Miksi suomalainen ei nauti seksistä? Seksi ja läsnäolo -kirjailija vastaa

01.10.2014 20:38 - Anna Hopi

Mitra Vasaran tuore Seksi ja läsnäolo -teos avaa erilaisia tapoja, joilla ihminen voi päästä lähemmäs nautinnollista seksikokemusta.

Kiireinen arki on täynnä tekemistä, minkä vuoksi monelle ihmiselle voi olla työn takana rauhoittua seksikokemuksen äärelle. Kirjailija Mitra Vasara kertoo syitä siihen, miksi ihminen ei nauti seksistä - lue ne alta.

Arjen asiat stressaavat.

- Siinähän voi olla ensin ihan sellaisia arjen rasitetekijöitä, että ihminen on nukkunut liian vähän, syönyt huonosti ja on työstressiä. Tällöin ei tarvehierarkiassa ole tilaa sille, että valvotaan vähän myöhempään ja nautitaan rakastelusta, kun perusvireystaso ei ole kunnossa, kertoi Vasara Iskelmälle.

Et ole sinut itsesi kanssa.

- Syvällisempi syy on, että henkilö ei tunne olevansa sinut itsensä kanssa. Syy voi olla fyysinen tai tunnesyy - jotain, mitä ihminen käy läpi juuri sillä hetkellä. Tai muita tietoisuuteen liittyviä syitä - on esimerkiksi vaikeaa nauttia itsestään ja omasta elämästään. Silloin on vaikeaa antautua rakastelulle, rentoutua nauttimaan kipeiden asioiden painaessa.

Pidättäydyt kokemasta nautintoa.

- Pidättäytymiseen voi olla monta syytä, kuten jokin trauma. Ihminen on saattanut esimerkiksi joutua tekemään hurjasti töitä, jolloin hän on oppinut, että hänen nautintonsa ei ole tärkeää. Tämäntyyppinen ohjelmointi voi vaikuttaa vuosien ajan ihmisen käytökseen. Ohjelmoinnit voi onneksi purkaa monella tavalla.

Kommunikointi kumppanin kanssa ei suju.

- Kerro kumppanille, mitä haluat ja mistä nautit. Ole läsnä kumppanillesi. On vaikeaa nauttia seksistä jos molemmat elävät eri agendassa, eli eivät oikeastaan kohtaa seksuaalisessa ilmaisussaan, kehottaa kirjailija.

Seksi on suorittamista ja siihen lataa isot odotukset.

- Suorittaminen on myös iso ongelma. Jos kohtaaminen tapahtuu mieltäen, että nyt olisi seksin aika, se suoritetaan "pois alta". Siitä halutaan tietty lopputulos irti, mikä voi olla vaikka orgasmi itselle ja kumppanille. Silloin siitä lähtee ilo - kyse ei ole nauttimisesta vaan siitä, että suoritetaan joku tehtävä. Siitä kannattaa lähteä oppimaan pois.

Miehen ja naisen roolit menevät sängyssä sekaisin.

- Miehellä ja naisella on tietynlainen perusenergia, joka ilmenee eri miehissä ja naisissa eri tavalla. Tämä ei tarkoita, että miehen ja naisen kuuluisi käyttäytyä vain tietyllä tavalla seksissä vaan sitä, että jos ei ole sinut itsensä kanssa naisena/miehenä, on hankalaa kokea itsensä seksuaalisesti tasapainoiseksi. Nykypäivänä tuntuu olevan vähän tabu, että miehet ja naiset ovat erilaisia, hän huomauttaa.

- Miehen energia on usein aktiivisempi, vauhdikkaampi ja keskittynyt enemmän ongelmanratkaisuun. Naisen energia on usein pohtivampi ja vastaanottavampi. Sehän on myös kehollinen ilmiö - miehellä on aktiivinen kehonosa ja naisella kyky vastaanottaa. Miehen ja naisen erilaisuus on kaunis asia, eikä sitä kannattaisi ohittaa. Jos seksielämää yritetään tasa-arvoistaa väärällä tavalla luullaan, että molempien pitäisi tehdä samoja asioita, eikä anneta tarpeeksi tilaa kummankin erilaiselle perusvoimalle. On kaunista antaa miehen kokea aktiivisuus ja naisen vastaanottavaisuus.

 

 

Mitkä asiat nainen tajuaa seksistä väärin? Lue uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat