Tositarina: Naisella oli kuukautiset viisi vuotta putkeen

22.04.2016 10:29 - Tiina Svensk

Jatkuvat kuukautiset vaikuttivat Chloe Christosin sosiaaliseen elämään, koska häntä nolotti puhua asiasta.

Ensimmäiset kuukautiset ovat yleensä sellaiset, jotka jokainen nainen muistaa. Chloe Christosin, 27, tilanteessa päivä todellakin oli unohtumaton. Kun Christosin ensimmäinen vuoto alkoi 14-vuotiaana, hänen kuukautisensa jatkuivat yhtäjaksoisesti seuraavat viisi vuotta.

Häpeä ja yksinäisyys estivät toipumasta

Nyt Christos uskaltaa kertoa erikoisesta sairaudestaan julkisesti ihmisille, kun hoito on aloitettu ja se on ehtinyt tuottaa tuloksia. Vuosien ajan nuori nainen joutui kuitenkin ensiapuun jatkuvan vuodon takia. Lisäksi vakava anemia vaikeutti Christosin jaksamista:

- Tiesin, ettei kaikki ollut hyvin, mutta minua nolotti puhua ongelmastani, Christos kertoo ABC Newsin haastattelussa. 

- Tunsin oloni oudoksi ja hyvin yksinäiseksi, nainen lisää, ja kertoo saaneensa diagnoosin sairaudelleen vasta 19-vuotiaana. Tutkimusten jälkeen lääkärit kertoivat hänen sairastavan harvinaista von Willebrandin tautia, joka estää verta hyytymästä kunnolla.

Ammattilaiset eivät ymmärtäneet tilan vakavuutta

Parikymppinen Christos oli hoitojen alettua kauhuissaan, sillä hänen kuukautisensa aiottiin pysäyttää keinotekoisesti. Vaikka vuodon loppuminen olikin tärkeää, häntä kauhistutti ajatus mahdollisesta lapsettomuudesta:

- Kuukautiset ovat osa naiseutta. Ajatus menopaussista niin nuorena tuntui kamalalta.

Christos kertoi lääkäreiden olleen usein neuvottomia hänen harvinaisen sairautensa kanssa:

- Sairaus on vakava sekä miehillä, että naisilla. Naisten kohdalla se kuitenkin usein saattaa tarkoittaa hallitsematonta kuukautisvuotoa. Silloin hoito on usein vaikeampaa.

Oikea hoito löytyi vuosien jälkeen

Nyt, 27-vuotiaana, Christosin kuukautiset ovat vihdoin normaalit ja kestävät joka kuukausi neljä tai viisi päivää. Tilanne on kuitenkin aivan tuore, sillä ensimmäiset normaalit kuukautiset tulivat vasta noin kuukausi sitten.

Tällä hetkellä Christos haluaa kasvattaa ihmisten tietoisuutta von Willebrandin taudista - niin miesten kuin naisten kohdalla. Hän toivoo, että taudille saataisiin tehokkaampaa hoitoa, ja että ihmisten olisi helpompi hakeutua lääkäriin. Etenkin naisia, jotka kärsivät jatkuvista kuukautisista, hän kannustaa puhumaan ongelmastaan ammattilaisille.

Lähde: Cosmopolitan, ABC News

Kilpailut

Uusimmat