Haluatko päästä tavoitteeseesi? Tarkista 7 asiaa ruokavaliostasi

12.01.2016 08:00 - Anna Hopi

Omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa ruoalla monin tavoin. Tiedätkö, onko kehosi hapan vai emäksinen?  

Ratkaisuvalmentaja Heikki Harju on työskennellyt 10 vuotta ravitsemuksen äärellä ja etsinyt 15 vuotta jatkuvasti uusia työkaluja, joilla voi parantaa hyvinvointia ja luoda omaan kehoon lisää energiaa. Harju kiteyttää oppimansa näin:
"(K)ehon energian tuoton helpottaminen, edistäminen ja tasapainottaminen on avain parempaan suorituskykyyn, vastustuskykyyn ja voimaannuttavaan sisäiseen tunne-elämään, joka mahdollistaa myös jatkuvasti kehittyvät ihmissuhteet."
Tässä tärkeimmässä asemassa ovat ravintotottumukset. Heikin mukaan ravinnon suhteen kannattaa tarkistaa seuraavat seitsemän asiaa.

1. Muista, että kaikki energia, jolla kehosi toimii syntyy kehossasi hapen avulla! Varmista, että, että et ole happivajeessa. Opettele käyttämään hengityskapasiteettiasi täydesti joka päivä. Tämä ei tarkoita aina liikunnan lisäämistä, vaan käytännössä kehollesi oikeanlaisen hengitystekniikan omaksumista ja siitä päivittäin ja tunneittain toistuvan rutiinin luomista. Pidän hengitystä, eli happea elimistömme tärkeimpänä ravinteena!
   
2. Tiedosta, että kehosi aineenvaihdunta tapahtuu veden avulla! Varmista, että et ole nestevajeessa. Miten sinä seuraat nestetasapainoasi? Tiesithän, että janontunne viestii jo selkeästä nestevajeesta? Jos et tunne säännöllisesti janontunnetta, etkä kuitenkaan juo säännöllisesti, saatat kärsiä kovasta nestevajeesta, jolloin viesti nestevajeesta ei enää kulje tietoisuuteesi.
   
3. Tiesitkö, että kehosi sähköinen toiminta on edellytys kehosi kemiallisille reaktioille? Suuri osa kehosi toiminnoista on sähköistä toimintaa (ajattelu, soluaineevaihdunta jne.) Mikäli kehosi tärkeimmät sähkömineraalit ovat vajeella tai epätasapainossa, syntyy esimerkiksi ajattelussasi ja energia-aineenvaihdunnassasi ”sähkökatkoja”, joiden seuraukset ovat aluksi lieviä ja vain vähän harmillisia, mutta pitkällä aikavälillä synnyttävät seurauksia, joista todella haluaisit eroon!
   
4. Miten usein testaat kehosi happo-emästasapainosi? Oikea happo-emästasapaino on edellytys kehosi sähköiselle toiminnalle sekä puhdistusjärjestelmäsi kyvylle taistella vieraita viruksia ja bakteereita vastaan.
   
5. Onko ruuassasi riittävästi ravinteita ja pystyykö ruuansulatuksesi imeyttämään ne ravinteet mitä ruuassasi on? Miten sinä varmistat, että syöt mahdollisimman ravinteikasta ruokaa? Oletko luonut tähän helpot ja automaattiset tottumukset jo kauppareissullesi? Entä millä tavoin sinä hoidat suolistosi kuntoa arkitottumuksillasi siten, että suolistosi kunto kehittyy jatkuvasti, etkä hairahda kulttuurilliseen hypnoosiin hoitamaan esimerkiksi närästystä happosalpaajilla, kun 95% :lla ”potilaista” närästyksen syy on hapoton maha ja happosalpaajat vain pahentavat ongelman syytä.
   
6. Tiedätkö miten valita laadukkaat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat juuri sinun kehotyypillesi? Oletko jo löytänyt oman kehotyyppisi ja hionut tyyppisi aineevaihdunnalle sopivat kalorit aterioillesi? Vai vieläkö ihmettelet miksi sinulle kertyy painoa pelkästään vilkaisemalla tiettyjä ruokia, miksi verensokeri heittelee niin voimakkaasti tai miksi et saa kerrytettyä mitenkään lihaa luittesi päälle?
   
7. Oletko jo keksinyt miten saat tunteesi tukemaan sinun elinvoimaisuuttasi tukevia ravintotottumuksia? Menetötkö itsekontrollin tiettyjen ruokien äärellä tai tiettyyn aikaan päivästä? Tiesitkö, että jokaista ottamaasi suupalaa ohjaa tunnetila, jossa olet. Jos siis haluat tehdä pysyviä muutoksia ravintotottumuksiisi on sinun opittava vaikuttamaan tunnetiloihisi ruuan äärellä.
​Heikki Harju on mukana tammikuun lopussa Kolilla järjestettävässä Kehon ja mielen rauhaa -tapahtumassa. Lue siitä lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat