HS: Sisusta viis - luovuttaminen voi muuttaa elämäsi positiivisemmaksi

27.01.2016 14:02 - Anna Hopi

Sarjaharrastajaksi tunnustautuva yrittäjä Kirsi Piha haluaa muistuttaa ihmisiä luopumisen tärkeydestä.

Kirsi Piha kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan Luovuttaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan tärkeästä aiheesta - nimittäin asioista luopumisesta. Neljänkympin ylittänyt yrittäjä näkee tärkeäksi osata myös päästää irti sen sijaan, että ihminen pitäisi asioista kynsin ja hampain kiinni.

"Olen harvoin innostunut mistään näin paljon. Olen löytänyt uuden elämänpolun: luovuttamisen. Kyllä, luit oikein. En siis jumitu siihen vanhaan höpinään tavoitteista, jotka vielä pitää kirjoittaa ylös, jotta niihin olisi varmasti sitoutunut. En siis aio julistaa aikeitani julkisesti, mikä kuulemma lisää sitoutumista tekemiseen. En aio pohtia unelmiani tavoittaakseni jotain ja suunnatakseni tekemistä johonkin. Sen sijaan aion luovuttaa. Enemmän ja useammin." Kirjoittaa Piha.

Piha väittää, ettei kulttuurissa vallitseva sinnittely ja kestävyys välttämättä tuo onnea. Luovuttaminen nähdään paheeksi ja ajatellaan, että vain luuseri luovuttaa. Entä jos luovuttamisesta voikin joskus seurata hyvää?

"Toisaalta me ihailemme huomaamattamme luovuttajia. Sillä mitä on se liike-elämässä menestynyt, joka päättääkin jättää "oravanpyörän" ja ryhtyä meditaatio-opettajaksi? Ihminen, joka uskaltaa tehdä omia valintoja? Kyllä. Mutta toisesta näkökulmasta luovuttaja."

Pihan mukaan sisäinen näkökulma unohtuu helposti, ja ihminen sitoutuu vääriin asioihin.

"Samalla tavalla me jäämme helposti jumiin omiin vanhoihin tavoitteisiimme. Entä jos se ammatti minkä valitsi alle kaksikymppisenä ei olekaan se ammatti, mikä on tarkoitettu nelikymppiselle minälle? Entä jos se ystävyyssuhde, joka toimi 10 vuotta sitten ei olekaan se mitä tarvitsee ja ravitsee nyt? Entä jos se työpaikka, jonne meni innolla 5 vuotta sitten ei olekaan se oikea nyt? Entäpä jos yksiulotteinen uratavoitteemme estää meitä täyttämästä elämän muita tavoitteita? Pitääkö siis vain sinnitellä? Todistaakseen mitä ja kenelle?"

Lue koko kolumni täältä.

Lähde: HS.

Kilpailut

Uusimmat