Riippuvainen voi olla sekä lenkkeilystä että tupakasta - tunnista addiktio ajoissa

07.08.2013 13:45 - Rea Tallgren

Riippuvuudet jaetaan usein kahteen eri luokkaan: kemiallisiin ja toiminnallisiin riippuvuuksiin.

Mistä kaikesta voi olla riippuvainen?

Alkoholi, tupakka ja muut huumausaineet voivat aiheuttaa kemiallisen riippuvuuden. Toiminnallisia riippuvuuksia voi muodostua esimerkiksi pelaamiseen, seksiin, internetin käyttöön tai liikuntaan. Molemmat voivat aiheuttaa voimakasta kärsimystä ja fyysisiä vierotusoireita.

Riippuvuuden riski kasvaa ongelmien myötä

Mielihalut muuttuvat riippuvuudeksi, kun ihminen menettää valinnanvapautensa ja asioiden tekemisestä tulee pakonomaista. Terveystalon työterveyspsykologi Antti Kaupin mukaan riippuvuuksille altistaa lisääntynyt kiire, mutta taustalta löytyy usein muitakin ongelmia.

- Riippuvuuksien takaa löytyy usein kyvyttömyyttä säädellä omaa tunne-elämää, masennusta, ahdistusta ja ihmissuhdeongelmia. Myös vaikeudet palautua työstressistä voivat altistaa riippuvuuskäyttäytymiselle, Kauppi kertoo.

Riippuvuuden oireet

Riippuvuudesta kärsivät oireilevat eri tavoin.

- Riippuvuudet voivat aiheuttaa unettomuutta, stressioireita ja masennusta. Silloin menee hyvin, kun pystyy vain makaamaan sohvalla omista ajatuksista nauttien, Kauppi summaa.

Mikä avuksi?

Riippuvuudelle ei kannata sokeutua ja läheisten huolestuneet kommentit riippuvuuksista onkin syytä ottaa tosissaan. Kauppi kannustaa myös työpaikoilla ottamaan hankalatkin asiat puheeksi, jotta niihin olisi helpompi tarttua yhdessä työterveyshuollon kanssa.

Kilpailut

Uusimmat