Pariskuntatyyppejä on neljä - vain yhden suhde kestää!

16.11.2015 11:46 - Tiina Svensk

Mihin suhderyhmään sinä kuulut?

Tuore tutkimus kertoo, että pariskunnat voidaan määritellä neljään eri ryhmään: dramaattiset, riidanhaluiset, sosiaalisesti sitoutuneet ja suhteeseen keskittyneet. Illinoisin yliopiston professori Brian Ogolsky tutki 376 avoparin arkea yhdeksän kuukauden mittaisen jakson ajan selvittääkseen, millaiset pariskunnat päätyvät todennäköisimmin naimisiin.

Selkeitä eroja suhdetyyppien välillä

Dramaattiseen suhderyhmään kuului 34 prosenttia Ogolskyn tutkimista pareista. Ryhmään kuuluvat pariskunnat riitelivät usein ja viettivät vähemmän aikaa yhdessä kuin muut pariskuntatyypit. 

Riidanhaluisia pariskuntia oli kokonaisuudessaan 12 prosenttia, ja ryhmään kuuluvilla pariskunnilla oli eniten väittelyitä keskenään. He kuitenkin riitelivät vähemmän, kuin dramaattiset pariskunnat.

Sosiaalisesti sitoutuneita pareja tutkimuksen koko otannasta oli 19 prosenttia. Suhteelle tunnusomaista oli, että suhteen molemmat osapuolet olivat hyvin sitoutuneita omiin sosiaalisiin piireihinsä, ja he olivat usein laajalle verkostoituneita. He ottivat myös herkemmin vaikutteita ja mielipiteitä suhteen ulkopuolelta.

Suhteeseen keskittyneitä pariskuntia oli peräti 30 prosenttia, ja he viettivät selkeästi eniten aikaa keskenään. Lisäksi pariskunnat asettivat kumppaninsa ensimmäiselle sijalle elämässään ja valinnoissaan.

Suhteeseen panostaminen kannattaa

Tutkimusjakson aikana pariskunnat merkkasivat ylös merkittäviä hetkiä ja tilanteita, joissa suhteen kestävyyttä mitattiin. Lisäksi Ogolsky haastatteli pariskuntia kerran kuussa yhdeksän kuukauden ajan. Tutkimusjakson aikana suurin osa dramaattiseen suhderyhmään kuuluvista pariskunnista erosi. Sosiaalisesti sitoutuneet saattoivat pysyä yhdessä, mutta heille ominaista oli, että muut ihmiset pääsivät vaikuttamaan suhteeseen herkästi.

Suhteeseen keskittyneiden pariskuntien suhde sen sijaan kukoisti kaikista parhaiten, ja heidän tulevaisuudenkuvansa näyttikin varmalta. Ogolskyn mukaan tulos johtui puhtaasti siitä, että he olivat panostaneet selkeästi muita ryhmiä enemmän.  Sama panostus näkyi myös riidanhaluisten pariskuntien ryhmässä: mitä tärkeämpänä parisuhdetta piti, sitä paremmin yhteiselo sujui.


Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat