Mitä on piilevä stressi ja miten siitä pääsee eroon, valmentaja Miia Huitti?

13.09.2014 10:00 - Anna Hopi

Paranemisen avain -valmentaja Miia Huitti oppi huomaamaan piilevän stressin merkit oman loppuunpalamisen myötä.

Kolmen lapsen äiti ja uusperheen emäntä Miia Huitti on tehnyt työuran liike-elämässä pankki- ja rahoitusalalla sekä henkilöstökonsulttina. Burn out vei naisen ajattelemaan lähemmin taustalla jäytävää jatkuvaa stressiä, johon hän löysi ratkaisun Paranemisen avain -menetelmästä.

- Piilevä stressi on sellaista, että moni, joka sitä hautoo sisällään, saattaa kokea, ettei ole lainkaan stressaantunut. Kun tehdään sydämen sykevälivaihtelumittauksia, joita esimerkiksi suomalainen FirstBeat tekee, havaitaan, että patoutunutta stressiä kuitenkin on. Se voi johtua siitä erilaisten stressaavien tilanteiden vaikutus kehossa pitkittyy. Kun on kiire, on aikatauluja ja on törppöjä liikenteessä ja nähdään punaista, kertoi Miia Huitti.

- Meillä on myös erilaisia uskomuksia itsestämme, tilanteista ja toisista ihmisistä, jotka luovat stressiä. Kun ajattelen omaa loppuunpalamistani, mulla oli tietynlainen uskomusjärjestelmä siitä, millainen äiti, vaimo ja ekonomi mun tulee olla. Loin siitä itselleni paineisen aikataulutetun elämän. En sallinut itselleni lepoa ja pysähtymistä arjessa.

Huitin mukaan piilevästä stressistä irtipäästäminen vaatii jopa arvomaailman muutosta.

- Arvomaailma, identiteetti ja kaikki tällainen lähtee muuttumaan. Huomaan itsessäni rauhan, tyyneyden ja kärsivällisyyden lisääntymisen. Se tuo iloa läheisille ja perheenjäsenille, osaan varmaan olla helpompi äiti ja kumppani muille. Tässä on kyse siitä, miten me itseämme kohdellaan. Miten opimme laittamaan terveitä rajoja ihmissuhteissa ja työpaikalla. Miten arvostamme itseämme ja sallimme itsellemme hyvää. Se on koko tämän jutun isoin pointti.

 

Lue täältä lisää Paranemisen avain -menetelmästä, jolla voit vapautua stressistä lyhyessä ajassa.

Kilpailut

Uusimmat