Miten kannattaa pyytää anteeksi? Tutkimus selvitti parhaat tavat

15.04.2016 10:08 - Emma Ylistalo

Jos loukkaat toista, tiedosta oma vastuusi tilanteessa.

Seurustelessa tulee yleensä jossain vaiheessa eteen tilanne, jossa täytyy pyytää anteeksi kumppaniltaan. Kaikki anteeksipyynnöt eivät kuitenkaan ole samanarvoisia.

Tuore tutkimus nimittäin määritteli kuusi ratkaisevaa asiaa, joita ihmiset etsivät toistensa anteeksipyynnöistä. Tutkimuksessa katsottiin 755 ihmisen reaktio erilaisiin anteeksipyyntöihin. Lue alta järjestykseen laitetut asiat, jotka kannattaa sisällyttää anteeksipyyntöön.

"Vastuun tiedostaminen." Enemmän kuin mitään muuta, ihmiset halusivat anteeksipyytävän myöntävän tehneensä virheen ja kertovan, että asiasta aiheutunut paha mieli oli heidän vikansa. Sen sijaan, että kertoisit olevasi pahoillasi, koska toisella on paha olla, kannattaa siis ennemmin sanoa, että olet pahoillasi, koska sait toisen tuntemaan olonsa huonoksi.

"Korjauksen tarjoaminen." Anteeksipyynnön lisäksi ihmiset odottavat anteeksipyytävän myös tarjoavan korjausta sille, mitä he ovat tehneet. Kun sanot "korjaan asian", lupaat myös teollasi hyvittää tekemääsi virhettä, kertoi tutkimuksen johtaja Roy Lewicki tiedotteessa.

"Katumuksen osoittaminen", "pieleen menneen asian selittäminen" ja "tunnontuskien kertominen". Nämä kolme asiaa olivat tutkimuksen mukaan kolmanneksi tärkeitä asioita anteeksipyynnössä.

"Anteeksiannon pyytäminen." Anteeksiannon pyytäminen saattaa auttaa, mutta tutkimuksen mukaan se ei ole niin ole niin tärkeää. Lewickin mukaan tämä on osa, jonka voi tarvittaessa jättää pois. 

Mutta jos pystyt sisältämään kaiken, se lisää mahdollisuuksiasi anteeksiantoon. Tutkimuksen mukaan anteeksiannot, jotka sisälsivät nämä kaikki kuusi asiaa, olivat kaikkein tehokkaimpia. Jos siis olet tehnyt jotain väärin ja pahoittelet sitä, kannattaa muistaa ottaa kaikki keinot käyttöön.

Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat