Yksi piirre tekee ihmisestä karismaattisen - onko myös sinulla?

10.12.2015 13:45 - Pauliina Jokinen

Moni ihailee karismaattista ihmistä, mutta mistä hän saa säteilyvoimansa?  

Kun karismaattinen ihminen kävelee huoneeseen tai avaa suunsa, täyttää hän sen olemuksellaan. Karismaa ei ole vaikea havaita, mutta sen muodostumista voi olla vaikea ymmärtää. Miten joku saattaakin olla niin karismaattinen?

Tutkijat ovat vihdoin saaneet selville, missä piilee karisman salaisuus. Tuoreen tutkimuksen mukaan nopeasti ajattelevat ihmiset ovat usein karismaattisia: Heillä on suuri yleistieto, ja he vastaavat nopeasti ympäristön kysymyksiin ja vaatimuksiin.

- Olimme odottaneetkin vastauksen löytyvän mielen nopeudesta. Nopeus tuntuu tekevän ihmisen automaattisesti mielenkiintoisemmaksi - ja jopa hieman ennalta-arvaamattomaksi, tutkija Mill von Hippel kertoo Huffington Postille.

Nopeudella suuri merkitys

- Mutta yllätyimme, että nopeudella oli suurempi merkitys kuin älykkyysosamäärällä, kun yritimme ennustaa karismaa, von Hippel kertoo.

Tutkimuksessa selvitettiin 417 ihmisen viehättävyyttä. Tutkijat uskovat nopeasti reagoivien ihmisten karisman selittyvän osittain sillä, että he pystyvät nopeasti myös peittämään ei-toivotut reaktiot ja olemaan hauskoja ja huumorintajuisia.

- Sosiaalinen älykkyys ja ymmärrys siitä, mitä kannattaa sanoa, merkitsevät paljon. Tilannetaju on vahvuus, Hippel kertoi.

Tutkimus julkaistiin Psychological Science -julkaisussa.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat