Raakaruoka ei olekaan terveellisintä - katso parempi tapa nauttia vihannekset!

16.03.2015 14:00 - Eeva Rajala

Moni narskuttelee porkkanoita tuoreeltaan, koska niiden uskotaan olevan siten terveellisimmillään. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien vihannesten suhteen.

Monien vihannesten kohdalla asian on näin, mutta yleinen ohje ei päde kaikkiin. Daily Mailin mukaan nyt ravitsemusneuvojat sanovat, että tietynlaisten vihannesten kypsentäminen vapauttaa enemmän ravintoaineita kehon tarpeisiin. Asiantuntijoiden mukaan erityisesti tomaatti, pinaatti, porkkana, parsa ja sienet ovat sellaisia ruoka-aineita, jotka kannattaa mieluummin kypsentää kevyesti kuin syödä raakana.

- Monet näiden ruoka-aineiden sisältämistä ravintoaineista on vaikeammin imeytyvässä muodossa kuin ravintoaineet, jotka saadaan eläintuotteista. Vihannesten kuitu on sidoksissa mineraaleihin, mikä vaikeuttaa kehon kykyä saada ne ravinnoksi, ravitsemusasiantuntija Mel Wakeman Birmingham Cityn yliopistosta sanoo Daily Mailin Femail-sivustolle.

Mieluummin hyöryttäminen kuin keittäminen

Kuumentaminen rikkoo kuitua niin, että se vapauttaa joitain mineraaleja kehon käyttöön. Kuumentaminen voi Wakemanin mukaan myös lisätä vihannesten fytokemikaalipitoisuutta. Fytokemikaaleja ei määritellä ravintoaineiksi, mutta niillä on havaittu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Fytokemikaali on kasvin tuottama kemikaali, esimerkiksi väriaine.

- Yleisen uskomuksen mukaan kypsennetyn ruoan ravintoainepitoisuus on pienempi kuin tuoreiden vihannesten, mutta niin ei aina ole, Cornellin yliopiston ruokatieteiden professori Rui Hai Liu sanoo Washington Post -lehdelle.

Monet ravintoaineet hedelmissä ja vihanneksissa ovat sidoksissa soluseinämiin. Kypsentäminen auttaa vapauttamaan ne, joten keho voi käyttää ne paremmin hyödyksi.

- Mikrossa kuumentaminen ja höyryttäminen auttavat usein vihanneksia säilyttämään ravintoainepitoisuutensa paremmin kuin keittäminen, Wakeman muistuttaa.

Tomaatti

Tomaatti hyötyy kuumennuksesta, sillä sen sisältämä lykopeeni aktivoituu. Lykopeenin on kerrottu alentavan muun muassa eturauhassyövän riskiä. Se voi myös parantaa sydänterveyttä. Wakemanin mukaan kannattaa kuitenkin syödä myös ei-kypsennettyjä tomaatteja, sillä tuoreissa tomaateissa on vielä jäljellä vitamiineja, jotka tuhoutuvat kuumennettaessa.

Porkkana

Porkkanoiden kypsennys lisää karotenoidipitoisuutta. Karotenoidit antavat porkkanalle sen oranssin värin. Kun vihanneksia kypsentää, kannattaa välttää ylikypsentämistä. Porkkanoidenkin kohdalla Wakeman neuvoo syömään sekä kypsennettyjä että tuoreita porkkanoita.

Pinaatti

Pinaatin sisältämät kuidut voivat vaikeuttaa sen sisältämän raudan imeytymistä. Ihmiset saattavat saada lehtivihreistä vain viisi prosenttia niiden sisältämästä raudasta. Pinaatinkin kohdalla kannattaa muistaa, ettei kuumenna pinaattia liikaa.

Parsa

Parsa sisältää muun muassa polyfenolia, jota löytyy myös teestä, punaviinistä ja suklaasta. Polyfenoleilla on vahva antioksidanttinen vaikutus. Parsan kypsentäminen voi myös helpottaa polyfenolin imeytymistä kehoon.

Sienet

Sienissä on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Vaikka kypsentäminen voi parantaa ravintoainepitoisuutta, sienet imevät itseensä runsaasti paistinrasvaa tai -öljyä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Lähteet: Daily Mail, Washington PostMoni nauttii raakasuklaasta enemmän kuin tavallisesta suklaasta. Lue täältä ihana resepti, jolla valmistat herkullista suklaata itse!

Kilpailut

Uusimmat