Haluatko lapsestasi itsenäisen ajattelijan? 6 pettämätöntä kasvatusmetodia

17.11.2014 13:00 - Elina Jokela

Vanhemmat haluavat pitää lapsensa turvassa, mutta käyttävätkö he siihen oikeita keinoja? FamilyShare listasi kasvatusmetodeja, joiden avulla lapsesta tulee itsenäinen ajattelija.

Sen sijaan, että vanhemmat ratkaisevat lasten ongelmat, he voivat esittää avoimia kysymyksiä. Tämä kasvattaa lapsista itsenäisiä sekä vastuullisia ajattelijoita, mikä on välttämätöntä nykymaailmassa. Alla olevilla kasvatusmetodeilla lapset pärjäävät elämässä ja sen tuomissa vastoinkäymisissä.


Vanhemmuuden ilot.

Lapsen ohjaaminen voi välillä kiristää hermoja, mutta se on sen arvoista! Kun lapsi ratkaisee ongelman itse, vie se kolme kertaa enemmän aikaa, mutta tämä on kaikki lapsen hyväksi. Itsevarmuus ja kyky ajatella itse kasvaa huimasti.

 

Usko lapsiisi.

Usko lapsiisi ja heidän kykyihinsä sekä uskomattomaan potentiaaliin. Lapsia voi ohjata ja opettaa - he kehittyvät nopeasti ja omaksuvat helposti uusia asioita. He ovat usein älykkäämpiä kuin mitä vanhemmat uskovat.

 

Kysy avoimia, ajatuksia herättäviä kysymyksiä.

Kysy kysymyksiä, jotta lapsi joutuu ajattelemaan, käsittelemään ja arvioimaan itse.
Kysy lapsilta heidän mielipiteitään. Lapsi oppii luomaan omia mielipiteitä, kun vanhemmat kysyvät niitä usein. On tärkeää, että lapsi ei turvaudu aina vanhempiinsa ja kysy heiltä kaikkea.

 

Arvioi seuraukset.

Vanhemmat voivat antaa lapsille mahdollisuuden tutkia asioiden seurauksia. Auta lapsia ymmärtämään mahdolliset seuraukset hyödyllisissä ja sopimattomissa ideoissa. Tämä opettaa lasta ajattelemaan ennen tekoa.

 

Odota lapsen vastausta.

Ole kärsivällinen, kun lapsi miettii mahdollisia ratkaisuja. Älä anna suoraa vastausta, vaan kysy johdatteleva kysymys.

 

Auta lasta ymmärtämään asioiden arvo.

Kun opetat lapsellesi esimerkiksi käyttäytymistä, lapsen pitää myös ymmärtää miksi se on tärkeää. Kun lapset ymmärtävät "miksi" jokin asia on kuin se on, he ymmärtävät myös asioiden arvon.

 

Lähde: FamilyShare


Tiettyjä asioita ei kannata sanoa lapselle ääneen. Mitä sinun kannattaa kasvattajana välttää? Lue juttu täältä.


Kilpailut

Uusimmat