Osaatko suomalaisen saunaetiketin? Käytösasiantuntija neuvoo

12.04.2016 09:22 - Senja Rapila

Saunoessa pitää muistaa kontrolloida katsettaan, ettei käyttäydy liian tungettelevasti.

Onko sinulla joskus käynyt mielessä se, kuinka saunassa tulisi oikeasti käyttäytyä? On olemassa tietynlainen saunaetiketti, joka jokaisen tulisi tietää. Käytösasiantuntija ja -kouluttaja Mirva Saukkola kertoo, että toimivan saunomisen kulmakiviä on monia.

Kontrolloi katsettasi

- Pelkkä yksi katse voi olla todella tungetteleva, kun saunassa ollaan kuitenkin alasti, Saukkola kertoo.

Anna siis toiselle osapuolelle rentouttava saunakokemus ja pidä katseesi kurissa - oli kyseessä sitten perheenjäsen tai tuntematon saunakaveri. Muun muassa teini-ikäiset voivat kokea katseen arvostelevana, koska heidän kehonsa kokee muutoksia, joihin he joutuvat itsekin vasta sopeutumaan.

- Jos teini ujostelee saunomista alasti muiden kanssa, kannattaa siitä keskustella hänen kanssaan saunomista ennen tai sen jälkeen, kun vaatteet ovat päällä, Saukkola muistuttaa.

Ole huomaavainen

Vaikka suomalaisilla on selkärangan perukoilla kunnon saunominen, kannattaa muistaa, etteivät kaikki pidä kovista löylyistä. Jos olet siis itsellesi entuudestaan tuntemattomien saunakavereiden kanssa löylyttelemässä, kysy kohteliaasti, saako löylyä heittää lisää. Varsinkaan ulkomaalaiset eivät aluksi oikein ymmärrä suomalaisten saunakulttuuria, joten heidät tulee tutustuttaa siihen pikkuhiljaa.

- Vaikka saunomiskulttuuri on meillä selkärangassa, ulkomaalaisille tulee antaa tilaa oppia se kulttuuri.

Anna muille tilaa

Kaikki eivät välttämättä pidä siitä, jos saunoessa tulee aivan iholle. Koska saunassa ollaan alasti, se saattaa tuntua osasta epämiellyttävältä, jos toinen yrittää kehittää keskustelua tyhjästä yleisessä saunassa. Tunnustele siis ja mieti tarkkaan, tarvitseeko keskustelua aloittaa tuntemattoman kanssa saunassa, vai onko parempi vain nauttia löylyttelystä hiljaisuudessa.

Muista hygienia

Jos olet julkisissa saunatiloissa, hotellissa, uimahallissa, kuntosalilla tai kylpylässä, jätä sheivaustoimenpiteet ja kantapäiden raspaaminen suosiolla pois. Nämä yksityistoimenpiteet eivät sovi yleiseen saunaan. Muista myös käyttää peflettiä saunoessasi.

Huolehdi vieraiden viihtyvyydestä

Jos olet järjestämässä saunailtaa, on sinun tehtäväsi huolehtia vieraiden viihtyvyydestä. Ensimmäinen ja tärkein asia on se, että juotavaa on tarpeeksi. Vaikka suomalaiset yleensä viihtyvät saunailloissa alkoholipitoisten juotavien kanssa, kannattaa varata runsaasti myös alkoholitonta juotavaa, jotta oikeanlainen nesteytys pysyy kunnossa.

Jos sinulla on tarpeeksi pyyhkeitä kokonaiselle armeijalle, ei kannata pyytää vieraita tuomaan omia pyyhkeitä. Jos olette kuitenkin menossa pienelle mökille johon pyyhkeet joutuisi kuitenkin viemään, voi omien pyyhkeiden tuominen olla siinä tapauksessa hyvä idea.

Kilpailut

Uusimmat