Haaveiletko puolimaratonista? Ei voi verrata juoksumatolla treenaamiseen

07.09.2015 12:00 - Reetta Haverinen

New Yorkissa yli 21 kilometriä juossut Lauren Oster kertoo seitsemän asiaa, jotka hän olisi halunnut tietää ennen omaa puolimaratoniaan.

Maratonmatkojen juoksemisesta on tullut entistä suositumpaa. Monien työpaikoilta löytyy taatusti henkilöitä, jotka ovat pinkoneet puolikkaan, tai jopa kokonaisen, maratonin. Useat hankkivat itselleen jopa juoksuvalmentajan tai lataavat verkosta treeniohjelman koitosta varten.

Konkarit osaavat toki ohjeistaa ensi kertaa maratonille lähteviä, mutta jotkut asiat täytyy oppia kantapään kautta. Muun muassa seuraavat Lauren Osterin listaamat seikat tulivat hänelle täytenä yllätyksenä, vaikka hän oli saanut runsaasti neuvoja puolimaratoniansa varten juoksua harrastavilta tutuilta ja tuntemattomilta:

1. Sinun on turha haaveilla enää jalkamallin ammatista

Juoksua paljon harrastavat ihmiset tietävät, että heidän tulisi käydä pedikyyrillä tuon tuosta pitääkseen varpaansa ja kantapohjansa kauniissa kunnossa. Rakoilta, kovettumilta, hiertymiltä ja vesikelloilta ei välty kukaan, joka treenaa tosissaan puolimaratonia varten.

2. Juoksumatolla treenaaminen ei ole sama asia kuin ulkona harjoittelu

Vaikka juoksisit säännöllisesti tuntitolkulla juoksumatolla, ei se vedä vertoja ulkolenkeille. Edes matonkulman nostaminen ei korvaa ulkoharjoittelua, sillä asfalttiteillä ja pururadoilla kiitäessä juoksualusta on erilainen, maasto vaihtelee ja tuuli lisää harjoitteluun vastusta. Myös vaihtelvat sääolot tuovat oman mausteensa jokaiseen ulkolenkkiin.

3. Valmistaudu maratonaamuun huolella

Starttihetki koittaa nopeammin kuin arvaatkaan, joten suunnittele jo hyvissä ajoin, mitä laitat päällesi, kuinka saavut lähtöpaikalle ja mitä syöt aamiaiseksi. Harmituksesi tulee taatusti olemaan suunnattoman suuri, jos myöhästyt lähdöstä sen vuoksi, ettet löytänyt sukkiasi tai kuulokkeitasi.

4. Voit juosta myös ilman musiikkia

Monet hehkuttavat, kuinka tärkeää on valita maratonmatkalle oikeanlainen musiikki. Vaikka hyvien sointujen ja tsemppaavien sanoitusten tahtiin voi olla mukavaa hölkätä, ei se silti loppupeleissä lyhennä matkaasi yhtään. Voit huoletta lähteä maratonpuolikkaalle myös ilman kuulokkeitasi.

5. Sinulla täytyy olla taskut

Sinulla on taatusti tavaroita, joita tarvitset juoksumatkallasi, joten osta itsellesi treenivaatteet, joissa on vetoketjullisia taskuja. Esimerkiksi jos sinun tulee pitää mukana lääkkeitäsi, bussikorttiasi, urheilugeeliä tai kotisi avainta, voit sujauttaa ne kätevästi taskuusi. Vetoketju estää tavaroiden tipahtamisen kesken matkan.

6. Juokseminenkin on ryhmäliikuntaa

Muiden juoksijoiden tsemppi on arvokkaampaa kuin uskoisitkaan. Juoksiessasi koet, kuinka olet osa suurta ryhmää, jolla on yhteinen tavoite - päästä kunnialla maaliin.

7. Lepää maratonin jälkeen ennen kuin lähdet juhlimaan

Vaikka sinun tekisi mieli napata saman tien drinkki jos toinenkin kunnioitettavan suorituksesi jälkeen, on sinun parempi käydä lepuuttamassa kroppaasi kotonasi ennen kuin suuntaat viihteelle.

Jos tahdot lähteä diskoilemaan saavutuksesi kunniaksi on varsin fiksu idea syödä hyvin ja nukkua kunnon päiväunet ennen korkokenkien jalkaan kiskomista.


Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat