Unohteletko asioita? 5 tapaa tunnistaa haitallinen univaje

21.07.2015 09:43 - Emma Ylistalo

Uni on ratkaisu moneen ongelmaan.

Arjen hankaluuksista syyttää helposti stressiä. Asian korjaamiseksi voi riittää niinkin yksinkertainen asia kuin uni. Kiinnitä huomiota höyhensaarilla viettämääsi aikaan - se voi nimittäin olla ratkaisu moneen pulmaan.

Lue alta kuusi asiaa, joista voit huomata, että et saa tarpeeksi unta.

1. Olet nälkäinen

Jos huomaat olevasi nälkäinen koko ajan, eikä se ei johdu siitä, että jätit aamupalan väliin, se saattaa johtua siitä, että nuukailet unesta. Tutkijoiden mukaan vähäinen nukkuminen lisää samaa hormonia, joka käynnistää nälän tunteen. Tämä selittää myös sen, miksi niillä jotka eivät nuku tarpeeksi, on suurempi riski ylipainoon.

2. Olet itkuinen

Huomaatko joskus pillahtavasi itkuun nolon mainoksen takia? Unen puute voi johtaa siihen, että tunteesi voimistuvat tällä tavoin. Liian vähän unta saavat aivot reagoivat herkemmin esimerkiksi negatiivisiin kuviin.

3. Unohtelet asioita

Saatat kuitata keskittymiskyvyn puutteesi stressillä, mutta oikea syy saattaa olla unen puute. Liian vähäinen aika unten mailla voi aiheuttaa unohtelua, keskittymisvaikeuksia ja hankaloittaa uusien asioiden oppimista. Kun seuraavan kerran unohdat minne laskit avaimesi, mieti kuinka paljon unta sait viime yönä.

4. Et pääse flunssasta eroon

Jos sinusta tuntuu, että flunssasi ei ole lähteäkseen, voi olla aika kiinnittää huomio nukkumistottumuksiin. Tutkimuksen mukaan alle seitsemän tuntia yössä nukkuvat saavat kolme kertaa todennäköisemmin flunssan kuin kahdeksan tuntia nukkuvat.

5. Olet kömpelömpi kuin tavallisesti

Läikytät aamulla maitoa pöydälle ja lyöt varpaasi matkalla ovesta ulos - kuulostaako tutulta? Uneliailla ihmisillä on huonommat motoriset taidot. Refleksit eivät toimi yhtä nopeasti kuin virkeänä ja jos tämän yhdistää vielä keskittymishankaluuksiin, ei ole mikään ihme jos väsyneenä sattuu kaikenlaista kömpelöä.

6. Rakkauselämäsi ei kukoista

Jos sinulla ja puolisosi rakkauselämä ei ole yhtä aktiivista kuin aikaisemmin, voi olla tarve viettää tavallista enemmän aikaa vällyjen välissä - nimittäin nukkuen. Univaje vaikuttaa haluihin ja vähentää näin mielenkiintoasi lemmenleikkeihin. Unenpuute myös nostaa stressihormonitasoja, mikä ei myöskään tee hyvää rakkauselämälle.

 

Lähde: Huffington Post

Vaikka nukkuisit tarpeeksi, unenlaatu ei aina ole hyvää. Lue täältä, miten sotkuinen huone voi vaikuttaa unenlaatuusi.

Kilpailut

Uusimmat