 -

Kesällä oma unentarve ja unirytmi muuttuvat. Illat venyvät helposti pidemmiksi, kun valoa riittää myöhään yöhön, eikä yksinkertaisesti malta käydä nukkumaan. Väistämättä lepoa kuitenkin tarvitsee jokainen, olkoonkin kyse kesästä tai talvesta.

Toiminnantäyteisen päivän jälkeen saattaa olla haasteellista saada unen päästä kiinni. On kuitenkin olemassa pikkuasioita, joiden ansiosta matka höyhensaarille saattaa käydä hieman ripeämmin.

Sammuta vempaimet

Nykyään vietämme yhä enemmän aikaa tietokoneen, tablettien, älypuhelimien parissa ja niiden näpytteleminen ja sormeilu saattavat viivästyttää unentuloa. Puhelintakaan ei välttämättä kannata pitää sängyn läheisyydessä: eräät tutkimukset kertovat, että puhelimen säteily estää ihmistä vaipumasta syvään uneen aktivoimalla aivojen stressikuoritusta. Tärkeintä onkin sulkea kaikenlaiset laitteet hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa.

Lämpötila

Nuku ihanteellisessa lämpötilassa. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä 15-17 asteen lämpötila olisi paras unen kannalta. Huoneen viilentäminen ainakin kesähelteiden aikana saattaa muodostua haasteelliseksi. Koita tuulettaa kotiasi avaamalla mahdollisimman monta ikkunaa. Ennen nukkumaan menoa voit avata oven hetkeksi myös porraskäytävään ja antaa ilman vaihtua kotonasi. Voit myös ostaa tuulettimen makuuhuoneeseen, mutta muista, että se saattaa pitää kovaakin ääntä, johon tottuminen vie oman aikansa.

Kesän ollessa lämpimimmillään voi nukkumista kokeilla myös puutarhassa ja parvekkeella. Kaupungissa kannattaa tosin varustautua ainakin korvatulpilla: aamuyöstä kotiin saapuvat juhlijat voivat meiningillään herättää sinut unesta.

Hämärrä

Jos mahdollista, pimennä huoneesi mahdollisimman hyvin. Hanki pimennysverhot makuuhuoneen oikeiden verhojen alle tai kätke silmäsi uninaamion taakse.

Kirjoita päiväkirjaa ja tee ajatusharjoituksia

Jos ajatukset juoksevat villisti vielä sängyssäkin, tartu seuraavana iltana jo hyvissä ajoin kynään ja kirjoita päiväkirjaa. On todettu, että ajatusten ja tapahtumien purkaminen muistikirjaan helpottaa aivojen työtä yön aikana. Sängyssä makoillessasi voit kuvitella mieltä painavat asiat ilmapalloiksi tai saippuakupliksi, jotka vapautat taivaan tuuliin ja näin ollen irrotat niistä sen päivän osalta itsekin.

Ja jos Nukkumatti tuntuu kadonneen matkallaan, voit esimerkiksi hypätä mielikuvitusmatkalle entisiin koteihisi. Aloita ensimmäisestä, sinulle rakkaasta asuinpaikasta, avaan kodin ovi ja muistele, minkälainen eteinen kodissa oli, mitä roikkui naulakossa, minkä värinen matto oli lattiassa, mihin huoneeseen ensimmäisenä astuttiin... Unilukkari saattaa saapua jo entisen kodin kynnyksellä!

 Lähde: Chickrx.com

Kilpailut

Uusimmat